Anuradhapura: Een Unesco-stad met prachtige ruïnes, tempels en stoepa’s!

Anuradhapura maakt samen met onder andere de steden Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya deel uit van de culturele driehoek van Sri Lanka. In dit gebied vind je de mooiste culturele overblijfselen terug vanuit een ver verleden. Anuradhapura is lange tijd de hoofdstad van Sri Lanka geweest. Overblijfselen vanuit die tijd vind je nog volop terug in deze stad. Zo heeft Anuradhapura een groot aanbod aan prachtige ruïnes, tempels en stoepa’s en heeft daarmee een plek veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.Voor boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad met acht heilige plekken. De bezienswaardigheden in Anuradhapura zijn echt de moeite waard om te bezoeken, maar ze zijn wel verspreid over een redelijk grote oppervlakte. Een goede manier om de stad te verkennen is per fiets of met een tuktuk.Wanneer je verder reist naar Polonnaruwa, zul je daar ook nog veel tempels en ruïnes zien. Het is aan te raden om vooraf te bepalen welke bouwwerken je wel en niet wilt bezichtigen in beide plaatsen, om te voorkomen dat je ‘tempel-moe’ wordt.Ook is Anuradhapura een fijne plek vanuit waar je veel excursies in de omgeving kunt maken. Hieronder deel ik de 5 bezienswaardigheden in en om Anuradhapura die je echt niet mag misen!

Top 5 bezienswaardigheden in en om Anuradhapura

Sacred Sri Maha Bodhi (de heilige Bo-boom)

In het boeddhisme is een Bodhi-boom een heilige boom. The Sacred Bodhi Tree in Anuradhapura is ontstaan uit een deel van de heilige Bodhi-boom uit Bodhgaya in India, waaronder Boeddha zijn verlichting heeft bereikt. De boom in Anuradhapura is in 249 voor Christus geplant en er wordt gezegd dat dit de oudste levende, door een mens geplante, boom ter wereld is.Een bezoek aan dit complex is een aanrader. Iedere dag komen duizenden gelovigen naar dit complex om te offeren en te bidden. Vooral tijdens volle maan en in het weekend is het hier erg druk. Het is heel bijzonder om hier rond te lopen en zo meer te weten te komen over het boeddhisme en de intensiteit van het geloof te ervaren.

Isurumuniya Vihara Tempelcomplex

Het Isurumuniya Vihara Tempelcomplex biedt een combinatie van godsdienst en kunst. De meeste sculpturen zijn te bezichtigen in het museum dat bij dit complex hoort. Echter kun je nog een aantal afbeeldingen zien die in de rots naast de tempel zijn gemaakt. Rechts naast de trap richting de tempel vind je bijvoorbeeld een afbeelding van olifanten die aan het badderen zijn. Het is leuk om op dit complex rond te lopen en om de sculpturen te bekijken.

Mihintale Tempelcomplex (circa 15 kilometer van Anuradhapura)

Mihintale is een van de belangrijkste boeddhistische plaatsen in Sri Lanka. Dit is het heiligdom waar Mahinda, de zoon van de legendarische Indiase keizer Ashoka, het boeddhisme verkondigde aan de koning van Anuradhapura. Op het complex te bereiken, moet je een trap met zo’n 300 treden beklimmen. Wees gerust, je kunt op verschillende plekken even stoppen om bij te komen :-). Voordat je het complex betreedt, dien je je schoenen uit te trekken en je knieën en schouders te bedekken.Eenmaal boven aangekomen, kun je drie bouwwerken bezichtigen: de grote Aradhana Gala rots, de Maha Saya stoepa en een enorm boeddhabeeld. Je kunt de tempels bezoeken en op meerdere plekken van het geweldige uitzicht genieten.Tip! Ieder jaar wordt het Poson Poya Full Moon Festival hier gehouden, waarbij duizenden boeddhisten de tempels tot leven brengen met kandelaren en vlaggen. Dit festival vindt meestal in juni plaats, dus als je rond die tijd in Sri Lanka bent, is het een aanrader om hier een kijkje te nemen!

Ritigala Kloostercomplex (circa 40 kilometer van Anuradhapura)

Het oude boeddhistische kloostercomplex van Ritigala ligt op een berg van ongeveer 800 meter, midden in de jungle. De ruïnes zijn een eeuw ouder dan onze jaartelling. Het is een mooie wandeling van zo’n twee uur waarbij je onderweg de overblijfselen van het oude klooster kunt bekijken. Het is verwonderlijk hoe de boeddhisten vroeger een heel dorp op de berg hebben kunnen aanleggen. Het is een rustige plek waar je niet al te veel toeristen zult tegenkomen. Het is aan te raden om deze wandeling met een lokale gids te maken, zodat hij je van alles kan vertellen over de geschiedenis.

De gouden tempel van Dambulla (circa 65 kilometer van Anuradhapura)

Dambulla staat vooral bekend om de Gouden Tempel. Het gigantische gouden boeddhabeeld is dan ook niet te missen. Ook vind je hier ook de beroemde rotstempels. Hiervoor moet je wel eerst een stuk omhoog klimmen via een lange trap. Eenmaal boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt vanaf hier zelfs de leeuwenrots in Sigiriya zien!Dit is het grootste en best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka en het staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In vijf grotten bevinden zich oude Boeddhabeelden en historische kunstwerken die het levensverhaal van Boeddha vertellen. Een bezoek aan Dambulla is echt de moeitewaard. De toegang is gratis.Tip! De tempels van Dambulla zijn ook goed te bezoeken vanuit een verblijf in Polonnaruwa.

Het spreekt wellicht voor zichzelf, maar ik wil toch nog even benadrukken dat bij het bezoeken van tempels en andere religieuze plaatsen van je wordt verwacht dat je gepaste kleding draagt. Zorg daarom altijd voor een omslagdoek en/of bedekkende kleding. En het is aan te raden om een paar sokken mee te nemen. De stenen waarop je loopt, kunnen erg warm zijn en je wilt natuurlijk niet je voeten verbranden.Je ziet het, er is echt veel te zien in en om Anuradhapura. Ben jij er wel eens geweest? Wat waren jouw hoogtepunten?

Mis nooit meer een topdeal!