Header afbeelding

Bonaire

Rondje zuid

Island touren

Als je op Bonaire bent dan is “Rondje Zuid” iets wat op je to-do list moet. Door dit stuk over het eiland te touren ontdek je in korte tijd veel mooie plekjes en zie je vele highlights. Je kunt deze route met de auto doen of per scooter en is zo ongeveer 30 kilometer. De wegen zijn op dit gedeelte verhard, waardoor een pick-up niet noodzakelijk is. De route is heel simpel, je hoeft alleen maar de weg te volgen. De route zou je ook per fiets kunnen doen, houd er wel rekening mee dat het erg heet kan zijn en dat er weinig tot geen beschutte plekken zijn. Eventueel is een  kaart van Bonaire wel fijn zodat je kunt zien waar de plekken zijn die een stop waard zijn.

Ready, set, go

Als je vanuit Kralendijk naar het vliegveld rijdt ga je helemaal rechtdoor. Het enige wat je hoeft te doen is de weg te volgen en je komt vanzelf bij alle mooie plekjes. Navigatie is dan ook niet nodig, vind je het toch fijn, dan is de app Maps.me echt een aanrader. Hier kun je de kaart van Bonaire downloaden en hem daarna offline gebruiken (ook handig om restaurantjes en dergelijke te vinden).
Direct na het vliegveld heb je aan de rechterkant Te Amo beach en Donkey beach. Hier kun je heerlijk relaxen, snorkelen en de vliegtuigen zien stijgen en landen. 

Beach stops

Een stukje verder zit Bachelor beach. Hier heb je geen stukje strand waar je kunt gaan liggen. Boven aan bij de weg is een geschikte plek om te barbecuen en bijvoorbeeld de zonsondergang te bekijken. Met de trap kun je naar beneden om een duik in de zee te nemen. Hier, en ook op andere strandjes, zijn vaak foodtrucks te vinden waar je lekker wat te eten kunt halen.

Strand Bonaire
Strand Bonaire

Take a snorkel break

Je vervolgt de weg en vanuit de verte zul je de zoutpannen al zien. Hoge bergen wit zout. Aan de zijkant van de weg zijn diverse plekken waar je kunt stoppen om te gaan duiken of snorkelen bij een van de koraal stranden. Op deze plekjes zijn weinig toeristen te vinden en als je geluk hebt dan heb je zo’n paradijselijk strandje helemaal voor je alleen. Op de kaart van Bonaire kun je vinden welke plekken geschikt zijn en aan de zijkant van de weg liggen gele stenen met namen van de stranden er op. De zoutpannen mag je helaas niet betreden, maar vanaf een afstand kun je het goed bekijken en foto’s maken. Je zult hier misschien  al beelden van hebben gezien. Aan de linkerkant heb je het roze water van de zoutpannen en aan de rechterkant de turquoise zee. Prachtig gezicht. 

Schildpadden spotten

Bij de zoutpannen is de pier een geschikte plek om te snorkelen en dan onder andere schildpadden te spotten. Let wel even op of de kust veilig is, als er een schip ligt is het niet aan te raden dicht bij de pier te komen.

Slavenhuisjes

Verder op zijn de witte en gele slavenhuisjes te bezichtigen. Een plek met een verhaal. In deze kleine huisjes hebben de slaven gewoond. Je kunt je haast niet voorstellen dat ze daar met zo’n 6 personen in hebben gezeten. Zeker de moeite waard om deze plek te bezoeken en het verhaal wat erachter zit te lezen op de borden die erbij staan. Dat geeft je meteen weer even het besef hoe goed je het dan hebt. 

Slavenhuisje Bonaire
Slavenhuisje Bonaire

Actief op het water

Bij Atlantis beach kun je de kitesurfers bewonderen. Al vanaf een afstand kun je de vrolijk gekleurde vliegers in de lucht zien. Als je zelf wat uitdaging zoekt kun je hier ook lessen nemen. Je kijkt je ogen uit naar de kunsten die uitgehaald worden. 

Be creative

Hoe zuidelijker je gaat, hoe ruiger de zee wordt. De golven klotsen tegen de rotsen op en komen soms wel metershoog. Het landschap veranderd ook, het lijkt wel maanlandschap. Een gedurfde golfsurfer zou je hier nog kunnen tegenkomen, maar dat is wel voor de waaghalzen en merendeel van de tijd is er niemand daar in de zee te vinden. Als je op zoek bent naar drijfhout ter decoratie voor je huis kun je dit hier gemakkelijk vinden. Verspreid over de kust vind je kunstwerken van stenen, koraal, drijfhout en andere aangespoelde spullen.

Beautiful colors 

Voorbij de vuurtoren zie je aan de linkerkant vele flamingo’s en oude windmolens. Aan het einde van de weg kun je kiezen om rechtsaf te slaan naar Sorobon. Dit is the place to be voor windsurfen, maar ook zeker om een middagje te relaxen bij Jibe City. Het prachtige blauw groene water geeft je een uitzicht waar je niet snel genoeg van krijgt, met een drankje en een hapje erbij blijf je hier vaker langer dan in de planning stond.

Flamingo's Bonaire

Choose your way

Je kunt het rondje zuid op twee manieren afmaken. De snelste weg is helemaal rechtdoor, hier is verder niet veel bijzonders te zien. Bijna aan het eind van het rondje zit aan de rechterkant van de weg de Donkey Sanctuary, dit is wel een aanrader om een bezoekje aan te brengen, hier zal ik in een andere blog meer over vertellen. De andere manier om de route af te maken is om de weg rechtsaf te nemen richting Kralendijk. Op deze weg kun je de mooie mangrove bewonderen en ezels en flamingo’s zullen uiteraard ook niet ontbreken. De mogelijkheid om tussendoor nog de afslag naar Lac Cai te nemen is mogelijk, let wel op dat dit een onverharde weg is. Het is een mooi stuk om te rijden en aan het eind van deze doodlopende weg vind je bergen met grote Krako schelpen, bijzonder om te zien. Op zondag is er hier vaak muziek en kun je lokaal eten krijgen in een van de restaurantjes. Op overige dagen is het hier heel rustig.

Ezel Bonaire
Ezel Bonaire

Aanrader: auto huren

Als er bezoek uit Nederland komt is dit zeker iets wat ik graag ga ondernemen zodat ze een goede indruk krijgen van het eiland. Mocht je hier op vakantie komen dan raad ik aan om zelf een auto te huren en het eiland te gaan verkennen. Vervolgens is een rondje Noord dan natuurlijk ook aan de beurt, hier meer over in een volgend bericht van mij. 

Enthousiast geworden? Bekijk hier alle goedkope deals naar Bonaire.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. bonaire rondje zuid
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.