Header afbeelding

IJsland

Een retraite in de natuur

2020 is begonnen. Een nieuw jaar waarin je misschien wel hard aan de slag wil met goede voornemens. Veel mensen boeken aan het begin van het jaar een retraite naar Ibiza of Bali. Twee bekende bestemmingen om eens aan jezelf te werken. Voor zo’n retraite hoef je niet naar de zon. Je kunt ook uitstekend naar de wat koudere landen zoals IJsland.

Wat is een retraite?

Een retraite betekent dat je jezelf even letterlijk terugtrekt. Het staat voor een periode waarin je echt even de tijd neemt voor jezelf, om te reflecteren, te verdiepen en te vertragen. Tijdelijk even helemaal uit je dagelijkse leven stappen met alle verplichtingen. Je sluit jezelf vrijwillig een paar dagen tot een maand af van de bewoonde wereld. Met als doel: een ontdekkingsreis naar jezelf. Zie het als een pauze.

Simpelweg is een retraite een aantal dagen zonder telefoon, geen social media, niet multitasken, geen verkeer, geen sociale contacten, geen alcohol en zelf niet even naar de winkel om boodschappen te doen. Kunnen we dat nog wel, dagen lang niets doen? En is dat wel goed voor je?

Effecten van een retraite

  1. Ervaar minder stress Tijdens een retraite keer je je helemaal naar binnen zonder afleiding van buitenaf. De buitenwereld staat letterlijk even stil. Dit is de tijd om even stil te staan bij het leven.
  2. Meer aandacht voor het moment Tijdens een retraite komt je geest tot rust. Je focus en concentratie worden steeds sterker. Het moment wordt intenser beleefd en je geniet hier meer van dan anders.
  3. Geestelijk verjongend Een retraite is een echte verjongingskuur voor je geest. Doordat je tijdens een retraite meer tijd dan anders aan meditatie besteedt, krijgen je hersenen de tijd om te helen.
  4. Nieuwe energie Thuis komen van je retraite en je onderdompelen in het gewone leven is wennen. Maar je kijkt nu met een frisse blik en nieuwe energie naar jezelf en de wereld om je heen.
  5. Dichtbij jezelf en de natuur Door het mediteren tijdens de retraite kom je meer tot jezelf en de natuur. Vond je de natuur niet al heel mooi? Na een retraite kun je de natuur waarschijnlijk alleen nog maar meer waarderen.

Waarom naar IJsland?

Moet je voor zo’n retraite dan perse naar een ander land? Nee, maar volgens mij gaat het dan wel gemakkelijker. In een nieuw land sta je altijd weer voor nieuwe dingen open, zo ook tijdens een retraite. IJsland staat bekend om het schone water, de frisse lucht, warmwaterbronnen en de ontzettend prachtige natuur. Wat mij betreft de ideale omgeving voor een retraite. Op het moment dat je uit het vliegtuig stapt op het vliegveld Keflavik merk je direct dat de lucht hier schoon is. De frisse lucht doet je direct goed!

De drukte in IJsland vind je bij de toeristische hotspots en de stad Reykjavik. In dit land kun je perfect alleen zijn. Zo kun je uren rijden en geen auto tegenkomen. Geniet van de natuur en stilte om je heen. Er zijn genoeg huisjes waar je tijdens je retraite kunt verblijven om te ontspannen en te mediteren. Kies bijvoorbeeld voor een huisje aan een fjord met sauna en hottub. Genietend van de natuur, rust en de luxe van wellness kom je echt tot jezelf.

Tijdens een retraite in IJsland, kun je ervoor kiezen om alleen dichtbij de hoofdstad te blijven, waar overigens genoeg te doen is. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een roadtrip over het eiland te doen of een stuk verder te rijden.

Geniet van de natuur

De Golden Circle is een prachtig stuk natuur dichtbij de hoofdstad Reykjavik. Huur een auto en ga op je eigen tempo langs al dit natuurschoon. De route duurt ongeveer drie uur en brengt je langs Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Het laatste is een groot nationaal park waar je heerlijk kunt wandelen. Onderweg kom je zeker nog meer moois tegen zoals Kerið, een enorm kratermeer met felblauw water.

Wandeling naar Thingvellir

Wandeling door Thingvellir

Wil je wat verder of doe je een rondje IJsland? Dan zijn er ook andere mooie plekken om te bezoeken. Stop dan zeker bij het mooiste gletsjermeer van IJsland; Jokulsarlon. Je kunt hier gaan zitten en uren voor je uitkijken op het meer. Genieten van het uitzicht en op zoek naar zeehondjes. Wanneer je nog verder wilt, dan zijn Myvatn en Dalvik ook zeker een aanrader.

Jokularson: het mooiste gletsjermeer van IJsland

Jokularson: het mooiste gletsjermeer van IJsland

Geniet van goed en eerlijk eten

Tijdens een retraite is het belangrijk dat je lekker en gezond eet. Dat kun je zeker in Scandinavië. Restaurant Gló in Reykjavik vind het milieu erg belangrijk. Een vegetarisch restaurant waar je heerlijke bowls kunt eten, maar ook een seminar kunt volgen over een gezonder leven.

Restaurant Friðheimar teelt meerdere soorten tomaten op biologische wijze, het restaurant zit in de kas en hier kun je genieten van heerlijk eten.

Wellness van de natuur

IJsland staat uiteraard bekend om zijn warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen zorgen ervoor dat je huid weer gaat stralen en je zelf volledig tot rust komt. De bekendste en grootste warmwaterbron is de Blue Lagoon, dichtbij de hoofdstad en daarom ook de drukste. Melkachtig lichtblauw water, omringd met zwarte lavastenen. Het ziet er prachtig uit. Aan de rand van het bad bevindt zich een klein paviljoen waar je gratis een kleimasker kan opdoen. Je huid wordt hier heerlijk zacht van! Kenmerkend voor The Blue Lagoon is de zwavelachtige geur.

De mooiste warmwaterbron vond ik Myvatn Nature Baths boven in IJsland. Een stuk minder toeristen dan in de Blue Lagoon en werkelijk waar een prachtig uitzicht! Je kijkt namelijk vanuit het bad precies op met sneeuw bedekte kraters van de verschillende vulkanen die Myvatn rijk is. Het water hier heeft weer die mooie lichtblauwe kleur zonder dat er veel zwavel in zit. Naast het genieten in de baden kun je hier ook ontspannen in een van de sauna’s.

Myvatn Nature Baths

Myvatn Nature Baths

Natuurlijk kun je je retraite helemaal vormgeven zoals je zelf wilt. Het belangrijkste is dat je geniet van de natuur, momenten die je meemaakt en tijd neemt voor jezelf. Je kunt een retraite ergens boeken of deze zelf invullen en op eigen houtje doen. Kies waar jij je goed bij voelt.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. een retraite in de natuur
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.