Header afbeelding

De 2e grootste stad van Zweden

9 must-sees in Göteborg

Veel mensen denken bij een stedentrip naar Zweden gelijk aan Stockholm. Göteborg is voor velen een minder bekende stad. Toch zijn hier veel leuke dingen te doen! Met iets minder dan 600.000 inwoners is Göteborg de tweede grootste stad van Zweden. Göteborg ligt aan de westkunst van Zweden in de provincie Västra Götalands län. Vanaf Nederland bereik je deze stad na een uur vliegen. Het is ook een schitterende bestemming voor als je met de auto wil komen. Je kunt er heen rijden, maar je kunt ook met de veerpont vanaf Kiel (Duitsland). In deze blog vind je negen bezienswaardigheden in Göteborg!

1. Bekijk de stad vanaf de verdedigingstorens


Meer dan drie eeuwen geleden bouwden ze in de stad twee grote verdedigingstorens om de stad te beschermen. Deze twee verdedigingstorens – Skansen Kronan en Skansen Lejonet – zijn nog steeds in perfecte staat en echt het middelpunt van de stad. Je kunt de twee van elkaar onderscheiden door naar het dak te kijken. Skansen Kronan heeft namelijk een grote kroon op het dak en Skansen Lejonet een leeuw. Skansen Kronan is de bekendste van de twee en ligt in de wijk Haga. Deze toren is gebouwd op Risåsberget en als je eenmaal boven bent, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Op een mooie dag kun je zelfs de Stenaline naar Denemarken zien vertrekken. Skansen Lejonet ligt op de Gullberget, iets meer in het noorden van de stad. Je hebt vanaf deze toren minder mooi uitzicht, maar het is alsnog leuk om te bezoeken. Ben je in de stad op één van de salutdagen? Ga er dan absoluut heen!  Op deze dagen wordt officieel bij Skansen Lejonet salut gegeven. 

2. Kom tot rust in de sauna


Na een drukke dag in de stad is niets lekkerder dan echt tot rust komen. In Göteborg kun je tot rust komen in waarschijnlijk de meest spectaculaire sauna van het land. Deze sauna heet in het Zweeds ‘Svettekôrka’ en is aan de andere kant van de rivier in Hisingen. De sauna ligt in Jubileumsparken en alles in en rondom de sauna is opgebouwd uit recyclede materialen. Naast de sauna ligt ook een groot zwembad. Deze drijft als het ware in de rivier. In de zomermaanden kun je gewoon een bezoek brengen, maar in de winter moet je reserveren. Het is een gemixte sauna, maar er zijn ook speciale timeslots voor alleen mannen of vrouwen.

Svettekôrka

3. Ontdek de Röda Sten

Vlakbij de Älvsborgbrug – de grote hangbrug van de stad – bevindt zich een rode steen. Deze steen ligt een beetje ten westen van Röda Sten Konsthall. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de rode steen. Het enige verhaal gaat over een Zweedse officier die werd gedood, waardoor er vervolgens bloed ging over de steen. Het andere verhaal gaat over een schip dat werd gered door die steen. Welk verhaal waar is, en of die echt rood is, dat staat ter discussie. Maar vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht over het water en kun je heerlijk wandelen langs het water. 

4. Ga op zoek naar de elanden in Slottsskogen

Slottsskogen is het belangrijkste park van de stad en ligt ten zuiden van het centrum. In Slottsskogen kun je relaxen, picknicken en wandelen. Je hebt er ook een aantal plekken waar je wat kan eten en drinken. Zelfs midgetgolfen en volleyballen behoort tot de mogelijkheden. Zelf vind ik het dierenpark het leukste aan Slottsskogen. Midden in dit park ligt een dierenpark met onder andere elanden, pinguïns en andere Scandinavische dieren. De dierentuin ligt op een heuvel dus je moet wel een beetje klimmen. Wanneer je bovenaan bent, heb je ook nog prachtig uitzicht over de stad. Je kunt helemaal de Älvsborgbrug zien! Wel moet je even door de bosjes, want de bankjes zijn wat moeilijk vindbaar.

