Header afbeelding

Havana

Tussenstop tijdens de cruise

Na een nachtje varen, zijn we vandaag aangekomen in Havana in Cuba. De reden dat we deze cruise wilde maken, was vanwege Cuba. We hebben er dus erg naar uitgekeken en zijn ontzettend benieuwd naar deze stad! We wilden erg graag zien of het écht klopt hoe Cuba neergezet word in de boekjes en op tv, namelijk met klassieke auto’s, sigaren en rum. 


Cuba

Allereerst is het handig om te weten dat er in Cuba, Spaans gesproken wordt. Ook heb je een visum nodig om Cuba te bezoeken. Omdat wij met de cruise aankwamen vanuit de Verenigde Staten, kregen wij een visum als we twee geboekte excursies deden. Dit programma heet het People-to-People programma. We hadden wél verschillende keuzes in de excursies. Daarover dadelijk meer.. 
Er wordt met twee verschillende Cubaanse munteenheden betaald: namelijk de CUC (Cubaanse Convertibele Peso) en de CUP (de Cubaanse Peso). Het is de bedoeling dat er later alleen nog betaald gaat worden met de CUC, maar zo ver is het nog niet. In Cuba staan dus bij producten twee verschillende prijzen. Dit is even lastig in het begin! De CUC is hetzelfde als de Amerikaanse dollar, dus 1 CUC is 1 Dollar, maar met de CUP is het anders. Een Amerikaanse dollar is namelijk 25 CUP waard. Deze wisselkoers ligt vast. 

Cuba
Cuba


Havana Club

Havana staat vooral bekend om de rum, namelijk Havana Club. Midden in de stad ligt dan ook het rum museum en dit was meteen één van onze ‘verplichte keuze’ excursies. Toen we aankwamen in het museum mochten we eerst zelf even rondkijken voor de rondleiding begon. Met een slinger aan de bel, werd de rondleiding begonnen. In het museum heeft de gids ons laten zien hoe rum gemaakt wordt en hebben we zelfs rum mogen proeven. (HEERLIJK!) Na het museum zijn we door doorgereden naar een restaurant in het ‘Nieuwe Havana’ Het nieuwe Havana zag er nog ouder uit als het oude Havana dus de naam hebben wij nooit echt begrepen. Hier kregen we kleine proeverij met sigaren en rum van Havana Club. De overige sigaren mochten we mee naar huis nemen en ook kregen we de kans om nog flessen rum te kopen.  


Muraleando

Ook zijn we naar een cultureel project geweest in Havana. De naam van dit project is Muraleando. Het was vroeger een vuilnisbelt en is door vrijwilligers (met donaties) verbouwd tot een ‘gebouw’. Het gebouw is dus gemaakt van afval. Het gebouw word nu gebruikt om kleine muziek optredens te geven, men kan er rum proeven en er worden kleine kunstlessen gegeven aan kinderen. Het leuke aan dit project is, dat er niet heel veel toeristen op af komen. Verder is het gelegen op een plaats, waar vooral de locals wonen. Zo hadden we meteen gezien hoe de echte Cubaanse mensen leven! Veel van hun huizen zien er niet af uit en het is te zien dat mensen met weinig geld leven. 

Muraleando Cuba
Muraleando


Het oude Havana

Naast Muraleando zijn we nog het ‘oude’ Havana gaan bezoeken. Old Habana, zoals het genoemd word, is precies zoals je je Cuba voor stelt. Met de mooie gekleurde huizen, mooie gebouwen en vooral de klassieke oldtimers. Het oude gedeelte van Havana is uitgeroepen door UNESCO tot Werelderfgoed, de reden daarvan is ook zeker te zien! 
 

Oud Havana

Plaza de Revolución

Een andere, bekende bezienswaardigheid is het plein, de Plaza de la Revolución. Het plein werd vroeger vooral gebruikt voor de speeches van Fidel Castro. De speeches van Fidel Castro konden úren duren. Het officiële record, dat stamt uit 1986, staat op 7 uur en 10 minuten. Rond het plein vind je veel klassieke auto’s. De eigenaars showen hier maar al te graag mee. En ook wij vonden het geweldig! Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren en je mag er gewoon in gaan zitten. Heel leuk om te doen en het is iets wat zeker bij Cuba hoort. Wist je dat, de klassieke auto’s van buiten een groot merk zijn en van binnen een namaak product? 

Omdat auto’s geïmporteerd moeten worden, zijn deze ontzettend duur voor de ‘normale’ Cubaanse mensen. Zij kunnen de onderdelen van de auto echter wel namaken en deze zijn dus heel goedkoop. Dat is ook meteen de reden waarom er in Cuba bijna niemand rondrijd met een gloednieuwe auto. Dit is simpelweg niet te betalen voor ze!

Marti monument

Aan de andere kant van het plein is het Marti monument. Het is een monument van José Marti, de nationale held van Cuba. Marti was een van de leiders tijdens de Cubaanse oorlog. Het is nog te zien dat hij een belangrijke rol speelde voor het Cubaanse volk, aangezien de luchthaven van Havana naar hem vernoemd is. Naast leider was Marti ook een goede journalist, schrijver en schilder. Wanneer we spreken over grote schrijvers in Cuba, moeten we het ook zeker hebben over Ernest Hemingway. Dit was een Amerikaanse schrijver en journalist die een Nobelprijs won voor Literatuur. Hij wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke schrijvers in de 20e eeuw. Overal in Havana wordt nog aandacht besteed aan deze man. Er zijn verschillende tours te boeken om erachter te komen hoe hij geleefd heeft. Ook wij zijn naast verschillende plaatsen geweest waar Hemingway veel geschreven heeft. Het mooie van deze stad is, dat deze vol zit met geschiedenis uit de 19e en 20e eeuw.

Na onze rondleiding door Havana zijn we via de boulevard de Malécon naar Plaza Vieja gegaan. De boulevard is een bezienswaardigheid an sich: Hij is namelijk 7 kilometer lang! Wanneer je de boulevard afrijdt, rijd je langs de cruiseterminal richting het Plaza Vieja. De bus is daar gestopt, aangezien er in het echte centrum geen auto’s mogen komen. Het is een prachtig plein met mooie, gekleurde gebouwen erom heen. Er zijn verschillende betaalbare restaurantjes te vinden. Het enige nadeel van de restaurantjes was; wanneer je een biertje bestelde, kreeg je een Heineken! Omdat wij graag speciaal bier drinken, wilden we graag een Cubaans biertje, maar helaas, ons biertje was OERHOLLANDS! 

De Art Market was onze laatste stop in Havana. Het was een markt in een hele grote hal, waar van alles te koop en te beleven viel. De hal is open van 10 uur in de ochtend tot 6 uur in de avond. Er is veel kunst te koop, maar ook veel souvenirs én daarnaast hebben we ook uit een kokosnoot kunnen drinken. Tóch wel iets wat erbij hoort, als je in de Carribean bent! 

Toch was Havana iets minder mooi als we verwacht hadden. Toen we de cruiseterminal uitstapten, zagen we al dat het water in de baai en in de haven, behoorlijk vies was. We zagen ook verschillende mensen hun papiertjes en flesjes in het water gooiden! Zo ontzettend jammer van deze mooie stad. Ook op straat en op de pleinen was Havana niet netjes opgeruimd en waren er weinig prullenbakken te vinden. Op het ‘vieze’ gedeelte van Havana na, is het een ontzettend leuke en mooie stad om te bezoeken. We willen dan ook graag nog een keer terug naar dit mooie, geschiedenisrijke en kleurrijke land! 
 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. havana
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.