Header afbeelding

Zweden - Scandinavië

Kerst vieren in het buitenland

Bij kerst denk je al snel aan veel lichtjes, familie, sneeuw en de Kerstman met zijn rendieren. Al eens gedacht aan kerst vieren in het buitenland? Bijvoorbeeld in Scandinavië? Kerst is in Scandinavië, net zoals in Nederland, een nationaal feest. Toch is het kerstgevoel hier heel anders dan in Nederland. En dat heeft niet alleen te maken met de kou en zeer korte dagen. Zo vertrok ik met kerst naar Hjärup, vlakbij Malmö, in Zweden om kerst met mijn familie te vieren, op z’n Scandinavisch natuurlijk.

Tivoli Kopenhagen
Tivoli Kopenhagen

Kerst vieren in Scandinavië op 24 december

Kerst wordt in Zweden op kerstavond, 24 december, gevierd. In Zweden draait het met kerst eigenlijk maar om één ding: het beroemde Zweedse ‘smörgåsbord’ dat met kerstmis ‘Julbord’ genoemd wordt. Letterlijk is dit een ‘boterhamtafel’. Dit wordt als een buffet op tafel geserveerd waarbij iedereen zelf kan kiezen wat hij of zij eet. Traditioneel staat de tafel vol met 101 verschillende gerechten.

Deze gerechten dien je in een bepaalde volgorde op te eten. Je begint met de ingelegde haring, gevolgd door de koude gerechten en vervolgens de warme gerechten, kazen en zoete desserts. Een goed kerstfeest is ook in Zweden niet compleet zonder een lekker biertje of een goed glas wijn.

Donald Duck

Donald Duck kijken tijdens kerst is een echte traditie in Zweden. Net zoals in veel Zweedse huishoudens ging bij ons om 15.00 de televisie aan om, traditiegetrouw, naar de kerstcompilatie van Donald Duck te kijken. Deze wordt ieder jaar uitgezonden op de Zweedse televisie. Na deze compilatie worden de cadeaus onder de kerstboom uitgepakt en kan het kerstfeest echt beginnen.

Boodschappen doen voor een Zweeds kerstdiner

Boodschappen doen in Zweden is duurder dan in Nederland maar wel veel leuker. Ook in de supermarkt besteden ze veel tijd aan kerst. Zo kun je veel proeven en hebben ze net zoals in Nederland speciale kerstproducten. Daarnaast staan in veel supermarkten ook unieke opgedekte tafels waar je inspiratie op kunt doen voor je eigen kerstdiner.

Eerste kerstdag, lekker naar buiten!

Na het kerstdiner op kerstavond trekken veel Zweden eropuit en genieten van de natuur. Dat kan perfect in Zweden. Net zoals het bezoeken van leuke plaatsen. De plekken die je kunt ontdekken in de regio van Malmö zijn: Lund, Malmö en Ystad. Wij vertrokken op Eerste kerstdag naar Lund.

Lund

Lund is een van de oudere steden in Zweden en bestaat als sinds het jaar 990. Dit is ook te zien in het stadje, er staan hier namelijk veel oude gebouwen. In het midden van het centrum staat een grote Dom. Waar tijdens Eerste kerstdag rustige muziek gespeeld werd en je de mogelijkheid had om kaarsjes aan te steken. Op het plein van de Dom stond een grote kerstboom met kerstverlichting, net zoals in de rest van het stadje. Lund kun je prima op een ochtend lopend ontdekken.

Lund Zweden
Lund Zweden

Loop langs de grote universiteiten, door de botanische tuin, door de knusse winkelstraatjes, kleurige huisjes en sluit af in een cafeetje met een Fika. Dit is een koffie met wat lekkers zoals een kannelbullar, een echte traditie in Zweden.

Malmö

In de kerstperiode hangt heel Malmö vol met kerstverlichting, een leuke stad in Zweden. Ook deze stad kun je prima lopend ontdekken en is qua gebouwen heel anders dan Lund, een stuk moderner. Loop langs het Rådhuset uit 1546, de Sankt Petri kyrka en de Gustav Adolfs Torg, het plein midden in de stad. Ook de vele parken in de stad zijn een absolute attractie, zoals Kungsparken, Slottsparken en Pildammsparken.

Ystad

Ystad lag iets verder weg van onze accommodatie, maar met de auto prima te bereiken. Ystad is een lieflijk stadje met Middeleeuwse, pastelkleurige huizen, straten met kinderkopjes en knusse pleinen aan de Zuid-Zweedse kust van Skane. Ystad is ook het decor van de serie Wallander, wanneer je deze serie hebt gekeken zul je zeker plekjes herkennen. In Ystad vind je genoeg leuke restaurantjes, cafés en leuke winkeltjes. In de winkelstraat vind je bijvoorbeeld een gezellig winkeltje dat het hele jaar door de leukste kerstdecoratie verkoopt, zeker een aanrader om naartoe te gaan in de kerstperiode.

Vlak buiten Ystad vind je Ales Stenar; het grootste vikingmonument van Zweden. Hier staan op een heuvelachtig gebied 59 grote keien in een cirkelvorm. De een zegt dat dit een grafmonument is, en een ander zegt dat dit heeft gefungeerd als een astronomische klok. Een mooie plek om eropuit te trekken voor een wandeling langs de kust en dit bijzondere monument.

Ales Stenar Zweden
Ales Stenar

Tweede kerstdag naar Kopenhagen

Het echte kerstgevoel krijg je toch echt in Kopenhagen. Kopenhagen ligt dichtbij Zweden. Met de trein ben je vanuit Malmö binnen het uur in hartje Kopenhagen. De treinrit brengt je over de bekende Öresundsbron, bekend van de serie the Bridge, bij Copenhagen Central Station. Een prachtig onderhouden oud station uit 1925.

Op tweede kerstdag is er veel leven in de stad, sommige bezienswaardigheden zijn gesloten, maar ook dan nog is er veel te zien. Loop door de verlichte winkelstraat langs de versierde etalages, ga langs bij de kleine zeemeermin en bezoek de Frederikskerk. Ook moet je zeker langs de kerstmarkt in Nyhavn en sluit de dag af in het schitterende Tivoli.

Nyhavn

Nyhavn is een van de bekendste plekken in Kopenhagen. Aan de haven is een kerstmarkt te vinden. Langs het water staan veel kerstkraampjes met Deense lekkernijen. In de kleurrijke café's langs de haven kun je genieten van een heerlijk warme glögg op een van de terrassen.

Tivoli

Wanneer je kerst in Scandinavië viert, is Tivoli een echte must-see! Het oudste pretpark van Denemarken wordt tijdens de kerst omgetoverd tot een van de meest magische plekken waar je bent geweest. Loop op je gemak rond door dit park en geniet van de muziek, kerstmarkt en de vele attracties. Het gehele park is omgetoverd tot een sprankelende plek, vol met romantische lichtjes. Zeker een plek om in deze periode heen te gaan!

Tivoli Zweden
Tivoli

Wat te doen na de kerst?

Als de kerst afgelopen is, kun je ervoor kiezen om weer naar Nederland te gaan, of in Zweden te blijven voor oud en nieuw. Reis bijvoorbeeld met de trein van Malmö naar Stockholm. Hier kun je tussen de locals, in het openluchtmuseum Skansen, proosten op het nieuwe jaar.

Fijne kerstdagen, God Jul!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. zweden scandinavie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.