Header afbeelding

Hike: Seru Largu op Bonaire

In plaats van de sportschool

De sportschool heb ik hier op het Bonaire niet nodig. Sporten kan hier gewoon in de natuur. Ik ga snorkelen en zwemmen in de zee, speel aan het eind van de dag een wedstrijdje beachtennis bij zonsondergang of ik ga hiken. Allemaal gratis en naast de deur, ideaal toch. Ik hou ervan dat ik niet aan bepaalde dagen of tijden vast zit om te gaan sporten. Nu kan ik op elk moment dat het mij uitkomt iets actiefs gaan doen. Soms alleen, soms met iemand samen

Seru Largu, wat in het papiaments “grote heuvel” betekent is één van de plekken waar ik regelmatig naar toe ga om te hiken. Deze berg is 10 minuten bij mijn huis vandaan en is de op drie na, met 123 meter, hoogste berg van het eiland.

Wat ik vaak doe is mijn auto beneden aan de berg aan de zijkant van de weg parkeren en dan via de weg de berg omhoog lopen. Dit is niet het meest bijzondere stukje, maar dit doe ik vooral voor de beweging. Het is best wel steil, de klim omhoog voel je wel in je benen. Aan de zijkanten van de weg staan veel hoge cactussen waardoor je je best klein kan voelen als je daar tussendoor loopt.

Millennium Monument Bonaire

Boven op de berg vind je het zogenaamde Millennium Monument. Op dit monument zie je de tekst “Kristu Ayera Awe Semper” naar het Nederlands vertaald: Christus gisteren, vandaag en voor altijd.

Millennium Monument Bonaire
Millennium Monument Bonaire

Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht over de stad Kralendijk en een stuk van de binnenlanden. Je hebt zicht op Klein Bonaire, de zoutpannen en de haven. Als je geen zin hebt om de berg te beklimmen kun je ook met de auto naar boven rijden en parkeer je de auto naast het monument. Pas wel op voor de gaten in de weg. Bij andere bergen heb je deze mogelijkheid niet, dan zul je toch echt moeten klimmen om op het topje van de berg te kunnen komen.

Top Seru Largu Bonaire
Top Seru Largu Bonaire

Het is een gewilde plek om ’s avonds met zonsondergang met een hapje en een drankje op deze plek te gaan zitten. Genieten van de zon die ondergaat en later op de avond kun je er goed sterren kijken. Vanaf de bankjes kijk je over de mooi verlichte stad. Romantische date plek of gezellig met je vriendinnen.

Sommige eiland bewoners zijn bijgelovig en zeggen dat het er spookt en je ’s avonds beter niet op de berg kunt komen. Wat hier van waar is? Ik heb er nog niks van gemerkt. Boven op de berg kom ik helemaal tot rust door de stilte die er is, de mooie natuur en de geluiden van de dieren en de wind. Soms neem ik ook een schrijfboekje mee en ga ik daar mijn gedachtes op papier zetten.

Naast het monument is het startpunt van de hiking trail die direct opvalt door het roze geverfde bordje. Je volgt de roze stenen (zoals bij alle hike routes het geval is) en komt dan vanzelf weer terug bij het begin. Het is een gemakkelijke trail om te lopen zonder al te veel te hoeven klimmen. Zorg wel voor stevige sneakers, dat loopt fijner, omdat er veel losliggende stenen zijn.

Dieren op Seru Largu Bonaire

Onderweg kom je papegaaien tegen die luid van zich laten horen. In de bosjes ritselen de hagedissen en ook zul je leguanen zien. Niet alleen op de grond ,maar ze klimmen ook in de boom om blaadjes te eten. Tijdens je route zal je regelmatig geitjes horen, meestal rennen ze meteen weg als je in de buurt komt. De bomen hebben een bijzondere structuur en kraken door de wind. Grappig is dat van veel bomen de takken allemaal  dezelfde kant ophangen. Dit komt door de wind. Vergeet niet af en toe even te stoppen om te genieten van de mooie uitzichten.

Geitjes Bonaire
Geitjes Bonaire

Als je de trail hebt uitgelopen ben je weer aan het beginpunt. Hier kun je nu naar rechts gaan en dan de weg volgen zodat je nog een rondje maakt en uitzicht hebt over de andere kant van het eiland. Vervolgens kom je weer bij het punt waar je de weg kan afdalen om terug te gaan naar je auto. Voor mij is dit een goede workout die ik regelmatig doe. Het liefst in de ochtend of het eind van de dag zodat het niet te warm is. Deze hike route doe ik het meest, omdat het lekker dichtbij is en ik deze ook alleen kan doen. Na een hike ga ik vaak even afkoelen in de zee

Bereid je goed voor als je gaat hiken. Het kan erg warm zijn.

Hierbij een paar handige tips:

  • Smeer je goed in met zonnebrandcrème
  • Trek stevige sneakers aan
  • Neem een (grote) fles water mee
  • Doe een zonnebril en/of petje op
  • Neem je telefoon of camera mee

Benieuwd naar andere hiking trails? Een volgende keer zal ik jullie vertellen over mijn tocht naar de hoogste berg op Bonaire, de Brandaris, die bevindt zich in het Washington Slagbaai nationaal park.

Natuur Seru Largu Bonaire
Natuur Seru Largu Bonaire

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. hiken seru largu bonaire
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.