Bonaire; once a visitor, always a friend! | Weflycheap

Bonaire; once a visitor, always a friend!

En niks is minder waar..

Veel blogs gaan over het studeren in het buitenland, en dan met name in Azië. Ik wil jullie graag meenemen naar de Nederlandse Antillen om daar stage te gaan lopen. Vier jaar geleden was ik één van de gelukkigen die voor ruim 3 maanden naar Bonaire mocht.

Stage

BOanire3Zoals velen, met een soortgelijke ervaring, weten, is er meer dan stage lopen. Je gaat vaker op vakantie dan je ooit in Nederland doet, je feest tot de zon weer op komt, je proeft van lokale gerechten en je geniet van alles wat Nederland niét te bieden heeft. Maar bovenal heeft deze ervaring ervoor gezorgd dat ik Bonaire op een andere manier heb leren kennen. Door je stage draai je mee in een team, in mijn geval op een school en leer je de normen en waarden van het land en haar onderwijs kennen.  In Nederland was ik gewend stage te lopen op een school was ze alles voor elkaar hadden, ook al zeiden ze zelf van niet. Elk lokaal had een digibord, de nieuwste methodes lagen voor het oprapen en er was genoeg (knutsel)materiaal voor de komende tien jaar. Maar lag het internet er bijvoorbeeld even uit? Dan moesten velen even schakelen.. In Bonaire was dit niet het geval. Elk lokaal beschikte over een schoolbord, er was amper materiaal om te knutselen en de methodes kwamen in veel gevallen uit de jaren ‘90.. Aan jou, als leerkracht of stagiaire, dus de taak om de lessen zo te verrijken dat het aantrekkelijk is voor de leerlingen. Zonder gebruik van internet of boeken. Daarnaast moet in Nederland alles. Je móet het verslag vandaag inleveren, je móet de CITO vandaag afnemen etc. In Bonaire leer je dat niet alles móet, het mag best een dag later.. of twee. Geen stressende leerkracht voor de klas en geen gestreste kinderen in de klas. Win win situatie.

Noordkust

Bonaire1Door de toch vele tropische buien beschikt Bonaire over een prachtige natuur. Ik wil jullie meenemen naar het Gotomeer in het noordwesten van Bonaire. Sinds de brand in 2010 verdwenen alle flamingo’s bij het Gotomeer. Er zaten te veel verontreinigende chemische stoffen in het water. In de tijd dat er geen flamingo’s aanwezig waren heb ik het gebied meerdere malen bezocht. Zelfs toen heeft het al mijn verwachtingen overtroffen. Nu zijn er sinds november 2014 ook weer flamingo’s te bewonderen! Het gebied is niet meer zo vervuild als voorheen en dat maakt het tot een nóg mooier natuur gebied dan het al was. Huur een auto en rijdt langs de kust, aan de kant van de Caribische zee, naar het Gotomeer. Een bezoek aan Washington Slagbaai maakt het bezoek aan de noordkust helemaal af.

Zuidkust

Bonaire wordt niet voor niets divers Paradise genoemd. Het hele eiland biedt voldoende mogelijkheden om deze prachtige onderwaterwereld te ontdekken. Via de zuidkust kun je onder andere bij Bachelor’s Beach en Pink Beach een tussenstop maken. Prachtige, kleine en rustige strandjes waar je in alle rust kunt genieten van de onderwater wereld. Vergeet je camera dan ook niet mee te nemen want het is werkelijk waar een plaatje! Zelf kon ik helaas niet duiken aangezien ik mijn oren niet kan klaren zonder te vergaan van de pijn. Aangezien je oren klaren toch een essentieel onderdeel is bij het duiken heb ik gekozen voor het snorkelen. En ik kan je verzekeren dat het geen gemis is om alleen te kunnen snorkelen!

Naast het snorkelen en duiken is er aan de zuidkust nog veel meer te zien. Op weg naar de slavenhuisjes zie je een groot stuk ongerept Bonaire. Voorbij de zoutpannen zie je de eerste slavenhuisjes al staan. Stinapa (Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen) heeft de huisjes grondig gerestaureerd. In de tijd dat de huisjes gebruikt werden door slaven die o.a. in de zoutwinning  werkten, sliepen er soms wel 6 mensen in! De informatieborden in de buurt geven hierover nog meer informatie. Rijd je de weg helemaal af? Perfect! Dan kom je namelijk langs nog veel meer natuurschoon en eindig je uiteindelijk bij het prachtige Sorobon Beach en Jibe waar je vele watersporten kan beoefenen.

boanire4 Bonaire 2

Mis nooit meer een topdeal!