The Golden Circle // IJsland! | Weflycheap

The Golden Circle // IJsland!

The Golden Circle // IJsland

Kilometer na kilometer geen mens om je heen. Eindeloze uitgestrekte natuur, met af een toe een verlaten voertuig langs de weg. In het donker. Geen eigenaar te bekennen. Klinkt als het plot van een slechte horrorfilm, maar is “the golden cirle” van IJsland. Één lange weg die je langs al het moois brengt wat het eiland je te bieden heeft. Aan een stuk door genieten zolang het licht het toelaat. En wanneer dit er niet meer is, 6 uur lang je lover wakker houden terwijl je door weer, wind en duisternis de weg terug naar Reykjavik proberen te vinden. Onder het genot van een bak Skyr natuurlijk.

On the road

Tip 1: hoewel een AirBnB in het relatief centraal gelegen Reykjavik een uitkomst kan zijn, is het op de Golden Circle absoluut niet praktisch. Neem liever een overnachting langs de weg, scheelt je een hoop gezeik op die navigatiestem. En hartkloppingen om verlaten auto’s die net niet ver genoeg langs de weg gezet zijn.

IJsland in December betekent weinig licht. Dit in combinatie met gigantische afstanden die je gaat afleggen komt op deze route eigenlijk helemaal niet zo verkeerd uit. Vanuit Reykjavik hebben wij er zo’n 2.5 uur over gedaan om bij de eerste bezienswaardigheid te komen: deze gigantische waterval. En zelfs al kom je net als wij tegelijk aan met een tourbusje vol avonturiers, kun je nog steeds foto’s maken zoals deze!

madeira

Tiny human for scale.

Black beach

Wie houdt er niet van het strand, toch? En wie zei er dat IJsland geen prachtige stranden had? Toegegeven, ik zelf. Maar wat had ik het mis. Op de meest winderige plek van het hele eiland kwamen we dit zwarte strand tegen. En met winderig bedoel ik gelukkig niet die zwavellucht die overal in dit land lijkt te hangen. Trust me, het maakt je douchebeurten er niet ontspannender op, wanneer je de halve tijd staat te kokhalzen.

Tip 2: Houd je vast, en waai niet weg!

ijsland

Glacier Lagoon

ijsland

Het Gletsjer meer.  Op zo’n 6 lange uren van de warmte en het comfort van onze kamer in Reykjavik vind je dit plaatje. Waarschijnlijk ken je het al van die Google Image Search die je deed voordat je kwam. Of was dit, net als bij mij, de enige reden waarom je überhaupt dat ticket hebt geboekt? Dit gigantische meer, dat ver weg wel iets weg heeft van een uit de hand gelopen aflevering van Breaking Bad, is dé trekpleister van het eiland. Hoe vaak zie je nu een gletsjer in real life? En hoor je het ijs letterlijk kraken? Dit is echt een once in a lifetime opportunity.

Tip 3: als je net als wij net iets te laat bent, en de zon al ondergaat, een lange sluitertijd is je beste vriend. Zorg wel voor een steady hand, om teleurstelling bij thuiskomst te voorkomen.

ijsland

Twijfel je nu nog steeds over of je moet gaan? Dan gooi ik hier nog even een van m’n meesterwerkjes in: Geysir.

Tip 4: zet je camera op burst. En zorg dat je een goede angle hebt. Het laatste wat je wil is bij thuiskomst 25 foto’s croppen omdat er een vervelend kind niet aan de kant wilde gaan.

Dit is m'n lover, geen vervelend kind.

ijsland

Mis nooit meer een topdeal!