Adembenemend Tenerife: voor ieder wat wils

Adembenemend Tenerife: voor ieder wat wils

Wat als een impulsieve beslissing zonder veel verwachtingen begon, veranderde al snel in de ontdekking van een eiland dat eigenlijk voor ieder wat wils te bieden heeft!

Tenerife

Eind juni beslisten we met een aantal om op een goede deal van Ryanair in te gaan en in september een weekje naar Tenerife af te reizen. Door de snelle beslissing had ik niet veel stil gestaan bij mijn verwachtingen van de reis, ik ging vooral mee voor het leuke gezelschap.

Eigenlijk deed de bestemming Tenerife mij vooral denken aan gezinsvakanties van sommige klasgenootjes uit de lagere school of aan een moment van rust in de zon, types van vakanties die niet helemaal voor mij zijn weggelegd. Op mijn tripjes wil ik culturen ontdekken, lokale gerechten proberen, nieuwe ervaringen opdoen en liefst niet te veel stil zitten.

Tot mijn verbazing verraste het eiland me op een positieve manier en is het eigenlijk een perfecte bestemming als compromis tussen zonnekloppers en bezige bijen.

Hiking met adembenemende uitzichten

Tenerife is een vulkanisch eiland, wat prachtige uitzichten oplevert. De Teide, de slapende vulkaan met twee kraters, en het nationaal park rondom is een indrukwekkend mooi natuurgebied en een must-see op je to-do lijstje. De weg van het zuiden, waar wij verbleven, tot het nationaal park en de voet van de vulkaan is het aangenaamste per auto en is zelf al een attractie op zich.

Op de weg omhoog passeerden we dennenbossen, schattige dorpjes en uitkijkpunten waar je niet anders kan dan even uitstappen om alles in je op te nemen. Eens op de plateau zijn er tal van wandelpaden door het rotsachtige gebied, maar aangezien we al veel tijd verloren waren op de heenweg zijn wij onmiddellijk naar de voet van de vulkaan gereden.

De klim

Belangrijk om te weten hier is dat je enkel de top kan beklimmen door op voorhand toestemming aan te vragen, iets wat helemaal niet duidelijk is in reclamebrochures over de Teide. Wij konden dus enkel de kabelbaan nemen tot net onder de top, wat 27 euro kostte en ons humeur wat tegenwerkte. Als ik het opnieuw moest doen had ik me meer geïnformeerd over de wandelpaden, maar eens boven vergaten we onmiddellijk wat we betaald hadden.

Het zicht over het eiland op 3555 meter hoogte, tussen vulkanische rotsen was onbeschrijfelijk. Je kan hier uren rondom wandelen. Verder was er een pad richting de andere krater en een route naar beneden (van 6 uur!) richting de ingang van het nationaal park. Spijtig genoeg hadden we hier niet genoeg tijd voor. Om van alle schoonheid te kunnen genieten heb je hier gewoonweg twee dagen nodig. [adsense]

Surf’s up!

Het eiland is op zich niet bekend voor haar surfplaatsen, maar eigenlijk is het de perfecte locatie voor beginners. Door de verschillende stranden met verschillende soorten golven kan je je techniek goed opbouwen en snel vooruitgang te maken. Starten doe je aan Playa de las Americas, waar je onmiddellijk verschillende kwalitatieve surfscholen tegenkomt. De goede golven zijn hier wel enkel tijdens hoogtij, wat in de periode dat wij er waren vooral ’s morgens viel.

Onder het motto ‘ochtendstond heeft goud in de mond’ heb ik mijn vrienden kunnen overtuigen het eens te proberen en het moet gezegd, de lessen werden zo goed gegeven dat zelfs degenen die nooit op een plank hebben gestaan na twee uren al eens recht stonden!

Het fijne was dat de iets gevorderden in een baai verder, in Los Christianos, meer uitdagende golven konden proberen. Zo hebben beginnelingen niet het gevoel dat ze anderen tegenhouden en ergeren de betere surfers zich niet aan genegeerde voorrangsregels. Toch blijven deze twee baaien redelijk toeristisch. Het noorden van het eiland is rustiger en hier vinden gevorderden de interessantste golven.

Lekkere hoekjes

Ik kan er niet aan doen. De lokale keuken kan voor mij een bestemming maken of kraken. En daar bedoel ik niet mee dat het moet smaken als thuis, net het tegenovergestelde, ik ben graag verwonderd en probeer graag nieuwe dingen. Op dat vlak levert Tenerife zelf niet veel nieuws, maar brengt het wel vele andere keukens samen. Aangezien we ons op Spaans grondgebied bevonden kon je overal ‘tapas’ en ‘raciones’ krijgen. Ik ben een enorme fan, omdat deze gerechten mensen samenbrengen, doen samen eten en het gemeenschappelijke benadrukken.

Adeje

Eén van de vrienden kende een plek in Adeje, Oasis genaamd, wat meer landinwaarts ligt. Het terras van het restaurant zat vol met locals en er werd maar één gerecht geserveerd, ‘pollo con ajo’ of ‘kip met look’. Voor een prikje kregen we heerlijke porties gemarineerde, gegrilde kip met een fris slaatje en krielaardappels om samen te delen. Mijn mond stond in brand, maar we genoten en de ongedwongen sfeer was aanstekelijk.

Rosso sul Mare

Ook vind je hier veel Italiaanse restaurants. Rosso sul Mare in La Caleta is mij in het bijzonder bijgebleven door de combinatie van het menu en de ligging. Het strand van la Caleta is één van de weinigen in deze buurt waar het vulkanische zwarte zand nog zichtbaar is. Ook landen hier veel paragliders, die in de bergen vertrekken. Dit geeft een entertainend uitzicht vanaf het idyllische terras van Rosso sul Mare en geeft je zin om zelf de ongerepte natuur op te zoeken. Een aanrader is hun seafood platter, alles wat je je maar kan inbeelden ligt hier op en smaakt naar meer!

De week is voorbij gevlogen, ik heb me geen moment verveeld en ik ben blij verrast. Spijtig genoeg hebben we niet de kans gehad om het eiland La Gomera en het noorden te bezoeken, pareltjes die zeker in de toekomst nog aan bod komen. Misschien wel met een van de deals van weflycheap.be ;)

Vele groetjes en rustgevende golven, Hanne

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!