Header afbeelding

Backpacken door Vietnam

Reisroute langs de mooiste bestemmingen

Uitgestrekte berglandschappen, bruisende steden, groene rijstvelden, imposante karstbergen en ruige kustlijnen… in het veelzijdige \ vind je het allemaal. Je kunt gerust een volle maand uittrekken om enkele highlights van dit prachtige land te zien. Zelf heb ik in 4 weken van het zuiden van Vietnam naar het noorden gereisd. In deze blog deel ik de mooiste plekjes die ik onderweg heb bezocht, beginnende in het zuiden en eindigend in het noorden. Lees snel verder en laat je inspireren!

De Mekong Delta

Helemaal in het zuiden van land vind je het rustigste en meest uitgestrekte landschap van het Vietnam: de Mekong Delta. De Mekong Delta wordt ook wel het ‘platteland van Vietnam’ genoemd. Er lopen tientallen aftakkingen van de Mekong rivier door dit gebied en de regio is dan ook een labyrint van waterwegen. Het leven van de lokale bevolking speelt zich grotendeels af op het water; de meeste locals varen met de boot van het ene naar het andere dorpje en zelfs de groenten- en fruitmarkten drijven in één van de vele rivieren. De Mekong Delta is een oase van rust en je komt er nauwelijks andere toeristen tegen. Een fijne plek dus om een paar dagen te vertoeven en de omgeving te verkennen!

Doen in de Mekong Delta

De Mekong Delta is zo plat als een pannenkoek. De fiets is dan ook het ideale vervoersmiddel om de omgeving te verkennen! De rustige dorpjes zijn door middel van bruggetjes met elkaar verbonden, dus je kunt op je gemakje langs de vele riviertjes fietsen en van de natuur genieten. Onderweg zie je de lokale bevolking in hun dagelijkse bezigheden en wordt er van alle kanten vrolijk naar je gezwaaid.

Daarnaast zijn de floating markets – ook wel de drijvende markten – een populaire bezienswaardigheid in het zuiden van Vietnam. Op deze drijvende markten verkopen locals groenten, fruit en andere etenswaren. Vlak bij de stad Can Tho ligt Cai Rang, de grootste drijvende markt van de Mekong Delta. Een stukje verder ligt Phon Dien Market, een veel kleinere en rustigere drijvende markt. De markten zijn alleen per boot bezoeken en dus moet je een tour moeten boeken om er te komen. Ik boekte een tour bij Nguyen Shack, de accommodatie waar ik verbleef, en had met hen een onwijs leuke dag! Overigens moet je wel vroeg je bed uit als je de floating markets wilt zien; ze starten namelijk al om 5 uur ’s ochtends.

Mekong Delta

Mekong Delta

Ho Chi Minhstad

Ho Chi Minhstad is een energie en bruisende stad en wordt op het eerste gezicht voornamelijk gekenmerkt door het chaotische verkeer, de hoge wolkenkrabbers, de hippe skybars en de dure hotels. Echter is Ho Chi Minhstad ook één van de steden met ’s werelds lekkerste streetfood! Er is niet gek veel te zien of te doen in de stad en persoonlijk vond ik het voldoende om er 1 volle dag te spenderen.

Doen in Ho Chi Minhstad

Eén van de highlights die je niet mag overslaan in Ho Chi Minhstad is het War Remnants Museum. Een bezoek aan dit museum is onmisbaar als je meer wil leren over de oorlog tussen Vietnam en de Verenigde staten. De impact die dit heeft gehad op de lokale bevolking van Vietnam wordt hier door middel van heftige verhalen en schokkende foto’s weergeven. Erg ingrijpend, maar echt een bezoek waard!

Restaurants in Ho Chi Minhstad

Zoals al eerder benoemd, kun je in Ho Chi Minhstad genieten van fantastische streetfood gerechten! Bij het altijd drukke Banh Mi Huynh Hoa koop je voor €1,65 het lekkerste broodje banh mi; een knapperige baguette gevuld met onder andere varkensvlees, paté en verschillende groenten. Neem ook eens een kijkje bij Banh Xeo 46A. Dit zaakje is gespecialiseerd in één gerecht: banh xeo. Deze hartige pannenkoek met taugé, garnalen en varkensvlees wordt hier in een razend tempo aan alle tafels geserveerd. Wil je een avondje rustig tafelen, dan zijn de restaurants Propaganda en Cuc Gach Quan echte aanraders!

