Open water duiken op Bali (zee)

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Open water duiken op Bali (zee)

How to become a dive master? – The Sea (Bali)

Het zwembad van Manta Dive op Gili Trawangan kennen we ondertussen op ons duimpje. Ik kan een handstand maken onderwater én mijn balans houden. Na al deze circus trucjes is het tijd voor het echte werk: de zee!

Bali  Bali

Theorie

Voordat we de zee in mogen krijgen we een boekje met daarin alle theorie met betrekking tot het duiken. Er wordt van ons verwacht dat wij deze theorie aan het einde van de cursus uit ons hoofd kennen. Om daar zeker van te zijn krijgen we aan het einde een toets. Deze toets is niet zo spannend als het klinkt. Het gaat voornamelijk over je duikuitrusting. Over hoe je de duiken plant, uitvoert en hoe je problemen voorkomt en ermee omgaat. Dit zijn de basisprincipes en na een paar duiken heb je deze zo onder de knie.

Te water gaan voor de eerste keer

De eerste keer de zee in is wel even spannend. Je stapt op een wiebelende typische Gili duikers/vissers boot met je duikuitrusting. Deze duikuitrusting heb je op het vaste land al gecheckt. Op het vaste land heb je naar de druk van je fles gekeken, je fles verbonden met je vest en nog wat basisprincipes nagekeken. Dit wordt allemaal uitgebreid uitgelegd tijdens de cursus.Op de boot doe je nogmaals een check. Er bestaat een grappig en handig ezelsbruggetje om na te gaan of je alles gehad hebt. Dit is: Vlugge Leeuw Schiet Lekker Op. Dit staat voor Vest, Lood, Sluitingen, Lucht en Ok. Deze check noemen ze de buddycheck. Het is dan ook van belang om het samen met je buddy uit te voeren. Op deze manier kun je elkaar helpen en zie je niks over het hoofd.

De laatste stap

De laatste stap is Ok. De naam spreekt voor zich: is alles ok, dan kun je gaan! Wanneer je het water in gaat houd je je bril vast en met dezelfde hand knijp je ook je neus dicht. Met de andere hand houd je je lood vast. Afhankelijk van je gewicht draag je extra lood om makkelijker onder water te blijven. Er zijn twee manieren om het water in te gaan. Een bommetje raad ik zeker niet aan. De eerste manier is door letterlijk het water in te lopen. Je zet een grote stap vooruit en laat je zodoende in het water vallen. De tweede manier is zittend naar achteren vallen. Dit voelt een beetje onwennig omdat je niet ziet waar je valt, maar beide manier zijn goed.

Daar lig je dan in het water te dobberen. Je vest is opgeblazen en je wacht tot iedereen in het water is. En dat is precies wat wij ook deden. We zwommen op onze rug naar een bepaald punt en gingen vanuit daar langzaam naar beneden. Het blijft altijd wennen om je over te geven aan je zuurstoffles. Gelukkig gaat dat wennen erg snel en kun je genieten van alles wat er om je heen zwemt. De eerste keren ga je nog niet zo diep, maximaal 12 meter.

Eerste zee duik

Mijn eerste zee duik was bij Shark point. Ik heb geen haaien gezien, maar wel genoeg andere mooie vissen. Vissen als: trumpet fish, angel fish, moorish idol, trigger fish, moray eel en natuurlijk hawksbill turtles. De namen van deze vissen heb ik in het Engels opgeschreven, omdat mijn groepsgenoten voor een deel Engels waren. Het leuke aan deze vissen is, is dat ze allemaal een eigen gebaar hebben. Onder water kun je natuurlijk niet zeggen: ‘Hé, daar zwemt een schildpad’. Elke duikschool heeft daar zijn eigen tekens voor, de meeste hanteren dezelfde. Nadat we 57 minuten onder water waren geweest, was onze lucht op.

Mijn start bar (lucht in de fles) begon met 250 en eindigde met 50. Dat is een prima level om over te houden. De temperatuur van het water was 27 graden. Dit klinkt warm, maar voor de koukleumen onder ons (zoals ik) valt dat nog best tegen. Een swimsuit is dan zeker een aanrader. Terug op de boot zat onze eerste duik er op. De volgende ochtend om 0900 mochten we weer.

Bali Bali

Mis nooit meer een topdeal!