Header afbeelding

Viñales, een prachtige plek op Cuba!

Viñales: een rustige plek met langgerekte velden, tabaksplantages en schitterende mogotes!

Viñales is een prachtige plek vol mooie natuur in het zuidwesten van Cuba. Viñales ligt op zo’n 180 kilometer van Havana en is hét gebied om even te ontsnappen van de drukte van de stad. Viñales is een pittoresk dorpje met allerlei kleine huisjes met diverse kleuren en gezellige veranda’s. Je vindt hier veel Casas Particulares, waarbij je slaapt bij de lokale bevolking thuis. Dit is een hele leuke manier om de lokale gebruiken te ervaren. Deze accommodaties zijn vaak zelfs mooier en goedkoper dan de hotels gerund door de staat. Echt een aanrader dus!

De beroemde Vallei van Viñales staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is helemaal terecht! Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden door een prachtig natuurgebied. Overal zie je tabaksplantages en tabaksschuren, die je ook kunt bezoeken. Daarnaast kun je hier ook diverse mogotes (heuvels van kalksteen) bewonderen.

Heb je even genoeg van de rust? Dan kun je een uitstapje maken naar het naastgelegen Pinar del Rio. Dit is een stad met zo’n 200.000 Inwoners en staat bekend om de sigarenfabrieken en de rum fabriek, waar guayabita-rum gemaakt wordt.

Kortom, Viñales is een fijne plek om te genieten van de natuur en wat (actieve) activiteiten te ondernemen. Maar wat kun je hier nu allemaal doen naast het maken van geweldige wandelingen in de prachtige vallei? Hieronder vind je een aantal tips.

 

 

La cueva del Indio

Zo’n 5 kilometer van het dorpje kun je La Cueva del Indio bezoeken. Het eerste deel van de grot kun je te voet bezichtigen. Vervolgens stap je in een motorbootje om vanaf de rivier de grot te bewonderen. Het is een erg mooi gezicht wanneer je tussen de rotsen naar buiten vaart.

Mural de la Prehistoria

Mural de la Prehistoria is een schitterende en kleurrijke schildering op de rotswand van de Mogote dos Hermanas. De schildering vertelt het verhaal van de evolutie van de amoebe tot de mens. Hij is 180 meter hoog en 120 meter breed en is in 1961 ontworpen door Leovigildo González Morillo. 

Bezoek een tabaksplantage

In Viñales vind je veel tabaksplantages waar je een kijkje kunt nemen. Een lokale gids vertelt je graag over de tabaksproductie en vaak wordt je ook de gelegenheid geboden om een sigaar te proberen. Het gehele jaar door kun je een tabaksplantage bezoeken om een deel van het proces te bewonderen. Tussen november en april groeien de tabaksplanten. Vervolgens worden de bladeren geplukt en deze hangen vervolgens enkele weken in de schuren te drogen. Ze zeggen dat de beste tabak van Cuba uit Viñales komt, dus het is zeker de moeite waard om dit eens van dichtbij te bekijken!

 

 

Rum-likeurfabriek Guayabita del Pinar (Circa 30 kilometer van Viñales)

In Pinar del Rio vind je de Rum-likeurfabriek Guayabita del Pinar. Dit drankje moet je zeker proeven! Er zijn twee variaties: een droge rum en een zoete likeur. De rum wordt gemaakt met de vrucht guava, welke alleen groeit in de bergen van Pinar del Rio. Je kunt een rondleiding door de fabriek krijgen waarbij je alles over het bewerkingsproces wordt verteld en waarbij je ook het een en ander mag proeven. Na afloop kun je in het winkeltje de rum kopen om mee naar huis te nemen.

Sigarenfabriek Fábrica de Tobaco Fransisco Donatién (Circa 30 kilometer van Viñales)

In Pinar del Rio vind je ook de sigarenfabriek Fábrica de Tobaco Fransisco Donatién. Hier kun je het gehele productieproces van sigaren bewonderen. Je krijgt een rondleiding door de fabriek waar je uitgebreid wordt geïnformeerd over alle onderdelen van het proces en de manier waarop gewerkt wordt. Je zult hier vele werknemers vakkundig sigaren zien rollen. Na afloop van de rondleiding kun je in de winkel diverse sigarensoorten kopen.

Dit waren mijn hoogtepunten in het rustige en prachtige Viñales. Ben jij er wel eens geweest of staat deze plek nog op jouw bucketlist? :-)

Wil je meer weten over een reis door Cuba? Bekijk dan deze landenpagina boordevol informatie, tips en de mooiste foto’s!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. cuba vinales
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.