Hoi An

Hoi An, ook wel de lichtjesstad van Vietnam genoemd, is een sfeervol stadje waar je gerust een paar dagen door kunt brengen. De oude stad van Hoi An is in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. ’s Avonds – als de honderden lampionnetjes gaan branden en de geur van wierrook je overal tegemoet komt  – komt het centrum pas echt tot leven. Verblijf een paar dagen in Hoi An om het oude centrum te verkennen en meer van de omgeving te zien.

Doen in Hoi An

De omgeving van Hoi An kun je gemakkelijk met de fiets of de scooter verkennen. Binnen 10 minuten ben je uit het drukke centrum en bevind je je tussen de groene rijstvelden. Op ongeveer een kwartier fietsen van Hoi An ligt An Bang, een fijn strandje waar je een middag kunt relaxen. Daarnaast liggen er twee mooie tempels in de buurt van Hoi An die het bezoeken waard zijn: Chua Long Tuyen en Chua Van Duc. Toegang tot beiden tempels is gratis. Zorg er wel voor dat je gepaste kleding draagt als je naar binnen wilt.  

Het is in Hoi An daarnaast erg populair om kleding, een tas of schoenen op maat te laten maken. Je kunt voor een niet al te hoge prijs letterlijk alles laten maken wat je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld voor 150 dollar een volledig maatpak aan laten meten, inclusief blouse en stropdas. Zelf had ik een hele goede ervaring bij Bi Bi Silk; het personeel had hier echt verstand van zaken en hebben mij net zo lang geholpen tot ik tevreden was met mijn kledingstukken.

Ook is het leuk om een kookcursus te volgen in Hoi An en te leren hoe je enkele Vietnamese specialiteiten zelf bereidt. Ik vond de kookcursus bij My Grandma Home Cooking echt een aanrader! Je kookt hier bij een lokale familie thuis, die op een klein eilandje in de buurt van Hoi An woont. De dame die de les geeft, heeft 17 jaar bij haar oma op het eiland gewoond en van haar de kneepjes van het vak geleerd. Aan het einde van de dag krijg je de recepten van de gerechten die je hebt bereid in een handig boekje mee naar huis.

Restaurants in Hoi An

Als je écht lokaal wilt eten, prop jezelf dan tussen de locals aan de lange, houten tafel van Mr. Son Restaurant. De menukaart staat vol met Vietnamese specialiteiten. Ontzettend lekker én goedkoop! Ook vond ik Nu Eatery echt een aanrader. Dit intieme zaakje heeft een kleine menukaart, maar het eten is echt goddelijk. Probeer vooral de gestoomde broodjes met varkensbuik! Daarnaast heb ik ook erg lekker gegeten bij The Lantern Town Restaurant en bij The Well. Beide serveren heerlijke Vietnamese gerechten. Het lekkerste broodje banh mi bestel je voor een euro bij Banh Mi Phuong. Celebrity chef Anthony Bourdain noemde deze broodjes zelfs de lekkerste broodjes banh mi ter wereld!

Hoi An

Hoi An

Hue

Hue is niet echt een hele bijzondere stad. Echter is Hue wel een fijne plek om een nachtje te blijven slapen na het rijden van de Hai Van Pass. Deze bergpas van zo’n 21 kilometer lang is onderdeel van de route van Hoi An naar Hue. Het is ontzettend gaaf om deze route zelf met de scooter of motor te rijden! Onderweg heb je waanzinnige uitzichten over de bergen en kustlijn van centraal Vietnam. De tocht van Hoi An naar Hue duurt in totaal zo’n 6 uur en de Hai Van Pass is slechts een klein onderdeel van deze route. Je kunt in Hoi An een scooter of motor huren en deze in Hue weer inleveren. Ik huurde mijn scooter bij MotorVina en had hier een hele fijne ervaring mee! Tegen een kleine meerprijs brengen zij je backpack naar Hue toe.

