Advanced duiken in Thailand | Weflycheap

Advanced duiken in Thailand

Advanced duiken in Thailand

Open water certificaat, en nu?

Duiken in Thailand: Op het eiland Koh Tao ben ik begonnen aan het Advanced programma. Dit programma kun je pas volgen als je je open water certificaat gehaald hebt. Tijdens dit programma heb ik vijf duiken gemaakt. Deze duiken waren: diepduiken (verplicht), onderwaternavigatie (verplicht), wrakduiken (keuze), visherkenning (keuze) en balans onderwater (keuze). Ik wilde dolgraag een nachtduik maken, maar het weer zat helaas niet mee.

Tijdens het duiken in diep water mag je 30 meter diep. Dit is een ontzettend gave ervaring en maakt het duiken net een stukje leuker. Op deze diepte leeft er namelijk veel meer en is er nog meer te zien van de wereld onder water. Duiken in diep water valt onder het Advanced programma, omdat er wel een beetje techniek bij komt kijken. Hoe dieper je gaat, hoe meer druk er op je lichaam komt. Deze druk kan soms een bijzonder effect hebben. Het kan een soort van stoned gevoel geven. Sommige mensen schieten in de lach of raken een beetje in de war. Tijdens mijn reis vertelde een meisje dat zij op deze diepte in de war raakte. Zij kreeg het gevoel dat alle vissen (net zoals zij) zuurstof nodig hadden. Dus zij besloot haar tank te delen met de vissen. De vissen zwommen natuurlijk direct weg en zij raakte steeds meer verward door hun reactie. Haar buddy (iemand waar je samen mee duikt) had al snel door dat de druk haar te veel werd en besloot langzaam met haar naar boven te gaan. Op zulke momenten kan de druk gevaarlijk zijn, het is dus ook altijd verplicht om samen te duiken. Uiteindelijk kon zij er heel hard om lachen. Nog een leuk feitje over diep duiken is het effect na het duiken. Na duiken in het diepe water staat er nog steeds een bepaalde druk op je lichaam. Wanneer jij na deze duik direct een alcoholische versnapering nuttigt is het een goedkoop feestje. De druk zorgt er namelijk voor dat je onmiddellijk een dronken gevoel hebt. Dit effect is best grappig om mee te maken, maar zorg er eerst voor dat je duik helemaal klaar is (duikapparatuur opgeruimd etc).

Oost, West, onder water best

Navigeren onder water? Ik kan mijn huis niet eens terug vinden na een avondje stappen!

Tijdens onderwaternavigatie leer je navigeren via natuurlijke herkenningspunten en met een kompas. Dit is best ingewikkeld, maar iedereen kan het leren. Richtingsgevoel is geen pré (dit heb ik namelijk zelf ook totaal niet). Geen paniek als dit niet direct lukt, er is altijd een dive master aanwezig.

pastedimage-3 pastedimage-2 pastedimage-1

Wrakduiken

Tijdens mijn reis heb ik één keer gedoken in de buurt van een wrak. Dit is een ontzettend gave ervaring, maar ook geen makkie. Wrakschepen of ander gezonken attributen kennen veel gevaren. Bepaalde delen van schepen kunnen erg scherp zijn, de kans dat je je snijdt is dan ook erg groot. Daarnaast leven er veel dieren in de buurt van een gezonken schip. Dit is niet per se gevaarlijk, maar kan wel onvoorspelbare situaties opleveren. Tijdens mijn duik was het erg slecht weer. Hierdoor was het zicht niet optimaal. Toch was het erg tof om een gezonken schip te zien, met alles wat er in en om heen leeft. Wrakduiken is zeker een aanrader, want willen we de Titanic niet allemaal een keer gezien hebben?

Thailand

Mis nooit meer een topdeal!