Header afbeelding

Roadtrip door IJsland

De ideale reisroute in 7 dagen

IJsland is een land dat bij velen al jaren op de bucketlist staat, zo ook bij mij. Als je werkt voor weflycheap dan zie je regelmatig leuke IJsland deals voorbij komen. Het leek mij heel vet om een keer de combi IJsland - New York te maken. Dat is ‘m niet geworden, maar die reis houd ik nog tegoed. Ik ga namelijk zeker een keer terug! 

De ideale reisroute IJsland

Eigenlijk zou je vakantie naar IJsland een dag of 10 moeten duren. Ik had helaas maar 7 dagen dus dan moet je toch keuzes maken. Heb je de tijd om 10 dagen te gaan, dan zou ik je adviseren om het hele rondje te maken. Heb je maar 7 dagen de tijd en wil je een beetje relax de toerist uit kunnen hangen, dan is het wijsheid om je reis op te delen in globaal 3 onderdelen:

  • Reykjavik en de Blue Lagoon
  • The Golden Circle
  • De zuid-route

Dag 0: vliegen naar Reykjavik & huurauto fixen

Dag nul. Want ja, de eerste reisdag is altijd een beetje een verloren dag door de reistijd. Gelukkig is het niet zo ver vliegen naar IJsland. Toen ik aan het kijken was voor tickets viel mij op dat het maar 2,5 uur vliegen is vanaf Amsterdam naar Reykjavik. Dat zijn 2 a 3 afleveringen Casa di Papel en je bent er! ;)

Van tevoren hadden we via Skyscanner een huurauto geregeld met een pick-up service vanaf het vliegveld. Echt ideaal. In IJsland MOET je gewoon een auto huren. Dat geeft je zoveel vrijheid! (Tip!). De huurauto konden we ophalen in Keflavik en afhankelijk van je aankomsttijd kun je dan 2 dingen doen. 

  1. Je gaat direct naar Reykjavik
  2. Je gaat maximaal chillen bij de Blue Lagoon

De Blue Lagoon ligt redelijk dicht bij het vliegveld, ideaal dus om hier op de eerste of laatste dag een bezoekje aan te brengen en even bij te komen van je (vlieg)reis. Wij kwamen ‘s avonds laat pas aan, dus kozen ervoor om door te rijden, een hapje te eten en ons te installeren in onze AirBnb in hartje Reykjavik. Tijd om te slapen!

Dag 1: Reykjavik verkennen

Accommodatie tip:

Als ik op vakantie ben dan houd ik ervan om rustig op te starten met een goed ontbijt. Dat kun je bij dit The Laundromat Café in Reykjavik uitermate goed doen! 

The Laundromat Café Reykjavik IJsland
The Laundromat Café Reykjavik IJsland

Reykjavik is een kleine stad, met hier en daar een highlight. Het is een leuke stad met kleurrijke gebouwen, muurschilderingen en een gezellige sfeer. Aan 1 dag heb je meer dan genoeg om Reykjavik te verkennen. Het is lekker om een wandeling langs het water bij de haven te maken, door de straten te slenteren en een kroegje in te duiken. Ik ben niet op stap geweest, maar ik hoorde van anderen dat Reykjavik daar uitermate geschikt voor is. Laugavegur is de leukste straat van Reykjavik. Hier vind je veel leuke winkels en restaurant. 

Laugavegur straat Reykjavik IJsland
Laugavegur straat Reykjavik IJsland

Ter voorbereiding op mijn reis naar IJsland had ik een paar robuuste bergschoenen en een dikke winterjas aangeschaft. Ook in IJsland was het herfst en de naam van het land voorspelt nou niet bepaald een zonnig strand. Echter; waar het in Nederland troosteloos weer was, was het op het moment dat wij in Reykjavik waren tussen de 15 en 20 graden. Terrasjesweer. Wat een mazzel!