Doen in Hue

Mocht je na het rijden van de Hai van Pass nog wat tijd overhebben, dan is het de moeite waard om het keizerlijk paleis van Hue te bezoeken. Dit is een ontzettend groot complex van tempels, tombes, toegangspoorten, paviljoens en grachten. Vroeger woonde de keizerlijke familie in dit ommuurde fort. Hoewel het paleis vroeger ernstig beschadigd is, vind je er nog altijd prachtige overblijfselen van het keizerlijk paleis.

Restaurants in Hue

Hue kent enkele lokale specialiteiten, waaronder nem lui, banh loc en banh beo. Hanh Restaurant, een zaakje dat altijd vol zit met locals, is de uitgelezen plek om deze specialiteiten te proberen! Voor €5,25 bestel je hier een vijfgangenmenu met alle typische gerechten uit Hue. Overigens is het nachtleven in Hue ook erg leuk. De straat Pho Di Bo wordt elke avond afgesloten voor auto’s en scooters en bij veel restaurantjes en barretjes wordt live muziek gespeeld. Bij de He Army Pub speelt elke avond vanaf 19:00 een ontzettend goed live bandje!

Phong Nha

Phong Nha was mijn favoriete bestemming in Vietnam! In het Nationaal Park Phong Nha-Ke Bang vind je de oudste karstbergen van Azië, die ongeveer 400 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Deze imposante karstbergen zijn begroeid door de dichte jungle en domineren het waanzinnige landschap van Phong Nha. Ook vind je in het nationale park zo’n 300 buitengewoon grote grotten, waarvan er enkele voor bezoekers toegankelijk zijn gesteld. Phong Nha is nog niet zo bekend, waardoor je het geweldige landschap op sommige plekken helemaal voor jezelf hebt. Het is het best bewaarde geheim van Vietnam en een must visit tijdens je reis!

Doen in Phong Nha

De beste tip die ik je kan geven: huur een scooter en ga de omgeving van Phong Nha op eigen houtje verkennen! De afstanden in het park zijn vrij groot, dus op deze manier kun je het meeste van het prachtige landschap zien en onderweg stoppen bij één van de vele grotten. De Dark Cave, de Paradise Cave en de Phong Nha Cave kun je zonder tour bezoeken. Persoonlijk vond ik de Paradise Cave de mooiste. Deze grot is zo’n 72 meter hoog en strekt zich in totaal over 31 kilometer uit. Erg indrukwekkend dus! Daarnaast is het de moeite waard om naar de Botanic Garden te gaan. In dit natuurgebied vind je veel verschillende plant- en boomsoorten en enkele watervallen. Er loopt een gave, maar uitdagende hike van zo’n 1,5 uur door het park.

Restaurants in Phong Nha

Het aanbod van restaurants in Phon Nha is niet erg groot, maar je kunt op meerdere plekken goed eten! De Nguyen Shack heeft een locatie in het centrum van Phong Nha en een locatie midden in het Nationaal Park Phong Nha-Ke Bang. Zij hebben een uitgebreide menukaart met erg goede en betaalbare Vietnamese gerechten. Wil je even helemaal wat anders, dan is Omar’s Namaste Indian Restaurant echt een aanrader! De Indiaanse gerechten van dit restaurant zijn ontzettend smaakvol. Voor goed westers eten kun je terecht bij Underground Restaurant of Easy Tiger Hostel. Het gezellige Easy Tiger Hostel verkoopt onder andere de heerlijke pizza’s van het naastgelegen Capture Café en Underground Restaurant heeft een fantastische pure chocolade brownie op het menu staan!

Phong Nha

Phong Nha

Ninh Binh

Ninh Binh wordt ook wel de ‘Halong Bay op het land’ genoemd. De omgeving wordt namelijk gekenmerkt door hoge karstbergen die dus – in plaats van op het water – op  het land staan. In Ninh Binh vind je daarnaast groene rijstvelden, rustige riviertjes en mooie tempels. Je kunt zeker 2 volle dagen uittrekken om de regio te verkennen en enkele mooie plekken in de omgeving te zien!

