Header afbeelding

Vijf must do’s tijdens een rondreis door Sri Lanka!

Hier moet je naartoe!

Tot een aantal jaar geleden was Sri Lanka een gesloten land en kende het nauwelijks toerisme. Maar toen er in 2009 een einde kwam aan de verwoestende burgeroorlog is het land zich langzaam gaan openstellen voor reizigers. En met succes. Met culturele steden, bergachtig binnenland en prachtige stranden is het aan het uitgroeien tot een populaire reisbestemming.

We noemen vijf dingen die je absoluut wil doen tijdens je een rondreis door Sri Lanka!

Reizen per trein

Het toerisme staat nog in de kinderschoenen en daarmee ook de voorzieningen, zoals infrastructuur. Een auto huren is geen aanrader, de trein pakken absoluut wel. Vanaf Colombo via Kandy naar het hart van de theeplantages ligt een van de allermooiste treinroutes ter wereld. Onderweg krijg je bijzondere inkijkjes in het lokale leven en rij je dwars door bergen, langs intens groene theeplantages en spectaculaire watervallen. Daarbij komt dat treinreizen door Sri Lanka spotgoedkoop is, zelfs als je eerste klas reist, wat wel aan te raden is.

treinreis door Sri Lanka

Culturele hoofdstad Kandy

Colombo is weliswaar de hoofdstad, maar Kandy is het cultureel hart van Sri Lanka. Tijdens een rondreis zal je ontdekken dat er verschillende godsdiensten naast elkaar bestaan. Zo zal je vlak bij elkaar een kerk, moskee, hindoe tempel en boeddhistische stoepa tegenkomen. In Kandy draait alles om het boeddhisme en daar kan je onmogelijk omheen. De stad is prachtig gelegen rondom een meer in een vallei en de grootste trekpleister is de beroemde Temple of the Tooth, waar een stukje tand van Boeddha zou liggen. Dagelijks vinden hier tijdens de Puja uitbundige ceremonies plaats, waar je zelf ook bij aanwezig kan zijn.

Per scooter door het binnenland

Wanneer je van Kandy richting het zuiden reist (doe dit per trein, het is het mooiste stuk van de route!) kom je terecht in het hart van de theeregio, Nuwara Eliya. Behalve dat het hier waanzinnig mooi is, is het ook een hele ervaring om door het stadje te wandelen. Toen Sri Lanka gekoloniseerd was door de Engelsen hebben ze hier hun thuishaven van gemaakt en dat is nog in alles terug te zien. Let bijvoorbeeld op de straatnamen en de typisch koloniale architectuur. Geen wonder dat Nuwara Eliya ook wel de bijnaam ‘Little England’ draagt!

Huur hier een scooter en rij op je gemakje rond door het bijzonder mooie landschap met uitgestrekte theeplantages zover als je kunt kijken. Stap daarna weer op de trein en reis nog een stukje verder totdat je bij het kleinschalige Ella aankomt. Een backpackers paradijsje vol guesthouses en heerlijke restaurantjes. Ella is enorm populair onder reizigers vanwege de schitterende ligging in de bergen. Ideaal voor wederom een rondje per scooter. Geniet hier van onovertroffen uitzichten en een duik in een van de vele watervallen! Wil je het liever wat actiever? Dit is ook dé plek in Sri Lanka voor hikes en meerdaagse trekkingen.

Wildlife spotten in de nationale parken

Sri Lanka heeft het allemaal, dus ook wildlife. Er zijn verschillende national parks verspreid door het land en het is een absolute aanrader om daar met een jeep een bezoekje aan te brengen. Yala, Horton Plains en Uda Walawe zijn de meest bekende parken. Yala is een must visit als je luipaarden wilt spotten, Horton Plains staat bekend om de uitstekende bird watching en Uda Walawe verslaat met gemak Zuid-Afrika als het gaat om olifanten- daar zijn er in dit relatief kleine park meer dan 500 van!

Surfen en zonnen aan de kust

Een perfect einde van je rondreis door Sri Lanka is aan het strand. En daar heeft Sri Lanka meer dan genoeg kilometers van. De stranden aan de oostkust zijn het minst ontwikkelt, terwijl die aan de zuid en zuid-west kust weer heel levendig zijn. Sri Lanka trekt jaarlijks ook veel surfers aan vanuit alle hoeken van de wereld. Zij verzamelen zich voornamelijk in Arugam Bay, dat bekend staat als een van de beste surfspots.

Op zoek naar wat meer cultuur? Dat kan in het zuidelijke visserstadje Galle. Hier dompel je je onder in de tijd van de VOC toen Sri Lanka nog een kolonie was van Nederland! De echte vakantie vibes vind je aan de zuidkust, in gezellige kustplaatsjes als Unawatuna en Hikkaduwa. Heerlijk om na je rondreis nog een paar dagen te genieten van zon, zee, strand, heerlijk eten en de vriendelijke locals!

Meer inspiratie voor je reis door Sri Lanka

Omdat Sri Lanka volop in ontwikkeling is, worden ook steeds meer gebieden goed bereikbaar voor toeristen. Wil je meer weten over een reis door Sri Lanka? Neem een kijkje op stopandstare.nl voor praktische tips én inspiratie voor nog meer mooie plekken in de bijzondere land!

Ben jij net zo enthousiast geworden over de Thaise eilanden als ons? Boek dan snel een spotgoedkoop ticket naar Sri Lanka!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. must do rondreis sri lanka
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.