Op het terras in Reykjavik
Op het terras in Reykjavik

‘s Avonds was het tijd voor een Noorderlichttour. Die kun je eenvoudig boeken via een website als Tripadvisor en de tour is vanuit Reykjavik te maken. Oktober schijnt de beste maand te zijn om het Noorderlicht in IJsland te spotten. Wij waren eind september in IJsland dus dit was een gokje. Die avond is het niet gelukt, dus het Noorderlicht hielden we nog tegoed!

Dag 2: The Golden Circle rondom Reykjavik

Route: rondom Reykjavik 
Accommodatie tip:

The Golden Circle is een route met alle highlights rondom Reykjavik. Wat heel fijn is aan IJsland is dat je nooit ver hoeft te rijden om iets moois te zien. Sterker nog; het is al heerlijk om gewoon lekker met je auto rond te touren en te genieten van het landschap. Wij deden de Circle linksom en begonnen met Thingvellir. 

Thingvellir

Thingvellir is een fantastisch mooi nationaal park en in de herfst was het een waanzinnig kleurrijk geheel. Eigenlijk zeggen onderstaande foto’s meer dan genoeg. 

Thingvellir IJsland
Thingvellir IJsland
 
IJslandse vlag Thingvellir
IJslandse vlag Thingvellir

In Thingvellir kun je een heerlijke wandeling maken of zelfs snorkelen in de Silfra kloof (vet!), alvorens je op pad gaat naar Geysir. Jawel, die welbekende omhoog spuitende geisers!

Geysir: ophoog spuitende geisers

Camera in de aanslag? Go! Het landschap is hier niet per se heel indrukwekkend, maar die geisers zijn toch wel een bijzonder spektakel hoor! Dit moet je hebben gezien en uiteraard wil je dit vastgelegd hebben. Zoek wel even een goede spot voor jezelf, want het stikt van de toeristen dus het is lastig om een goed plaatje of filmpje te schieten. Al denk ik dat het bij mij aardig is gelukt.

[video]

Gullfoss waterval

Stop 3 van vandaag is Gullfoss. Gullfoss vond ik persoonlijk de meest indrukwekkende waterval die ik in IJsland gezien heb. Al dat water dat met grof geweld 32 meter omlaag valt, wat een natuurkracht! In de winter schijnt het ook een bijzonder schouwspel te zijn.

Gullfoss waterval IJsland
Gullfoss waterval IJsland

Kerio vulkaan

De laatste highlight van die dag was Kerio. Je kunt ervoor kiezen om ook nog Reykjadur te bezoeken, maar wij waren wel toe aan wat ontspanning en een biertje. Kerio is een ondergelopen vulkaankrater. Grondwater als ik mij niet vergis. Je kunt bovenaan en onderaan een rondje rondom het kratermeer lopen en dat is gaaf. 

Vanuit Kerio gingen we terug naar ons appartement in Reykjavik, al is het logischer om ergens is Selfoss te overnachten als je de zuidroute pakt. We werden aangenaam verrast dat we boven ons appartement opeens het Noorderlicht mochten aanschouwen. In hartje Reykjavik was dit bijzondere verschijnsel, ondanks alle lichtvervuiling, heel goed waar te nemen. Een bijzondere afsluiter van de dag!

Kerio vulkaar krater IJsland
Kerio vulkaar krater IJsland

Dag 3: watervallen spotten in IJsland

Route: Reykjavik - Vik, 3 uur. 
Accommodatie tip:

Wakker worden, de supermarkt in om een ontbijtje / lunch te scoren (want ja, IJsland is niet heel goedkoop) en we gingen weer on road! Bestemmingen van vandaag: een heleboel watervallen met lastig uit te spreken namen. Lees hier alles over de meest magische watervallen van IJsland

Watervallen Seljalandsfoss & Gljúfrabúi

Vanaf Reykjavik is het ongeveer 3 uur rijden naar Vik. Onderweg kun je een aantal keer stoppen. De eerste stop maar je bij Seljalandsfoss, een hele fraaie waterval. Je kunt hier makkelijk een kop koffie scoren, plaatsnemen op een picknickbank en genieten van het uitzicht. Vanaf die waterval kun je lopend naar waterval nummer 2 van die dag: Gljúfrabúi. Neem je regenpak mee, want deze waterval zit in de rotsen dus als je ‘m echt goed wilt kunnen bewonderen dan moet je er een nat pak voor overhebben. 

