lapland

Vakantie Lapland

Lapland een waar sprookje als je het ons vraagt... Maar waar hebben we het eigenlijk over als we het over Lapland hebben? Nou… Lapland is de naam voor de meest noordelijke gedeelten van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland. Het is een prachtig bergachtig gebied met veel bossen, vele meren en met wilde natuur. Rendierkuddes dwalen hier over de velden. In de zomer schijnt de hele dag de zon en in de winter is het de hele dag donker. De winters zijn lang, ijzig en koud. Dit komt door de ligging ten opzichte van de poolcirkel. Tijdens een vakantie Lapland geniet je van de betoverende natuur én van een actieve vakantie!

Filters

Wat is je reisbudget?

Tussen 0 en 2000+ p.p.

TOT

Vakantie Lapland, wij zeggen doen!

Yes, ga op vakantie naar Lapland! Een waanzinnig gebied in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. Maar ... Neem maar een extra paar jassen mee, want het kan ijzig koud worden in de wintermaanden. Begin december zakken de temperaturen naar naar -5 ºC tot -15ºC. Er zijn ook dagen dat het nog een stuk kouder kan worden in Lapland. Bewoners van Lapland zijn temperaturen als -20ºC of zelfs -30°C wel gewend! Dat klinkt voor ons enorm koud al zal dat gevoelsmatig wel meevallen. Laat je hier in ieder geval niet door afschrikken want tijdens je vakantie Lapland kun je zoveel prachtige dingen doen. Wat? Dat lees je hieronder. 

Wat kun je doen tijdens je vakantie Lapland?

Tijdens je vakantie Lapland kun je tal van dingen ondernemen. Zo kun je het Noorderlicht spotten, een Huskysafari doen, op een sneeuwscooter scheuren, wintersporten, ijsvissen, met rendieren op de foto gaan en nog veel meer! Lapland heeft namelijk veel meer te bieden dan skiën en snowboarden alleen.

1. Wintersport in Lapland

Een vakantie naar Lapland is ook uitermate geschikt voor wintersporters. Voor de wintersporters is het rond eind februari, begin maart het ultieme moment om een wintersport vakantie naar Lapland te boeken. Het is relatief rustig en zeker buiten de voorjaarsvakantie hoef je echt niet te wachten op een plekje in de skilift.. Die zijn trouwens ook gewoon lekker tot laat open, door de verlichting in het skigebied. Eind maart en april zijn populaire weken voor de Finnen zelf en het is dan ook met name in de skigebieden een stuk drukker op de pistes.

2. Must-do tijdens je vakantie Lapland: het Noorderlicht spotten!

Tijdens je vakantie Lapland wil je natuurlijk ook het adembenemende Noorderlicht te spotten. Wat is hiervoor de beste periode? Helaas is er geen eenduidig antwoord op te geven, het prachtige natuurverschijnsel is namelijk afhankelijk van een aantal factoren… Zo moet het bijvoorbeeld donker zijn en is er zonneactiviteit nodig waardoor het Noorderlicht kan ontstaan. In de maanden juni & juli is het niet mogelijk om het Noorderlicht te spotten omdat het dan niet donker wordt. De periode dat het Noorderlicht wel duidelijk zichtbaar is van augustus tot en met mei. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het ieder jaar rond 22 september de beste dagen zijn om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen!

Vakantie Lapland Noorderlicht

3. Tip: huur een sneeuwscooter als je in Lapland bent

Voor iedereen die van een beetje adrenaline houdt is een sneeuwscootertocht in Lapland een absolute aanrader! Je mag een sneeuwscooter (vaak) zelf besturen en er zijn in sommige plaatsen in Lapland zelfs sneeuwscooters voor kleine kinderen. Even heerlijk scheuren door de sneeuw. Wij zeggen doen!

4. Huskytocht

Het wordt steeds populairder onder reizigers om een Huskytoch te maken door gebieden als IJsland en Lapland. Husky's hebben een geweldig uithoudingsvermogen en worden al duizenden jaren ingezet om sledes voor te trekken. Samen met de honden ben je een team en na de rit kan er uitgebreid geknuffeld worden. Een Husky safari mag dus zeker niet ontbreken tijdens je vakantie Lapland. 

5. IJsvissen

Een van onze favoriete activiteiten tijdens een vakantie Lapland is ijsvissen. Met een handboor, een touwtje en een stukje aas ga je op pad naar een bevroren meer. Als je wat hebt gevangen dan wordt dit vaak direct klaargemaakt door de gids. Vaak zijn deze excursies goed te combineren met andere excursies en als je dan toch op vakantie in Lapland bent, kun je dit prima even meepakken!

Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar Lapland?

Anders dan in Nederland kent Lapland 6 seizoenen. Maar om het gemakkelijk te houden, hebben we hieronder de vier periodes voor een vakantie Lapland neergezet:

 • Naar Lapland in de zomer (eind juni - eind augustus)
  Wanneer je in de zomer naar Lapland wil reizen, kan je heerlijke temperaturen verwachten. Op de meeste plaatsen is het gemiddeld rond de 25°C, ook zijn er in Lapland temperaturen van 30°C bereikt. In juni kunnen het aantal zonuren oplopen tot wel 270 zonuren (waarbij het bijna de hele dag licht is!) en in juli kan er nog van 220 uur genoten worden. In Nederland zijn er gemiddeld in juli maar 195 zonuren. Dus wij zouden het wel weten! ;)
   
 • Naar Lapland in de herfst (september - oktober)
  De herfst is stiekem het mooiste seizoen. In de herfst kleuren de bomen in Lapland van groen naar geel, orangje en rood. Dat is vooral doordat er rond de polcirkel heel veel bomen staan, die elk op hun eigen tempo verkleuren. In de herfst is het wat kouder dan in Nederland, maar deze zal tussen de 3 en 13 graden schommelen. Maart (en september) zijn de beste maanden om het Noorderlicht in Lapland te kunnen spotten.

 

 • Naar Lapland in de winter (december - februari)
  Begin december zakken de temperaturen naar naar -5 ºC tot -15ºC. Toch is Lapland in de winter echt een aanrader en met een muts en thermo ondergoed aan kun je prima op vakantie naar Lapland gaan. Februari is de koudste maand en in december en januari is Lapland het meest donker. 

Vakantie Lapland winter
 

 • Naar Lapland in de lente (eind april - eind juni)
  In deze periode smelt de sneeuw in Lapland heel snel, als gevolg van de vele zonuren. Rivier van smeltwater uit de bergen tekenen het gebied. De temperaturen wisselen flink, met een gemiddelde van 15 graden. Prima temperaturen om je vakantie Lapland mee door te komen!

Waar kan ik een vakantie naar Lapland boeken?

Wij werken samen met tal van aanbieders met heerlijke vakanties naar Lapland. Deze aanbieders tippen ons de beste deals en met onze eigen slimmigheidjes en technieken weten onze dealhunters de allerbeste Lapland deals voor jou te spotten. Hieronder een aantal aanbieders van vakanties naar Lapland: 

 1. Check hier alle vakanties naar Lapland van TUI
 2. Alle vakantie Lapland deals van VakantieDiscounter
 3. Check hier alle Lapland vakanteis van D-reizen

Bekijk ook onze andere deals naar Zweden, Noorwegen en Finland

Niet per se op zoek naar een vakantie naar Lapland? Check hieronder al onze andere deals naar Finland, Noorwegen en Zweden!

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!