Viva Vietnam | Weflycheap

Viva Vietnam

Viva Vietnam

Verstopt in mijn North Face jack en gebukt achter de rug van mijn motor-chauffeur, zie ik de landschappen aan mij voorbij flitsen. Om 8 uur ’s ochtends vertrokken we met een Easy Rider Tour van Dalat naar Mui Ne. Met het uur werd het warmer. Met mijn North Face jas om mijn middel geknoopt, mijn broek opgestroopt en een torenhoge knot op mijn hoofd, komen we rond 16.00 aan in Mui Ne.

Easy Rider Tour:

Wil je de ware highlights van Viëtnam ontdekken? Dan is de Easy Rider Tour iets voor jou. Er zijn verschillende organisaties die reizen op maat aanbieden. Zoals je al gelezen hebt, kozen wij voor een reis van Dalat naar Mui Ne. Onderweg zijn we veel backpackers tegen gekomen die zo een (groot) deel van Viëtnam hebben ontdekt, van Hoi An naar Ho Chi Minh bijvoorbeeld. Heb je een kleiner budget, dan is onze Easy Rider reis een optie. Of boek een tour en zie de hoogtepunten van de stad, waar je op dat moment bent, allemaal op één dag.

Processed with VSCO with a5 preset

Eerste stop:

De eerste stop was in een dorpje buiten Dalat. Op het moment dat ik van de motor stap en rond kijk, krijg ik de kriebels. Houten huisjes die meer op het punt van instorten staan dan de turncarrière van Epke (mimimi). De mensen die daar woonden waren al gewend aan de toeristen die met camera en al even een kijkje/kiekje komen nemen. De foto voelde dan ook enigszins bezwaard. In het huis stond niks, in de tuin verbouwden ze zelf het één en ander en even verderop stond een koe vastgebonden aan een ketting. Zonder blikken of blozen lieten ze ons toe. Verlegen mensen, die zichzelf in alles voorzien en soms van de toeristen een extraatje krijgen. Na deze stop hebben we gevraagd of het mogelijk is dat ze bij elke tour een deel aan deze wijk/bewoners schenken. Ze waren enthousiast over het idee, maar of ze er daadwerkelijk iets mee gedaan hebben, ik betwijfel het.

20160217_145706IMG_3479

Wezelpoep:

Niet veel later komen wij aan bij een bedrijf/plantage. Hier maken ze onder andere zelf thee en koffie. In het bijbehorende restaurant kun je deze proeven en eventueel kopen om als souvenirtje mee naar huis te nemen. Voordat je in het restaurant komt, krijg je een uitleg over de authentieke smaak van deze koffie. Alles voor en na de woorden ‘wezelpoep’ ben ik kwijt.. Eenmaal in het restaurant begon mijn reisgezelschap aan de koffie, ik koos veilig voor thee (koffie lust ik in Nederland al niet, laat staan met gezeefde wezelpoep). Toch heb ik besloten een slok te nemen, de lefgozer. Over smaakt valt niet te twisten, maar toch daag ik jullie uit het zelf eens te proberen.

Naast koffie en thee waren er veel vrouwen hard aan het werk om andere souvenirtjes te maken. Kleding, sokken, schilderijen en grote kleden/doeken werden ter plaatste gemaakt. Communiceren lukte niet met hen. Zij spraken erg gebrekkig Engels. Gelukkig zijn daar dan de gidsen van de tour. Zij vertellen je hoe lang ze dit werk doen, hoe veel tijd het kost om een product af te krijgen en alles wat je nog meer wilt weten. Indrukwekkend is hoe weinig ze zelf overhouden en dit toch nog met plezier doen. Als je over passie spreekt, is dit het ultieme voorbeeld.

IMG_3433

Hoe gaat dit in zijn werk?

In een plaats naar keuze boek je een deze tour. Let wel op de echte en ‘neppe’ bedrijven. De ‘neppe’ bedrijven zijn goedkoper, maar ook minder betrouwbaar. Lees dus altijd de recensies goed alvorens je iets boekt. Samen met de gidsen stippel je een reis uit. Gedurende de rit stop je ongeveer 10-15 keer bij verschillende hoogtepunten. Denk hierbij aan kleine dorpjes, volgeladen scooters, lokale restaurantjes en een mini musea in een garage. Een echte aanrader als je het echte, niet toeristisch, Viëtnam wil ontdekken en beleven.

In mijn volgende blog wil ik jullie graag meenemen naar een prachtig vissersdorpje dichter bij huis; Cascais!IMG_3591

 IMG_3429

Mis nooit meer een topdeal!