Seljalandsfoss waterval IJsland
Seljalandsfoss waterval IJsland

Watervallen Skógafoss & Kvernufoss

Ongeveer een uur verderop liggen de watervallen Skógafoss en Kvernufoss. Bij Skogafoss kun je via een trap omhoog lopen en een vette hike maken. Ben je toe aan iets meer actie dan is het ook mogelijk om hier te parasailen. 

Na deze fantastische watervallen heb je waarschijnlijk nog een stukje dag over. Je kunt ervoor kiezen om het DC-3 vliegtuigwrak te bewonderen. Deze leek vanaf de parkeerplaats op loopafstand te liggen, maar niets is  minder waar! Het was een behoorlijke wandeling en het landschap is eentonig (lees: saai). Eenmaal aangekomen, dan is het wel grappig om een paar plaatjes te schieten, maar je mist er niet veel aan als je deze ‘highlight’ overslaat. Wat je wel kunt doen is het pendelbusje pakken die tussen de parkeerplaats en het vliegtuigwrak gaat. Daar kwamen wij net iets te laat achter. 

DC-3 vliegtuigwrak IJsland
DC-3 vliegtuigwrak IJsland

Deze inschattingsfout waren we later snel weer vergeten toen we aan een heerlijke maaltijd zaten bij dit restaurant: restaurant Sudur Vik (tip!)
Biertje gedronken en terug naar de accommodatie om nog een aflevering van Casa di Papel te kijken. De luikjes gingen dicht. 

Dag 4. 1 van de mooiste highlights in IJsland

Route: Vik - Hofn, 3,5 uur (300 km)
Accommodatie tip

1 van de mooiste highlights in IJsland: Fjaorárgljúfur

Wakker worden, want op dag 4 staat het mooiste gedeelte van de reis op de planning! Een trip van bijna 300 kilometer met wisselende vergezichten. Die dag stond een Canyon en een Gletsjermeer op de planning. Die Canyon heeft een lastig uit te spreken naam: Fjaorárgljúfur. Probeer maar eens! ;) Zo mooi als de naam is, zo mooi is de Canyon. Deze is 100 meter diep en meer dan 2 miljoen jaar oud. Je kunt een hike langs de Canyon maken en op verschillende punten stoppen om een plaatje te schieten. Een super fotogenieke omgeving! Sommige toeristen gaan wel heel ver om een Insta-waardige foto te maken. Je zag platgetrapt gras/mos op punten waar je alleen op gaat staan als je levensmoe bent. Wij bleven veilig achter het lint en dat leverde prachtige foto's op!

Fjaorárgljúfur canyon IJsland
Fjaorárgljúfur canyon IJsland

En nog een vette highlight in IJsland: Fjallsárlón

Als je IJsland zegt, dan zeg je Gletsjermeren. Hoe meer je richting Hofn gaat, hoe dichter je in de buurt komt van de Gletsjers en de Gletsjermeren. Wij kozen ervoor om het deze dag bij 1 gletsjermeer te laten, maar je kunt Fjallsárlón prima combineren met het andere gletsjermeer op deze route Jökulsárlón. En ook met Diamon Beach, want dit ligt praktisch naast elkaar. Bij Fjallsárlón hebben we gepicknickt en dat voelde nogal ongewoon, picknicken naast een gletsjermeer. Wel bijzonder, want het is een unieke omgeving. Echt indrukwekkend. En dat vonden meer mensen. Zo kwamen we een stel tegen dat hier trouwfoto’s ging maken. Ook bijzonder. Misschien iets voor jou? :) 

Fjallsárlón gletsjermeer IJsland
Fjallsárlón gletsjermeer IJsland

Dag 5. 