5. Neem een ‘fika’ pauze in Haga

Fika is typisch Zweeds, een concept dat wij in Nederland niet echt kennen. Er is dan ook geen vertaling voor. Je kunt het zien als het bijkletsen met vrienden, onder het genot van een kopje koffie en wat zoets. Maar dan wel net iets specialer en leuker. Fika doe je! Het is echt een onderdeel van de Zweedse cultuur. Het beste kun je Fika doen in de wijk Haga! Haga is een sfeervolle wijk in het westen van de stad en een van de oudste wijken van de stad. Deze wijk zit vol met leuke cafeetjes en winkels die handgemaakte producten verkopen. Het is een van de beste plekken om een origineel cadeau te kopen. Maar wat nog veel belangrijker is: je kunt er het grootste kaneelbroodje eten van de stad. Je kunt vanaf het centrum naar Haga lopen, maar je kunt ook de tram pakken naar Järntorget.

6. Breng een bezoekje aan één van de musea

In de stad zitten verschillende musea, die allemaal wel een bezoek waard zijn. Het is een leuke besteding voor een regenachtige dag, maar zelfs als het niet regent; bezoek er minimaal eentje. Eén van de bekendste musea van de stad is het kunstmuseum. Dit museum heeft drie sterren in Michelin’s Green Guide en heeft een grote collectie Scandinavische kunst. In het stadsmuseum kun je veel leren over de geschiedenis van de stad. Ben je gek van auto’s? Breng dan een bezoek aan het Volvo Museum! Dan leer je echt alles over deze typische Zweedse auto. Zelf vind ik ook het Aeroseum leuk. Dit is een museum over vliegtuigen. Zelf ben ik niet zo’n fan van vliegtuigen, maar heb echt m’n ogen uitgekeken toen ik er liep. Wat het zo speciaal maakt, is dat het museum gevestigd is in een Zweedse luchtmachtbunker.

7. Haal wat te eten in de Saluhallen of de Feskekôrka

De lekkerste producten haal je bij de Saluhallen en de Feskekôrka! De Saluhallen is een grote markthal vlakbij Kungsportplatsen en is de grootste markthal sinds de jaren 90. Je kunt er heerlijk eten en verse producten kopen. De hal is ontworpen door de beroemde architect Hans Hedlund. De Feskekôrka is een grote vishal, waar je elke dag verse vis kunt halen. De plek als je dus van vis houdt! Als je de naam vertaald dan zou het in het Nederlands ook wel viskerk heten. En ja, het lijkt ook nog echt op een kerk! Beide hallen zijn overdekt en elke dag geopend.

8. Ga naar één van de oudste gebouwen van de stad

Kronhusbodarna wordt gezien als één van de oudste gebouwen van de stad. Dit zijn allemaal kleine gebouwen bij elkaar. In de 17de eeuw waren dit pakhuizen, maar inmiddels zitten er allerlei winkeltjes. Je kunt er diverse handgemaakte producten kopen, zoals sieraden, chocolade, zeep en leren producten. Ook zit er een heerlijke bakkerij en café. Kronhusbodarna ligt op loopafstand van het winkelcentrum Nordstan en het stadsmuseum.

9. Ontdek het themapark Liseberg

Liseberg is het grootste themapark van Scandinavië en ligt midden in de stad. Dit park heeft voor ieder wat wils! Voel je er weer een kind. Je kunt er ook gewoon heen gaan zonder kinderen. Je kijkt je ogen uit. Voor de kleintje zijn er diverse attracties en wie op zoek is naar iets meer avontuur, haalt voldoening uit de achtbanen. Dit jaar is een nieuwe achtbaan geopend. Wil ik zelf ook nog heel graag in. Zelfs als je nergens in wilt, is het park nog leuk om te bezoeken. In de zomermaanden is het park elke dag geopend en worden er regelmatig concerten gegeven. Met Halloween en Kerst is het park nog eens extra versierd en kun je er uren doorbrengen. Ik ben er toen bijna elke week wel geweest. De entree van Liseberg werkt op twee verschillende manieren. Je kunt een kaartje kopen en vervolgens kun je alle attracties onbeperkt in. Je kunt ook nog een kaartje kopen voor alleen de entree. Dan moet je apart nog betalen voor alle attracties. Dit laatste kaartje is vooral leuk als je alleen door het park wil slenteren.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. bezienswaardigheden goteborg
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.