Header afbeelding

Bonaire

Voor alle animal lovers

Denk je aan Bonaire, dan denk je automatisch ook aan flamingo’s, leguanen ezels en geiten. Tijdens een vakantie op het eiland zul je deze dieren hoogst waarschijnlijk tegen komen.

Bonaire flamingo's

Zelf ben ik echt fan van de flamingo’s. De mooie roze beesten in het heldere blauwe water leveren prachtige plaatjes op. Ook al zie ik ze regelmatig, ik word er nog steeds blij van. Als je richting het zuiden van het eiland gaat toeren zul je zeker flamingo’s tegenkomen. In het Pekelmeer bij de omgeving van de zoutpannen staan vaak grote groepen bij elkaar. Een andere goede plek om ze te spotten is rond Lac. Vanaf de weg kun je ze goed op de foto zetten. Ook het Goto meer is een super plek om naar toe te gaan. De flamingo’s staan vaak ver weg, maar alleen al het uitzicht en de rustige sfeer die er hangt maakt het de moeite waard om hierheen te gaan. Tijdens deze route geniet je van prachtige uitzichten. Als laatste vind je flamingo’s in het Washington Slagbaai Nationaal park. De beste plek in het park om ze daar van dichtbij te bekijken is Saliña Slagbaai.

Bonaire flamingo's
Bonaire flamingo's

Soms zul je op andere plekken flamingo’s tegen komen, als ze alleen zijn is dit geen goed teken, vaak hebben ze dan hulp nodig. Je kunt altijd contact opnemen met Wild Bird Rehab. Zij zorgen voor flamingo’s die het nodig hebben. Zodra ze sterk genoeg zijn worden ze weer vrij gelaten in de natuur.

Bonaire leguanen

Leguanen kom je overal op het eiland tegen. Thuis zie ik ze elke dag wel. Ze komen regelmatig een duik nemen in ons zwembad (ja, ze kunnen dus zwemmen), relaxen op de stoel op mijn terras of nemen een kijkje bij mij binnen als ik de deur open laat. Dat vind ik net iets te gezellig en dan jaag ik ze snel weg. Wist je dat je op Bonaire leguanen soep kunt eten? Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ze zeggen dat het naar kip smaakt. Het is een delicatesse van het eiland.

Het zijn aparte beesten die leguanen, het heeft iets draak-achtigs. Ik moet vaak wel om ze lachen. Als ze wegrennen ziet het er zo grappig uit met de poten die alle kanten op gaan. Als je foto’s van ze maakt lijkt het net alsof ze voor je poseren. Soms is het net alsof ze een lach op hun gezicht hebben.

 

Bonaire leguanen
Bonaire leguanen

Geiten

Overal op het eiland kom je groepjes geiten tegen. Ze zijn allemaal bang als je in de buurt komt en rennen direct weg helaas. Vooral de baby geitjes vind ik zo schattig en zou ik wel willen aaien. Aletta (bekend van Boer Zoekt Vrouw) heeft hier een geiten boerderij. Deze plek staat nog op mijn lijstje om naar toe te gaan. Een paar dagen per week is de boerderij open voor bezoekers. Je kunt de plek zelf ontdekken of een tour krijgen over het erf. Dit wil ik binnenkort een keer gaan doen.

Ezels op Bonaire

Dan is er nog een overvloed aan ezels op Bonaire. Je komt ze op elke plek tegen. Tijdens het rijden is het dan ook uitkijken dat er niet ineens een ezel midden op de weg staat. Ik vind ze zo schattig. Soms stop ik even om ze te aaien of wat te eten te geven. Er wordt ook overlast ervaren door de vele ezels. Ze gooien bijvoorbeeld containers om waardoor al je afval over straat komt te liggen. Als je op het eiland verblijft hoef je niet gek op te kijken als er ineens een ezel onder je raam staat, ze zijn hartstikke nieuwsgierig en zijn niet bang.

Ezels op Bonaire
Ezels op Bonaire

Er is een donkey sanctuary op het eiland. Daar wordt een beschermd leven aan de ezels geboden. Ze hebben er veel ruimte, worden voorzien van eten, drinken en medische verzorging. Op dit moment zijn er meer dan 600 ezels bij de opvang aanwezig. Samen met vriendin Lotte bracht ik een bezoekje aan deze plek tijdens haar vakantie bij mij.

Je mag het park in met je eigen auto. Bij de ingang koop je een ticket en eventueel wat te eten voor de ezels. Daarna kan je zelf het grote park doorrijden en stoppen waar je wilt. We vonden het eigenlijk best even spannend in het begin. De ezels komen namelijk allemaal meteen op je af. Ze zijn super nieuwsgierig en lopen allemaal om de auto heen en rennen mee als je aan het rijden bent. Al snel waren we er aan gewend en merkten we dat de ezels niks deden. Ze wilden juist knuffelen of eten krijgen. We stapten de auto uit om ze de aandacht te kunnen geven die ze nodig hebben. We hebben alle tijd genomen om ze te aaien en leuke foto’s te maken. Echt een leuke ervaring. Aanrader om hierheen te gaan.

Ezel Bonaire

Het geluid van de papegaaien vind ik altijd leuk en het blijft mooi om ze voorbij te zien vliegen. Ik zoek graag uit waar het geluid vandaan komt zodat ik ze kan bekijken.Er is ook een parrot sanctuary. Deze heb ik bezocht met vriendin Shirley tijdens haar vakantie. Hier worden papegaaien opgevangen die hulp nodig hebben. Zodra zij weer sterk genoeg zijn worden ze vrij gelaten. Op woensdagmiddag kun je een tour krijgen en wordt er uitgebreid uitgelegd hoe ze hier te werk gaan. Er wordt vol passie verteld over het werk wat ze hier doen en je word meegenomen in het verhaal. Ook geniet je er van een mooi uitzicht. In de buurt zijn leuke hike routes te vinden wat eventueel leuk te combineren is met een bezoekje aan deze opvang.

Papegaai Bonaire
Papegaai Bonaire

De onderwater wereld is natuurlijk een deel apart. Bonaire is voor duikers en snorkelaars the place to be. Duiken heb ik zelf nog nooit gedaan, dit lijkt me best eng, wie weet over een poosje dat ik het een keer ga doen. Snorkelen vind ik wel heel leuk om te doen. Mijn favoriete dier om dan te spotten zijn de schildpadden. Bij 1000 steps is het altijd raak, dat is de perfecte plek om ze te zien. Ik zwem dan achter ze aan om ze goed te bekijken. Onder water geniet ik van de rust en vergeet ik even alles om mij heen. Snorkelen is elke keer weer anders, er zijn steeds weer nieuwe dieren of mooi koraal te ontdekken.

Tot nu toe heb ik één keer het geluk gehad dolfijnen te mogen zien. Dit was bij Windsock. Dolfijnen geven mij altijd een blij gevoel. Ik kan niet wachten om ze nog eens te spotten.

Bonaire is een klein eiland (vergelijkbaar met Texel) en toch zijn er voor mij steeds opnieuw dingen te ontdekken en word ik weer verrast.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. bonaire animal lovers
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.