Route: Hofn - Vik, 3,5 uur (300 km)
Accommodatie tip:

Dag 5. Tijd om weer terug te rijden richting Reykjavik. Voor deze dag hadden we Jökulsárlón en Diamond beach bewaard. Jökulsárlón is het grote broertje van Fjallsárlón en zo niet nog indrukwekkender. Bijzonder om smeltende ijs ijsrotsen richting zee te zien drijven. En daar komt natuurlijk de naam Diamond beach vandaag. Op dit zwarte strand spoelt een deel van de als diamanten uitziende ijsrotsen aan. Hier moet je zeker een kijkje gaan nemen. Doen! 

Diamond Beach IJsland
Diamond Beach IJsland

Vanaf Diamond Beach reden we richting Hálsanefshellir, een enorme basaltformatie met grotten die door vloed zijn uitgesleten. Wij hadden geluk, want het was eb en dan kun je er omheen lopen tijdens een mooie strandwandeling. Neem vooral even de tijd om met verwondering naar andere toeristen te kijken. Mensen zijn met drones in de weer, klimmen met jurk en naaldhakken op de rotsformaties en nemen quasi nonchalante poses aan. Het vormt een kleurrijk geheel. 

Poseren bij Hálsanefshellir rotsformatie IJsland
Poseren bij Hálsanefshellir rotsformatie IJsland

Dag 6. Terug naar Reykjavik

Route: Vik - Reykjavik, 3 uur (300 km)
Accommodatie tip:

Het laatste stukje van onze reis door IJsland en de laatste kilometers terug naar Reykjavik. We begonnen die dag (na het nuttigen van een goede cappuccino) met een viewpoint genaamd Dyrhólaeyn. Ik ben geen fan van hoogtes, maar dit uitzicht was echt fantastisch. Aan de ene kant zie je kilometers ongerept zwart strand en aan de andere kant een bijzondere rotsformatie. Het schijnt dat je hier papegaaiduikers - ook bekend als puffins - kunt spotten, maar dat geluk hadden we helaas niet. 

Viewpoint Dyrhólaeyn IJsland - black beach
Viewpoint Dyrhólaeyn IJsland - black beach
 
Viewpoint Dyrhólaeyn IJsland - vuurtoren
Viewpoint Dyrhólaeyn IJsland - vuurtoren
 
Viewpoint Dyrhólaeyn IJsland - rotsformatie
Viewpoint Dyrhólaeyn IJsland - rotsformatie

In de buurt gekomen van Reykjavik hebben we nog een stop gemaakt bij Reykjadalur. Je kunt hier een goede hike maken en jezelf belonen met een warmwaterbad. Wij kozen ervoor om het bad te skippen en door te rijden naar Reykjavik om de stad nog even in te duiken. 

Dag 7. Blue Lagoon & terugvliegen

Shit. Regen. En dat net op het moment dat wij op weg waren naar de Blue Lagoon om daar een heerlijk warm bad te nemen. Gelukkig klaarde het na een halfuurtje op, net op het moment dat wij de Blue Lagoon binnen liepen. Ik dacht altijd dat de Blue Lagoon een natuurlijk bad was, maar alles is klaarblijkelijk aangelegd. Het warme water van de spa wordt vanuit 2000 meter diepte opgepompt. Toch is het een bijzonder verschijnsel waar je geweest moet zijn. Het is wat duur en nogal toeristisch, maar als je dan toch in IJsland bent kun je maar beter een bezoekje aan de Blue Lagoon brengen. Je krijgt bovendien een ‘gratis’ drankje en gezichtsmasker. Het was heerlijk om hier rond te dobberen en nog even te relaxen voordat we weer het vliegtuig instapten. Terug naar Nederland. 

IJsland, wat een fantastisch mooi land. Tot weerziens!

Ingang Blue Lagoon IJsland
Ingang Blue Lagoon IJsland

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. ijsland in 7 dagen ideale reisroute
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.