Doen in Ninh Binh

De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden in Ninh Binh zijn niet zo groot. Huur dus een fiets en ga zelf op pad! Vanaf Hang Mua Viewpoint heb je een waanzinnig uitzicht over de karstbergen van Ninh Binh. Voor het mooiste uitzicht maak je de klim naar boven net voor zonsopgang. Fiets daarnaast ook naar de Bich Dong Pagoda; deze tempel ligt verstopt tussen de bergen van Ninh Binh en er heerst een fijne, vredige sfeer. Een stukje uit het centrum van Ninh
Binh ligt de Bai Dinh Pagoda. Dit complex van Boeddhistische tempels is de grootste van Vietnam en beslaat in totaal een ruimte van 539 hectare! Je kunt je al gauw een halve dag vermaken in deze prachtig gedecoreerde tempels.

Als laatste is het leuk om een boottocht te maken en het landschap vanaf de rivier te bewonderen. Je vaart tijdens de boottocht tussen de kalkstenen rotsformaties door en stopt onderweg bij enkele grotten en tempels. Bij het plaatsje Trang An kun je zo’n boottocht maken, die in totaal 3 uur duurt. Zorg dat je de boottocht vroeg in de ochtend maakt om de ergste drukte te vermijden.

Restaurants in Ninh Binh

Het lekkerste lokale restaurantje in Ninh Binh is Family Restaurant. Probeer hier bijvoorbeeld de gegrilde geit – de lokale specialiteit van Ninh Binh – of de gegrilde eend; het meest populaire gerecht van het restaurant. Ook bij T-Pub Restaurant kun je erg goed eten. Ze serveren hier fantastische steenovenpizza’s en hebben daarnaast een uitgebreide keuze aan verse salades en sandwiches.

Ninh Binh

Ninh Binh

Hanoi

De hoofdstad van Vietnam vond ik verrassend genoeg een erg leuke en sfeervolle stad. Hanoi heeft een bruisend centrum, de Old Quarter, waar je veel leuke restaurantjes en winkeltjes vindt. Vlak bij de Old Quarter ligt Hoan Kiem Lake; een fijne plek om even te ontsnappen uit het drukke centrum. Zeker op vrijdag, zaterdag en zondag is dit the place to be. De omgeving rondom Hoan Kiem Lake wordt in het weekend namelijk afgesloten voor auto’s en scooters. De lokale bevolking van Hanoi komt dan naar deze plek om samen te sporten, te dansen of muziek te maken. Overal zijn straatartiesten aan het werk en op sommige plekken worden zelfs grote podia gebouwd waar muzikanten, bandjes en Dj’s optreden!

Doen in Hanoi

Trek zeker wat tijd uit om door de Old Quarter van Hanoi te dwalen en de omgeving rondom Hoan Kiem Lake verder te verkennen. Ook is het leuk om een kijkje te nemen bij Train Street; een straat waar een treinspoor dwars door een woonwijk loopt en waar de trein een paar keer per dag vlak langs de huizen naast het spoor rijdt. Daarnaast is de Hoa Lo gevangenis het bezoeken waard. Deze gevangenis werd in de negentiende eeuw gebouwd door de Fransen om politieke gevangen in op te kunnen sluiten. Later, tijdens de oorlog in Vietnam, werden de Amerikanen in deze gevangenis opgesloten. Sluit je dag gezellig af bij de Beer Corner. Op deze plek zit je tussen honderden locals op kleine, plastic krukjes en drink je voor minder dan een euro een flesje bier.

Restaurants in Hanoi

Het lekkerste lokale eten in Hanoi heb ik op bij Aubergine Cafe en bij Com Pho Co. Hoewel het Aubergine Cafe een uitgebreide keuze heeft aan vis, vlees en vegetarische gerechten, is de aubergine gebakken in knoflook toch echt het beste gerecht van de kaart! Bij Com Pho Co krijg je een bordje met rijst en kun je vervolgens zelf kiezen van welke gerechten je een schepje wilt hebben. Zo kun je van alles wat proberen! Het beste broodje banh mi eet je in Hanoi bij Banh Mi 25 en voor een onwijs lekkere poké bowl kun je terecht bij Poke Hanoi. Wil je eens wat luxer uit eten? Dan is Amato Tapasbar & Restaurant echt een aanrader!

