Blog 1: Open water duiken op Bali (zwembad) | Weflycheap

Blog 1: Open water duiken op Bali (zwembad)

Blog 1: Open water duiken op Bali (zwembad)

Goedemorgen

Het is half 8 in de ochtend (veel te vroeg voor een vakantie) en we moesten wachten op de groep. Eerst was er een briefing: wat gaan we doen vandaag, waar gaan we heen en wat gaan we behandelen? Op deze dag mochten we twee keer de zee in en de boottocht ging naar manta point.

Shark

Tijdens deze duik heb ik voor het eerst een haai gezien. Dit gebeurde sneller dan verwacht. Mijn duikinstructrice maakte het signaal van een haai en zwom als een speer een richting uit. De hele groep volgde haar en daar zwom een haai. Het was een baby black reef tip shark. Deze zijn niet groter dan 1 a 2 meter. De haai was banger voor ons dan wij voor de haai, maar schrok niet. Dit komt omdat de dieren redelijk gewend zijn aan de duikers op Gili Trawangan. Ik weet niet of deze gewenning een goed teken is, maar de dieren worden goed behandelt. Er wordt niet gejaagd en de vissen kunnen in alle rust rond zwemmen. Tenzij er iets speciaal gebeurd, dan zijn alle duikers er als de kippen bij. Ik heb dit mogen ervaren. Wij waren getuige van de geboorte van honderden zeepaardjes. De baby zeepaardjes schoten alle kanten op en het leek maar niet op te houden. Dit was een ontzettend bijzondere ervaring, maar ook een drukbezochte ervaring. Er waren ongeveer 10 duikers bij de gebeurtenis. Dat lijkt mij minder prettig voor moeder zeepaard. Ik kan me niet voorstellen dat een vrouw 10 bezoekers zou willen bij de geboorte van haar kind. We hebben moeder zeepaard daarna natuurlijk wel direct met rust gelaten. Hierna keerden we terug naar de boot.

duiken

duiken

Studeren

Na 2 jaar gestudeerd te hebben aan de Universiteit had ik niet verwacht een studieboek open te slaan tijdens mij reis. Ik moest er aan geloven. Nu moet ik eerlijk toegeven dat de setting van zon, zee en strand mij beter bevalt dan de witte muren van de bibliotheek. Het studieboek richt zich op materiaal gebruik, de druk onderwater en de lichamelijke gevolgen hiervan. Het is toegankelijk en het leest makkelijk weg. Ik heb persoonlijk vaak in de avond gestudeerd. Na het duiken was ik vaak moe en niet goed geconcentreerd. In de avond kon ik mijn concentratie meestal wel weer terug vinden. Het hostel waar ik verbleef had een heerlijk dakterras, waar ik rustig onder het genot van een drankje kon studeren. De eigenaar van het hostel was de studerende duikers wel gewend en vond het leuk om met mij de stof te bespreken. Dit maakte het studeren ook nog een beetje gezellig.

Toets

Uiteindelijk is er een toets om alle kennis te testen. Deze toets is niet zo spannend als het klinkt. Wanneer je goed oplet tijdens de lessen en zelf het boek een paar keer doorleest haal je deze toets zonder moeite. Verder zijn de duikinstructeurs ook altijd bereid om je te helpen als je nog eventuele vragen hebt. De toets bestaat uit multiple choice vragen en duurt niet langer dan een uurtje. Een toets is natuurlijk altijd even spannend, maar na dat uurtje mag je snel weer het water in.

In the pocket

Tijdens de tweede duik werden we bij elkaar geroepen, door middel van gebaren taal natuurlijk. We stopten met zwemmen en probeerden ons balans te houden zonder te trappelen. De bewoners van Gili Trawangan erg gesteld op de natuur in het water, je mag niks aanraken. Dus daar zweefden we dan in het water in onze geforceerde yoga houding, onwetend wat er komen gaat. Onze duikinstructrice grabbelde wat in haar duikpak en haalt daar zes pasjes uit. Ze kreeg een glimlach op haar gezicht en gaf ons één voor één de pasjes en een hand. We waren allemaal geslaagd voor de toets en ‘officieel’ open water divers. De geforceerde yoga houding was inmiddels verdwenen. In al ons enthousiasme waren we even vergeten dat we op de natuur moesten letten. De ene helft schiet omhoog en de andere helft raakt het gerespecteerde koraal. Oeps, gelukkig waren we al geslaagd. Dit hebben we dezelfde avond nog gevierd!

duiken

duiken

Mis nooit meer een topdeal!