Header afbeelding

Hiken door de rijstvelden in Sapa

Goede en ecologische tour

Als je naar Vietnam gaat is er een plek in het noorden waar je iedereen over hoort; Sapa. Een gebied in het noorden van Vietnam dat bestaat uit prachtige groene rijstvelden. Tientallen of misschien wel honderden opties voor wandelroutes en tours worden er aangeboden. Na een hele hoop research heb ik een hele goede én ecologische tour gevonden. Lees verder voor de beste Sapa experience!

Sapa Vietnam
Rijstvelden bij Sapa Vietnam

Ethos - Spirit of the Community

Ethos is een bedrijf dat speciale en authentieke tours organiseert in Sapa. Er zijn ontzettend veel tours die worden georganiseerd door bedrijven die beweren dat het een ‘unieke’ ervaring is, maar uiteindelijk zit je in een homestay met nog 20 andere toeristen. Ethos daarentegen verzorgd unieke ervaringen waarbij je een privé tour krijgt en de niet toeristische kant van Sapa te zien krijgt. Via hun website kan je meerdere opties kiezen, voor een dag, twee dagen of zelfs een hele week. Bij aankomst op het hoofdkantoor in Sapa krijg je een hoop informatie over de verschillende stammen en alles wat Ethos voor hun doet. Ethos verzorgd duurzame tours en als je hier een tour boekt, gaat er ook een groot deel naar de ontzettend lieve dames die deze tours verzorgen. Hierdoor weet je ook zeker dat deze dames een goed salaris krijgen en er ook goed voor hun wordt gezorgd.

Hiken door de rijstvelden in Vietnam

Zelf hadden wij voor een twee daagse hike gekozen en zouden één nacht slapen bij onze tour guide thuis. Er was van te voren gevraagd of we ervaren wandelaars waren en hadden hier ja op gezegd. Let wel op, als je zegt dat je een ervaren wandelaar bent, verwacht dat ook een vrij pittige hike. Wij begonnen onze tour om 10 uur in de ochtend. Allereerst gingen wij met onze tour guide naar een lokale markt om groente, fruit en vlees te halen voor ons middag-, en avondeten. Wij mochten zelf kiezen wat we wilde eten, maar hebben uiteindelijk onze tour guide zelf laten kiezen wat zij en haar familie graag eten. Het geld voor het eten krijgt zij mee vanuit Ethos dus dit komt niet uit eigen zak. Wij hadden gehoord dat onze tour guide twee kleine jongens had, dus hebben wij op de markt nog wat speelgoed voor hun gehaald omdat de kinderen vrij arm zijn. Onze tour begon dwars door de rijstvelden en dit was een geweldige ervaring. De ochtend was het vrij mistig maar zodra wij aan onze tour begonnen, klaarde de lucht op en kwam de zon door. Een pittige vier uur durende hike begon en onze eerste stop was het huis van de tante van onze tour guide. Dit was allemaal stijl naar boven in de volle zon, maar het was een geweldige ervaring. Wij kwamen namelijk geen toeristen tegen en kwamen op plekken waar we zelf nooit gekomen waren. Bij het huis van de tante hebben wij samen met onze tour guide een lokale lunch klaar gemaakt bestaande uit verschillende groentes, vlees, tofu en rijst.

Na de lunch begon het tweede deel van onze hike die nog ongeveer vier uur ging duren. Helaas had het de twee dagen voor onze tour heftig geregend en hierdoor lag er ontzettend veel modder. Na twee valpartijen van mijzelf, modder tot aan onze nek, slippartijen en een droogstaande waterval over te zijn geklommen kwamen wij aan bij onze homestay.

Verblijven bij de locals van Sapa

Wat ons bij Ethos al was verteld, dat de stammen in Vietnam niet veel spullen hebben. Deze mensen hebben tot kort geleden altijd nog rondgetrokken en in hun huis staan dan ook alleen de spullen waarvan ze vinden dat ze die écht nodig hebben. Onze homestay bestond uit een keuken, woonkamer, een logeerkamer en twee slaapkamers. Nadat wij waren aangekomen hebben we ons avondeten bereid. Koken op open vuur in de keuken, het was allemaal een unieke ervaring. De kinderen van onze tour guide vonden het allemaal maar super interessant en toen wij ze twee dozen met auto’s en tractoren gaven waren door het dolle heen.

Wij sliepen in de ‘logeerkamer’, dit bestond eigenlijk alleen uit een bed. De toilet was buiten in een houten hutje, een douche was er niet dus je kon jezelf wassen en je tanden poetsen bij een bak water met een kraantje. Het is dan een hele ervaring en vooral ook ‘back to basic’.

De volgende ochtend werden wij verrast met een authentieke Vietnamees ontbijt. Dit betekende geen ontbijt zoals wij het in Nederland kunnen, maar zo goed als gewoon een volledig ‘avondmaal’ bestaande uit rijst, groente en vlees. Gelukkig hadden wij genoeg honger na de 8 uur durende hike van die dag ervoor en konden wij alle energie gebruiken voor de aankomende hike terug naar het hoofdkantoor en Sapa Town.

Sapa Vietnam

Sapa Town

Natuurlijk hoef je niet een tour te doen om Sapa te verkennen. Nu zou ik niet aanraden om zelf de rijstvelden in te gaan, want het risico dat je verdwaald is iets te groot. Er zijn genoeg homestays, hotels en hostels om te verblijven. Sapa Town is een toeristische stad met vooral veel toeristen winkels. Als je niet van te voren een tour wilt doen, kun je prima met de bus of trein naar Sapa reizen en daar de verschillende opties bekijken in de talloze toeristen kantoren. Ik heb er echter zelf voor gekozen om de tour bij een duurzaam en ecologisch bedrijf te doen. Hierdoor wist ik zeker dat we een goede tour kregen, echt bij een local sliepen en de tour guide ook gewoon haar salaris kreeg die ze verdiend.

Hoe te bereiken

Sapa is op verschillende manieren en vanaf verschillende plekken te bereiken. Ikzelf ben via Ha Ziang gegaan omdat dit de laatste plek was voordat ik naar Sapa ging. Hier heb ik via mijn hostel een lokale bus geboekt naar Sapa toe. Dit duurde ongeveer vier uur en kostte zo’n €5 en duurde vier uur. Zo zijn er ook verschillende express bussen waarmee je een stuk luxer reist, maar hier betaal je dan uiteraard ook meer voor. Er zijn ook verschillende treinen die vanaf Hanoi naar Sapa gaan. Ik raadt eigenlijk altijd aan om via je hostel of hotel te boeken. Hun kunnen je dan vaak de beste opties geven.

Mocht Vietnam op je planning staan, raad ik zeker aan om naar Sapa te gaan. Het is wat mij betreft een van de mooiste plekken die ik in heel Vietnam heb gezien. De natuur is prachtig en als je een goede tour boekt, zie je alle plekken wat je normaal zelf nooit zo komen én zie je vrij weinig toeristen wat ik toch wel erg speciaal vond. En mocht je besluiten om een tour te boeken bij Ethos, wat ik zeker aanraad, houd dan wel in gedachten dat het heel basic is maar zeker de ervaring van je leven wordt die je niet snel zal vergeten.

Excited?

Kijk hier voor meerdere rondreizen door Vietnam met het gezin, of ga voor een complete individuele rondreis.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. sapa vietnam
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.