Header afbeelding

De leukste reisroute op Tenerife!

Langs de leukste badplaatsen, vulkaan El Teide en meer!

Tenerife, the scenic route!

Natuurlijk staat Tenerife bekend als een heerlijke zonnige bestemming voor een relaxvakantie, maar je zou het eiland eigenlijk tekort doen als je niet alle wonderen van het eiland ontdekt. Hoe je dit doet? Met een huurauto!

Dit eiland heeft iets speciaals wat je het beste ontdekt door rond te rijden. De wegen zijn goed, de natuur is ruig én de typisch Spaanse stadjes zijn zeer authentiek.

Ik neem je mee op mijn favoriete route over het eiland van de eeuwige lente. Uiteraard hoef je niet te racen van plek naar plek. Je kunt ook wat meer tijd pakken om deze plekken op je in te laten werken door deze route in meerdere dagen te verdelen. Let’s hit the road!

Startpunt: Deze levendige badplaatsen

De ideale badplaatsen voor een zonvakantie zijn toch wel de welbekende plaatsen Los Cristianos, Playa de las Americas en Costa Adeje. Deze toeristische plaatsen zijn met elkaar verbonden door een 14 km lange boulevard waar je heerlijk kunt flaneren. Wie houdt daar nou niet van?

Er zijn boordevol winkeltjes, restaurants en gezellige stranden te vinden. Eén ding is zeker; deze badplaatsen zijn een perfecte uitvalsbasis om te genieten van een vakantie op Tenerife.

De verschillen tussen deze plaatsen? Los Cristianos en Playa de las America’s zijn wat levendiger en hier zijn wat meer appartementen. In Costa Adeje zijn voornamelijk luxe hotels te vinden met veel faciliteiten. Voor ieder wat wils!

We gaan de bergen in, op naar vulkaan El Teide

Je ziet het meteen zodra je bij de daling uit het vliegtuigraampje kijkt. Tenerife heeft een zeer bijzonder landschap. De grote vulkaan El Teide zal meteen opvallen. Dit is de hoogste berg van Tenerife én zelfs van Spanje. Bij een vakantie naar Tenerife mag een bezoek aan dit hoogtepunt niet ontbreken.

Vroeg opstaan is een must voor een rit door National Park El Teide. Waarom? Het is minder druk én de locals zeggen dat de bewolking vaak in de middag over het gebied heen trekt. Wij vertrokken daarom vroeg vanuit Costa Adeje en hadden deze dag het geluk met het zien van een stralende hemel! Vol hoge verwachtingen rijden we richting het hoogste dorp van Tenerife, Vilaflor.

We hebben ons laten vertellen dat de route via dit dorp het meest indrukwekkend moet zijn. Dat was het zeker! Uit het ene raam zijn vergezichten en afgronden te zien en aan de andere kant bossen die de bergen volledig begroeien. Wat een verschil met de droge en dorre kust waar we net vandaan reden. We stijgen tot grote hoogtes en de temperatuur wordt steeds lager waardoor de vegetatie en landschap in bijna elke bocht veranderd. We zijn zo benieuwd wat ons nog meer te wachten staat.

Zodra we uit de auto stappen om foto’s te maken van het uitzicht op zee, krijgen we het toch wel erg koud in onze zomerse kleding. Niet heel gek, want het is slechts 8 graden! Mijn advies: neem een vestje mee.

National Park huurauto

Met de huurauto in National Park El Teide

De auto begint iets tegen te stribbelen als we weer verder klimmen richting de Teide. Langzaam zien we op de achtergrond de “slapende vulkaan”. Zo wordt de vulkaan door de mensen uit Tenerife genoemd aangezien de laatste uitbarsting in 1909 was.

De inwoners van Tenerife verwachten dat hij elk moment wakker zal worden. Je ziet dat de natuur is aangetast door de vulkaanuitbarstingen van vroeger. We wanen ons echt even op de maan, tenminste, we denken dat de maan er ongeveer zo uitziet.El Teide

National Park El Teide

We besluiten om het nog hoger op te zoeken en pakken de kabelbaan. Voor € 37,- per persoon (kosten in 2020) ben je in een mum van tijd boven en staat een uitzicht van 360 graden op je te wachten.

Een machtig uitzicht over het hele eiland. Wat hebben we een geluk dat het zo onbewolkt is gebleven. Vanaf hier kun je zelfs de buureilanden La Gomera en Gran Canaria zien!

Een drankje drinken in Puerto de la Cruz

Na deze spectaculaire rit en uitzichten krijgen we dorst en besluiten we de levendige badplaats Puerto de la Cruz in het noorden te bezoeken. Voor een drankje op een terras zit je hier zeker goed. Tussen de dorpelingen genieten we van een versgeperst sapje in de brandende zon.

We kunnen er weer helemaal tegenaan en wandelen langs de gekleurde straten met kunstige Street art. Puerto de la Cruz staat er vol mee! Het ene kunstwerk is nog mooier dan het andere. We kijken echt onze ogen uit.

Streetart Puerto de la Cruz

Streetart in Puerto de la Cruz

De haven is druk met vissers die de vers gevangen vis klaar maken voor verkoop. Vlakbij de haven zien we een grote winkelstraat vol met leuke snuisterijen. Hier kunnen we zeker wat leuks vinden om mee te nemen voor het thuisfront. Voor shopaholics is Puerto de la Cruz de place to be.

