Header afbeelding

Ongerepte natuur in Dalarna

Ontdek het echte Zweden!

Zweden: het land van de ongerepte natuur, knackebrod en natuurlijk de Ikea! Een land van diversiteit, welvaart en innoviteit. Wanneer je een citytrip naar Stockholm aandoet zul je deze kanten van het land al snel ervaren. Deze moderne stad heeft van alles te bieden voor iedere reiziger. Ben je echter opzoek naar het authentieke Zweden met haar rode huizen, blauwe meren of winterse schoonheid? Dan is de regio van Dalarna een must-see!

Tip: de leukste activiteiten in Stockholm boek je hier!

Rijke natuur

Zweden zou Zweden niet zijn zonder de uitgestrekte landschappen en prachtige natuur. Gelukkig kan er praktisch gezien ongelimiteerd worden genoten van deze natuur, dankzij het recht tot toegang dat geldt in het land. Allemansratten, ook wel ‘everybody’s right’ is een sterk geworteld principe in de Zweedse cultuur waar ten harte gebruik van gemaakt wordt. Dit principe houd in dat iedereen toegang heeft tot alle natuur die ter beschikking is en dat landeigenaren moeten toestaan dat mensen gebruiken van dit land onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht. Het is dan ook niet voor niets dat wanneer je in Zweden bent je zoveel mensen overal buiten ziet! Kamperen, hiken, fietsen, wandelen, kanoen, het kan allemaal dankzij allemansratten!

Dalarna is dan ook een regio die voor vele outdoor activiteiten geschikt is; of je nu de adrenaline opzoekt of juist de rust. Of het nu winter of zomer is, er is altijd wel wat te doen of te zien. Een liefhebber van wandelen? Dan zit je door door de gehele regio goed. Desalniettemin zijn er diverse wandelroutes uitgezet door Naturvardsverket en de lokale gemeentes die je kunt volgen. Deze vind je voornamelijk in natuurreservaten of nationale parken zoals Fulufjallet op de grens met Noorwegen.

Pak de fiets en volg een van de vele fietspaden die je op afgelegen plekken brengen en je de mooiste uitzichten geven. In elk dorp binnen Dalarna zijn voldoende fietspaden die met elkaar verbonden zijn. Liever meer off-road? Huur dan ergens een mountainbike en ga de natuur in. Rondom het Siljan meer vind je vele fietspaden die onderdeel zijn van een nationaal netwerk en je rondom het noordelijke gedeelte van het prachtige Siljan meer leiden. Ga richting het Gesunda geheuvelte en maak een korte stevige cardio workout met de klim voor een adembenemend uitzicht.

Siljan Meer

Siljan meer

Het Siljan meer is uberhaupt een must-see voor iedereen die Dalarna gaat bezoeken. Het meer is een van de grotere in het land en kan vanuit vele stadjes en/of dorpjes worden bezocht. Wanneer je in Rattvik bent, loop dan zeker richting de oude cruise schepen pier die er nog altijd ligt. Vanaf het einde van de pier heb je wederom een wonderschoon uitzicht over het meer met de heuvels op de achtergrond en Rattvik aan de andere kant. Wanneer je rond de tijd van de zonsondergang gaat op een heldere dag zul je hier zeker geen spijt van krijgen!

Voor meer actie zijn er overal kano’s te huur, kun je gaan voor een pittige hike of zelfs klim mogelijkheden. In de winter is de regio rondom Sälen een perfecte plek voor Zweden om te gaan skiën of snowboarden. Vanwege de diversiteit in ativiteiten is Dalarna absoluut een bestemming die je het gehele jaar kunt bezoeken!

Historie

Hoe verder je van Stockholm gaat en dichter je bij Dalarna komt, hoe meer typisch zweedse rode huizen je zult zien. Deze rode verf komt uit de kopermijn in Falun, de Falun Gruva die vanaf de 17e eeuw de bron was van de ingredienten voor deze verf. Tegenwoordig kun je deze mijn bezoeken en bezichtigen van binnenuit. Bij deze rondleiding krijg je een prachtige oranje cape en matchende helm om je kleding en hoofd te beschermen tegen de stenen en kleur. Houd er dus ook rekening mee dat je witte schoenen er gekleurd uit zullen komen! Wanneer je toch in Falun bent, breng dan ook zeker een bezoek aan het Dalarna Museum waar je de historie van Dalarna en lokale klederdracht kunt bezichtigen.

Een typisch Zweeds huis

Een typisch Zweeds huis

Falun is niet de enige stad met een rijke historie, vrijwel overal waar je gaat voel je het verleden in alles. Oude architectuur geeft in sommige dorpen een echte gemoedelijke ouderwetse Zweedse feeling. Door de hele regio vind je ook voldoende woningen die ouderlijke woningen waren van belangrijke literaire personen of kunstenaars. Breng een bezoekje aan Hedemora, het oudste dorp van Dalarna, dat in 1446 stadsrechten kreeg. Er zijn maar enkele gebouwen die hier een ernstige brand overleefden en nu nog te bewonderen zijn. Of bezoek musea in Mora, Borlange of Sundborn en krijg een kijkje in het leven van kunstenaar Anders Zorn, internationaal bekende tenor Jussi Bjorling of kunstenaar Carl Larsson.

Dalarna staat ook bekend om de traditionele Midsommar, kenmerkend voor Zweden uit deze regio. Dit feest is elk jaar op de langste dag, waarbij vele dorpen uit de regio strijden om de mooitse meiboom en beste volksdansers. In de zomer wordt het ’s nachts amper donker, zeker op deze dag. Midsommar is zeker een must voor iedere reiziger! Met name plaatse rondom het Siljan meer vieren dit uitgebreid met traditionele klederdracht.

Rust en ruimte

Wanneer eenmaal op vakantie ben je natuurlijk ook opzoek naar rust van het drukke dagelijkse leven. Wat beter dan echt frisse lucht in je longen, uitstrekkende landschappen en een lege weg voor je? Vrij weinig als je het mij zegt. Gelukkig is Dalarna een prima bestemming om geheel tot rust te komen en te re-energizen in de natuur. Niks is lekkerder dan na een dag buiten terug te komen in een echte Zweeds Stugby (cottage accommodatie) en te genieten van een Zweedse sauna. Veel accommodaties hebben deze tot hun beschikking namelijk.

Door de dunne bevolking en vele natuurgebieden kun je je gemakkelijk terugtrekken in de natuur en voor een tijd geen persoon tegenkomen. Heerlijk als je je hoofd wilt leegmaken en tot rust wilt komen. Besloten om een roadtrip te maken? Ook dan heb je grote kans geen auto tegen te komen zodra je van de grote weg afwijkt. Uitermate geschikt dus om je Instagram bij te werken met prachtige foto’s.

Benieuwd naar maar mogelijkheden in Zweden of Dalarna specifiek? Houd de pagina dan in de gaten!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. ontdek het echte zweden
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.