Header afbeelding

Waarom Cuba een goed idee is

& wat je kunt leren van Cubanen!

Terwijl ik deze blog schrijf, luister ik ‘Chan Chan’. Mijn favoriete nummer van Buena Vista Social Club. Hèt album om in de Cubaanse sferen te komen. Cuba. Lezers, Cuba IS altijd een goed idee! Het Caribische sfeertje .. IS altijd een goed idee! Wij Westerlingen .. Kunnen daar nog heel wat van leren!

De tranquilo-attitude, sigaren, mojito’s, de verleidelijke rum, de romantische Spaanse klanken tijdens gesprekken .. Zó charismatisch. Het Buena Vista Social Club ritme dat het hélemaal afmaakt! Wanneer dan ook nog Cubaanse stelletjes dansen op straat, is het héle plaatje ineens compleet. Dat was voor mij Cuba, dat was mijn verwachting .. En zo kreeg ik het ook!

Het échte Cuba?

Ondertussen speelt ‘Candela’ zich af op de achtergrond en schrijf ik rustig verder .. (Tip: Luister voor je vertrek eens het gehele album van Buena Vista Social Club, gegarandeerd dat je nummers gaat herkennen) Het echte Cuba vind je uiteraard in steden als Trinidad, Havana en Santiago de Cuba. Maar ach, waarom geen Varadero? Waarom wél Varadero, nou .. Op slag verliefd worden op de parelwitte stranden en de helderblauwe zee .. Dat werd ik.

Foto 1 (9)

Knusse straatjes in Varadero. Allemaal even kleurrijk, netjes en schoon. Waarom hebben we dit niet in Nederland? Kleur brengt zóveel. Dimensie. Speelsheid. Vrolijkheid. De gekleurde oldtimers als finishing touch. Ze reden overal, waardoor ik mezelf compleet in een andere wereld waande. Wat een switch. Een relatief klein verschil, met zo’n grote impact. De drang om iedere oldtimer vast te leggen! 

Foto 2 (9) Foto 3 (9)

Varadero en Havana

Varadero, een afgebakend schiereiland waar ze het èchte Cuba nabootsen. Op ongeveer 140 kilometer van Havana (en dus makkelijk te combineren, je bent er namelijk zo!). Een veilig eiland omdat er grenscontrole is (Ik heb mijzelf overigens nooit onveilig gevoeld in Cuba, maar toch!). Varadero is schoner dan Havana. Even muzikaal. Een lokaal barretje in het gemaakte centrum zorgde voor live muziek. Muziek die je gegarandeerd in beweging brengt. Salsa moves op flipflops en door de mix van locals toch een klein beetje het familiegevoel. Samenzijn. Vaak een prachtig dansspel om naar te kijken! Zo ook in Havana. Tip: Een must see is “Callejon de Hamel”. Een artistiek steegde met de meest kleurrijke graffiti. Salsa op zondagmiddag. Hier proef je de èchte Cubaanse sfeer. Laat jezelf uitnodigen door locals voor een dans. Dansen, muziek, vrijheid, drankjes, samen, genieten! In Havana is het er zoals het is. Authentiek. Vrijwel ieder straatje. Kleur, voetballende kinderen, graffiti’s, salsa .. Het buitenleventje.

foto 4 (9) foto 5 (5) foto 6

 

Homestays!

Verblijven in homestays. Eén op één met Cubaanse locals, samen onder één dak. Geen hotel. Een kijkje in de spreekwoordelijke keuken! (Prijzen per nacht, ongeveer 10 – 15 euro per persoon) Een van de leukste belevingen die ik heb gehad in Cuba. Een must-do. Ik voelde mijzelf een insider. In Santiago de Cuba een homestay met dakterras. We genoten van een geweldige sunset met paars, blauwe lucht en een paar Corona’s. In Havana daarentegen van een koude douche, een bed van 1.20 meter voor twee personen en een praatje met een “stay at home son”. Herinneringen die zich omzetten in verhalen. Niets zo bijzonder als contact met locals. Tip: Je herkent de homestays aan de (soort van) ankertjes bij de voordeur. Aankloppen mag, maar locals regelen ook onderling voor elkaar de gasten.

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. waarom cuba goed idee is
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.