Erop uit in eigen land! Ontdek de Waddeneilanden

corona info! lees hier alles over omboekgaranties en welke bestemmingen (straks) weer te boeken zijn

Erop uit in eigen land! Ontdek de Waddeneilanden

Erop uit in eigen land! Ontdek de Waddeneilanden

Waddeneilanden | Vakantie in eigen land: ik kan er net zo hard van genieten als een vakantie 10 uren vliegen verderop. En alhoewel Nederland heel veel mooie plekjes heeft, zijn de Waddeneilanden toch wel echt een favoriete bestemming. Zodra je met de boot aankomt, heerst er een vakantiesfeer zoals nergens anders. Als een klein meisje ging ik er al samen met mijn ouders op vakantie, in groep acht ging het schoolkamp naar één van de vijf en ook mijn eerste vakantie zonder ouders werd hier gevierd. Oftewel, herinneringen in overvloed! Toch ontbreekt er nog steeds één van de vijf op mijn lijstje: Vlieland. Die heb ik hierbij dan ook maar gelijk op mijn lijstje gezet voor het komende jaar. Maar voor nu dan, een overzicht van vier: Terschelling, Texel, Ameland en Schiermonnikoog.

Terschelling

Terschelling staat voor mij gelijk aan mijn eerste vakantie zonder ouders. Ook wel een “zuip- en feestvakantie” genoemd. De details daarvan zal ik jullie besparen, maar deze herinneringen zorgen er wel mede voor dat Terschelling mijn absolute favoriet aller tijden is. Terschelling kun je vanaf Harlingen met de snelboot bereiken in 45 minuten of met de veerdienst in 120 minuten. Op het eiland kun je je met gemak een week vermaken, mits je een beetje natuur kan waarderen (80% van het eiland is natuurgebied!) en het weer een beetje mee zit. Daarnaast is Terschelling bij uitstek het Nederlandse eiland voor zon, zee en strand en ook om cultuur zit Terschelling niet verlegen, met onder andere het bekende Oerol festival in juni. En als laatste is er voor ieder wat wils op het gebied van restaurants, strandtentjes, kroegen en uitgaan.

IMG_20170119_194231_814

Texel

Texel is het grootste eiland van Nederland met ongeveer 13.5 duizend inwoners. Het eilandgevoel gaat hier dan ook wel een beetje verloren. Je kunt het eiland bereiken met de veerboot vanaf Den Helder in ongeveer 20 minuutjes. Naast wandelen en fietsen heeft Texel een groot aanbod aan heerlijke restaurants (o.a. Paal 17, Kaap Noord en Paal 6) en bijzondere winkeltjes. Daarnaast is het natuurlijk een must om de vuurtoren te beklimmen waar je bij mooi weer een uitzicht hebt tot Terschelling, Harlingen, Den Oever en Den Helder! Ook kun je Texel eigenlijk niet verlaten zonder het proeven van een Skuumkoppe of één van de andere Texelse speciaal biertjes, zoals een Bock, Noorderwiend, Stormbock of Springtij.

Ameland

Ameland is een ander pareltje in de Noordzee met ruim 790 hectare aan duingebied en 29 kilometer strand. Het eiland is te bereiken vanaf het Friese plaatsje Holwerd in ongeveer 45 minuten. Naast lange strandwandelingen en fietstochten over zacht knisperende schelpenpaden, heeft Ameland ook nog andere leuke activiteiten te bieden, zoals bijvoorbeeld paardrijden over het strand, parachutespringen of zeehonden spotten tijdens een boottochtje over de Noordzee. Daarnaast is Ameland een kitesurfspot bij uitstek met relatief veel (en hoge) golven in de kust. Een laatste aanrader is de spectaculaire demonstratie van de paardenreddingsboot. Deze demonstratie vindt zo’n vijftien keer per jaar plaats en laat zien hoe in vroegere tijden drenkelingen en schepen in nood werden geholpen. Tijdens de demonstratie trekken tien paarden met denderend geweld de oude reddingsboot over de straat, het strand en door de branding de zee in. Een must-see wat mij betreft!

2017-01-20-00-17-05

Schiermonnikoog

Met slechts een kleine 1000 inwoners is Schiermonnikoog het kleinste, bewoonde eiland van Nederland. Er zijn dan ook op dit eiland geen auto’s toegestaan, voor zowel inwoners(!) als toeristen. Net als Ameland is Schiermonnikoog te bereiken vanaf Holwerd in een kleine 45 minuten. Ondanks de kleine oppervlakte biedt Schiermonnikoog een variatie aan landschappen, van duinen tot aan bossen en stranden. Het is dan ook niet voor niets dat het landschap van Schiermonnikoog uitgeroepen is tot één van de twintig nationale parken in Nederland. Naast dat je op dit eiland heerlijk tot rust kan komen en flink kan uitwaaien, heeft het gelukkig ook nog een goed aanbod aan restaurantjes, zodat je na een lange dag wandelen of fietsen heerlijk kan neerploffen met een goed glas wijn!

IMG_20161015_101743

Mis nooit meer een topdeal!