Cat Ba en Halong Bay

De wereldberoemde baai van Halong Bay wordt gekenmerkt door imposante, uit het water rijzende kalkstenen pilaren. Hoewel Halong Bay in 1994 opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wordt deze plek inmiddels overstroomd door toeristen. Dit is zelfs zo erg, dat het water in de baai vervuild is en je niets anders meer ziet dan de honderden cruises en boten die er rondvaren. Een boottocht door Halong Bay is overigens ook niet goedkoop, je betaalt gemiddeld zo´n 200 dollar persoon om de baai per boot te zien. Gelukkig ligt vlak bij Halong Bay het eiland Cat Ba, een veel goedkoper én minder toeristisch alternatief. Vanuit Cat Ba kun je een boottocht maken door het veel rustigere, maar net zo mooie Lan Ha Bay.

Doen in Cat Ba

Eén van de meest populaire activiteiten in Cat Ba is natuurlijk de boottocht door Lan Ha Bay. Meerdere touroperators bieden een één- of meerdaagse boottocht aan door de baai. Ik maakte een prachtige boot- en kajaktocht door de minder toeristische delen van Lan Ha Bay met de organisatie Cat Ba Express. Deze dagtour kostte 23 dollar per persoon, inclusief een uitgebreide lunch.

Daarnaast zijn er 3 stranden op Cat Ba; Cat Co 1, 2 en 3. Deze stranden liggen allemaal op loopafstand van het centrum. Persoonlijk vond ik Cat Co 3 het fijnste strandje. Ook kun je een scooter huren en het Nationaal Park van Cat Ba verkennen!

Restaurants in Cat Ba

Het gezellige Casa Bonita was mijn favoriete restaurantje in Cat Ba! Zij hebben een uitgebreide menukaart met een ruime keuze uit zowel Aziatische als Westerse gerechten. Vooral de Seafood Hotpot vond ik erg lekker! Daarnaast is The Little Leaf een erg goed en sfeervol restaurantje, waar je ook voor zowel Aziatisch als Westers eten terecht kunt. Ben je op zoek naar een goedkoop en lokaal restaurantje? Dan is restaurant Yummy echt jouw plek! Het is misschien niet de meest gezellige plek om te dineren, maar het eten is ontzettend smaakvol.  

Halong Bay

Halong Bay

Ha Giang

Eén van de gaafste dingen die je in Vietnam kunt doen is het rijden van de Ha Giang Loop; een motorroute van zo’n 400 kilometer door het ongerepte en bergachtige landschap van Noord-Vietnam. Onderweg zie je uitgestrekte rijstvelden, hoge bergen, bijzondere rotsformaties en kleine dorpjes waar etnische minderheden wonen. Deze motorroute start in Ha Giang, een plaatsje gelegen vlak bij de grens van China. Ha Giang is nog niet door het grote publiek ontdekt, dus nu is het moment om het ongerepte noorden van Vietnam te ontdekken!

Doen in Ha Giang

De Ha Giang Loop is het letterlijke hoogtepunt van je reis door Noord-Vietnam. Je kunt de route in 3 of 4 dagen rijden. Ik zou aanraden om er 4 dagen voor uit te trekken, omdat je dan voldoende tijd hebt om rustig te rijden en onderweg regelmatig te stoppen voor een foto. Het leukste én goedkoopste is om zelf een motor te huren en de route op je eigen tempo te rijden. Zie je dit niet zo zitten, dan is er ook de mogelijkheid om een tour te boeken bij Easy Rider. Je zit dan achterop de motor bij een local, die de route voor jou rijdt.

Een betrouwbare plek om je motor te huren is Mama’s Homestay. Deze motoren zijn zo goed als nieuw en alles is hier goed geregeld. Voor de huur van een motor, inclusief verzekering, betaal je €9,75 per dag. Meestal vertrekt er vanuit Mama’s Homestay gezamenlijk een groep backpackers die de loop gaat rijden. Het is dus de ideale plek om andere backpackers te ontmoeten en samen de loop te rijden!

Ha Giang

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. reisroute langs de mooiste bestemmingen
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.