Onze magen beginnen te knorren zodra we langs de restaurants lopen. Geuren van knoflook en mediterrane kruiden wisselen zich af en we volgen onze neus. Het is tijd voor een typisch Spaanse lunch! We vragen aan een visser waar we de beste tapas kunnen proeven. Hij wijst direct naar boven, naar een heuvel en zegt dat we slechts 10 minuutjes hoeven te wandelen voor de beste tapas van de stad. Hij kent de eigenaar en zegt dat hij zeer smaakvol kan koken.

We klommen de trappen op en kwamen bij het kleine eettentje “El Camino” aan waarbij een man al klaar staat met een kan Sangriá. Dat lusten wij wel! We kiezen voor de gemengde tapas en laten ons verrassen. Dat was een goede keuze want we proefden tapas op de Spaanse manier met een plaat met verschillende gerechten van vis, vlees en groente. Als je in Puerto de la Cruz bent dan moet je hier een hapje eten. 

Door naar het meest authentieke plaatsje van Tenerife; Garachico

We laten Puerto de la Cruz achter ons en gaan via een panoramische weg richting het meest authentieke plaatsje van Tenerife; Garachico. Dit plaatsje wordt in veel reisgidsen benoemd vanwege de typische Canarische bouwstijl.

Een plekje dat je zeker niet mag missen. Sfeervolle straatjes, daar houd ik van! Eenmaal aangekomen valt het mij gelijk op dat het niet toeristisch aanvoelt en het lijkt alsof je een kijkje neemt bij de mensen thuis. Er zijn oude, gekleurde huisjes met grote deuren die afgewisseld worden met witte huizen met grote, houten balkons. Een mooi gezicht.

Er komt een man aanlopen en we maken al snel contact op het centrale plein Plaza de la Liberdad. Hij vertelt mij dat Garachico ook nog eens bekend staat om natuurlijke zwembaden. Deze zijn door vulkaanuitbarstingen ontstaan.

In deze natuurlijke zwembaden kun je relaxen tussen de rotsen en zwemmen in het verkoelende zeewater. Helaas hebben we een beetje pech, want er staat veel wind en dit kan met de stroming gevaarlijk zijn. Een verkoelende duik zit er deze keer niet in.

Masca

We rijden verder en we dachten dat de meest indrukwekkende wegen wel gehad hadden toen we naar de Teide reden, maar niets was minder waar. De route richting Masca is erg uitdagend en ze kunnen hier zo filmen voor het programma “de gevaarlijkste wegen”.

De wegen zijn smal en bij tegenliggers worden we toch een beetje nerveus. Gelukkig kunnen we elkaar wel met gemak passeren. In de jaren 90 was het bergdorpje Masca niet eens te bereiken met de auto. Een prachtig stukje Tenerife vind je hier. Kilometerslang kom je geen bebouwing tegen en ga je via een kronkelend weggetje de bergen in.

We eindigen bij het plaatsje Masca. Het dorpje is piepklein en vooral bijzonder door de ligging tussen de bergen. Vroeger kon je hier een trekking doen door de Masca kloof maar momenteel hebben ze deze route gesloten om de wegen te verbeteren. We moeten dus nog een keertje terug om zo’n 3 à 4 uur durende trekking te doen. We horen namelijk spetterende verhalen van andere wandelaars!

Masca Tenerife

Uitzicht Masca

Los Gigantes

Los Gigantes is de laatste plaats op ons to-do lijstje tijdens deze rit. Los Gigantes betekent letterlijk “de Reuzen”. Bij aankomst begrijpen wij direct waarom. De kliffen zijn reusachtig!

Bij aankomst in de haven komen we langs een reisbureautje waar een dame vraagt of we weleens dolfijnen en walvissen in het wild hebben gezien. Dolfijnen hebben we op meer plekken gezien in Europa, maar walvissen nog nooit. Ze vertelt dat de kans zo’n 90% is dat je ze tijdens een boottocht gaat zien. We worden enthousiast en besluiten om de volgende boot te pakken die binnen 10 minuten vertrekt.

Tijdens een 2-uur durende boottocht langs de kliffen en kustplaatsen koekeloeren we aandachtig naar de zee. Er gebeurt het eerste half uur nog niets… maar dan ineens haast de boot zich verder de zee op. Het personeel van de boot ziet meer dan wij. En dan ineens…zien we vinnen in het donkerblauwe water! We pakken enthousiast onze telefoon om deze zoogdieren te filmen. Dit is wel een uitdaging kan ik je zeggen, want ze laten zich maar heel kort zien.

De kapitein van de boot vertelt dat het 2 Indische Grienden zijn. Deze walvissen worden ook nieuwsgierig naar ons en naderen langzaam de boot. Ze komen wel erg dichtbij! De kapitein vertelt dat de Indische Griend de inwoner van de Canarische Eilanden is en dat zij het gehele jaar te vinden zijn. Voldaan komen we van de boot af.

Tijd voor een verkoelend drankje na deze prachtige ervaring op zee en dan weer terug naar ons hotel, want het begint te schemeren. Het was een succesvolle dag waarbij we ontzettend veel hebben gezien van het bijzondere eiland Tenerife.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. de leukste reisroute op tenerife
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.