Open water duiken op Bali (zwembad) | Weflycheap

Open water duiken op Bali (zwembad)

How to become a dive master ? – THE POOL

Nog niet zo lang geleden leerde ik een nieuwe wereld kennen, de wereld onder onze voeten. Daarmee bedoel ik niet de aarde, nee, ik doel op de wereld onder water. Het gewichtloos zweven onder water geeft je het ultieme ‘André Kuipers, maar dan anders’ gevoel. En het zwemmen tussen vissen die je zo zou kunnen aanraken is meer dan alleen vredig.

Is dat dan niet eng? Nee, de rust onder water geeft je een veilig gevoel. Je bent even weg van alle drukte, mensen en problemen. De blik die je kunt wisselen met je buddy of andere duikers onder water zegt meer dan woorden.

Is het dan niet gevaarlijk? Nu kan ik zeggen dat het net zo veilig is als dat het voelt, maar het blijft natuurlijk een sport. En bij (extreme) sport horen risico’s, echter heb je je veiligheid voor een groot deel in eigen handen. Voordat je het water in mag en van allerlei gekke en avontuurlijke dingen mag beleven, zal je stap voor stap de juiste vaardigheden en kennis leren. De duiken die ik maak en ga maken worden recreatieduiken genoemd en zijn vooral gericht op natuur, avontuur en veiligheid. In mijn avontuur ben ik op weg naar 100 duiken, om uiteindelijk andere duikers te mogen begeleiden als dive master.

dive

First dive: the pool

Mijn eerste duik was tijdens een verjaardagsfeestje ergens in Nederland. Of ik het duiken kan noemen is betwijfelbaar, maar ik heb onderwater gezwommen met een tank op mijn rug en een duikbril op.. Klinkt redelijk genoeg voor een meisje van tien. Nu ruim 11 jaar verder is dat zwembad niet meer zo interessant als toen. Je kan op de zeebodem alsnog genoeg afgevallen pleisters, sieraden en haarelastiekjes vinden, echter zullen deze niet meer je hoogtepunt zijn.

Een aantal jaren later lig ik weer in een zwembad met een tank op mijn rug en een duikbril op. Dit keer ben ik alleen 15,491 km van Nederland af, namelijk op een klein eiland in de buurt van Bali, genaamd Gili Trawangan. Hier begin ik aan mijn avontuur als duiker.

dive

Als eerste moet je een Open Water Diver brevet halen. Tijdens deze cursus leer je de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt om te duiken. Deze cursus sluit je af met een theorietoets. Mijn cursus bestond uit zes bijeenkomsten, waarvan vier in het zwembad, twee in de zee, en net als alle andere cursussen een theorietoets.

Dus ik ging het zwembad weer in. Eerst nog zonder tank en duikbril, maar slechts om te gaan watertrappelen als een verdwaald eentje. Voordat ik aan mijn cursus begon moest ik namelijk een zwemtest doen. Dit is verplicht in het buitenland, omdat er nog wel eens fanatieke reizigers zijn die dolgraag willen duiken, maar vergeten dat een zwemdiploma daarbij wel handig is. Gelukkig heb ik drie zwemdiploma’s op zak. Nadat mijn hele groepje had bewezen te kunnen zwemmen, konden we aan de slag. Je begint met een volledige uitleg over het materiaal dat je gebruikt, waarna je vervolgens met dit materiaal het zwembad in mag springen. Daar drijf je dan met je opgeblazen zwemvest. Ik zal het moment dat ik mijn vest liet leeglopen nooit meer vergeten. Langzaam verdwijnt de wereld bovenwater en moet je je overgeven aan een bepaalde hoeveelheid zuurstof dat je bij je draagt. Eerst slaat er paniek toe, maar na een paar keer rustig door je mondstuk te ademen raak je gewend aan de situatie. Ik vroeg me af hoe ik als tienjarig meisje niet in paniek raakte? Het zou de onbezorgdheid wel zijn geweest. Ik was in ieder geval weer op de bodem van het zwembad, beginnend aan nieuw avontuur.

dive dive

Mis nooit meer een topdeal!