sri lanka galle blog

Bezoek Galle in Sri Lanka

Prachtige Nederlandse Koloniale gebouwen

Galle ligt langs de kust in het zuidoosten van Sri Lanka. In de 17e en 18e eeuw werd de stad overheerst door de Nederlanders. Galle was in die tijd een belangrijke havenstad en om deze te verdedigen, bouwden de Nederlanders een 36 hectare groot fort. Dit fort heeft een groot deel van de stad tijdens de tsunami in 2004 weten te beschermen. Inmiddels staat het fort ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dit is dan ook de grootste bezienswaardigheid in de stad. Binnen het fort vind je nog vele andere gebouwen vanuit de koloniale tijd, zoals de ‘Groote Kerk’ en de Nederlandse moskee. Je kunt hier ook goed terecht als je op zoek bent naar leuke winkeltjes en restaurantjes. Maak ook zeker een wandeling over de muren langs de zee voor een geweldig uitzicht.

Wat is er allemaal te doen in en om Galle?

Stadstour Galle

Het is super leuk om een dagje rond te struinen in Galle. Het hoogtepunt van de stad is het 17e-eeuwse fort met de dikke muren, hoge wallen en de diverse kanonnen. Aan de kust staat ook nog een prachtige vuurtoren. In de stad vind je verschillende gebouwen vanuit de Nederlandse koloniale tijd. Naast cultuur snuiven, kun je in Galle ook heerlijk shoppen en eten. Breng ook eens een bezoek aan het Dutch Hospital. Dit gebouw werd vroeger gebruikt als ziekenhuis, maar nu vind je er leuke restaurantjes en winkeltjes.

Jungle Beach

Jungle Beach was vroeger een geheim plekje, maar inmiddels is deze bijzondere locatie wel wat bekender geworden bij toeristen. Vanuit Galle kun je je met een tuktuk hier naartoe laten brengen. Jungle Beach bereik je door een wandeling te maken door een stukje tropisch bos. Er zijn twee ingangen naar twee verschillende baaien. De eerste baai beschikt over een bar, waar je onder andere heerlijke smoothies en cocktails kunt bestellen. De tweede baai bereik je door een pad dat naar beneden loopt. Hier zijn geen voorzieningen, maar voldoende ruimte om heerlijk te relaxen en te genieten van de mooie omgeving.

Dolfijnen en walvissen spotten

Vanuit Galle of een van de andere kustplaatsen, kun je een excursie boeken voor het spotten van dolfijnen en/of walvissen. De beste periode hiervoor is tussen november en april. Dan heb je namelijk de meeste kans op het zien van walvissen. Als je in deze periode in Sri Lanka bent, is dit echt een aanrader. Het is zo’n belevenis om de enorm grote walvissen te zien! Boek een excursie bij een van de touroperators die precies weten waar je de grootste kans hebt om de dieren te spotten. Naast dolfijnen en walvissen, heb je ook kans op onder andere het spotten van potvissen en zeeschildpadden.

Paalvissers langs de zuidkust

Na de Tweede Wereldoorlog leefden er veel vissers langs de zuidkust van Sri Lanka. Het was zo druk, dat er geen plek was voor iedereen om vanaf de rotsen te vissen. In die periode is het idee ontstaan om tussen de rotsen in de zee op stevige palen te gaan zitten en vanaf daar te vissen. De paalvistraditie is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische attractie. Op meerdere plekken langs de kust vind je mannen die voor jou op zo’n stok gaan zitten met hun hengel, zodat je een foto van ze kunt maken. In ruil hiervoor vragen ze uiteraard wel een fooi.

Toch kun je ook nog de authentieke paalvissers aanschouwen! Deze zitten er alleen vroeg in de ochtend of bij het vallen van de avond, omdat de kans op vangst dan het grootst is. Je vindt de vissers bijvoorbeeld net voorbij Ahangama, richting Koggola. Je moet dus even je best doen om ze te spotten, maar het is een prachtig plaatje!

Sea Turtle Farm & Hatchery Habaraduwa (Circa 13 kilometer van Galle)

In Sri Lanka kun je op meerdere plekken een bezoek brengen aan een zeeschildpaddenopvang. Er komen veel zeeschildpadden ’s nachts het strand op om eieren te leggen, maar deze worden veelal opgegeten door roofdieren of zelfs door mensen! Vrijwilligers van de zeeschildpaddenopvang rapen de eieren op van het strand en zorgen ervoor dat deze in een van de kwekerijen veilig kunnen worden uitgebroed. Als de kleine schildpadjes sterk genoeg zijn, worden ze weer vrijgelaten in de zee. In Habaraduwa vind je een kleinschalige opvang, waar ook gewonde zeeschildpadden worden opgevangen. Je krijgt hier een korte rondleiding en je zult zien dat de mensen die hier werken dit met volle passie en overgave doen! Het is erg leuk om hier een bezoek aan te brengen.

Sla Galle zeker niet over bij je bezoek aan Sri Lanka!

Bestemmingen

Waanzinnige Sri Lanka deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!