kandy

Kandy, Sri Lanka

En het Esala Perahera Festival

Onder het genot van lokale muziek dat uit de geluidsboxen kwam, kwamen wij met de bus dichter in de buurt van Kandy. Naar mate wij dichterbij kwamen, werd het steeds drukker. Ondanks dat het file rijden was en je de tijd had om rond te kijken kwamen wij ogen te kort. Van alle kanten kwamen tuktuk’s, brommers en auto’s. Er gebeurt een hoop. Het bizarre is dat er in al deze drukte toch geprobeerd wordt om in te halen. Een aanschouwing dat niet te vergelijken is met het verkeer in Nederland. Deze drukte had, volgens ons vorig verblijf, veelal te maken met het Esala Perahera Festival dat in de stad plaats vond. Vanuit alle hoeken in het land kwam de Sri Lankaanse bevolking naar Kandy voor dit festival. Op veel andere plekken waar wij waren, werd er ook over dit festival gesproken.

Bahiravokanda Vihara Buddha standbeeld, Sri Lanka
Bahiravokanda Vihara Buddha standbeeld, Sri Lanka

Kandy ligt op een centrale plek in Sri Lanka en is dan ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. De heuvels die Kandy omringen zorgen voor mooie plaatjes. Op één van de heuvels is het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld te vinden. Een enorm groot, wit Boeddhabeeld dat je niet over het hoofd kunt zien. Wij besloten om hier naar toe te lopen, maar dat was achteraf een behoorlijke wandeling met de warme temperaturen die er toen waren. Een tuktuk of taxi hiernaar toe is dan ook wel aan te bevelen. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht over de stad. Je ziet de stad, veel groen en een meer. Het Kandy Lake ligt in de stad en ligt tevens naast de belangrijkste tempel van het Boeddhistische geloof. De tempel van de heilige tand. Als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten is een bezoek aan de botanische tuin een optie. Het rustpunt van de stad. In deze botanische tuin vind je een diversiteit aan bomen, planten en bloemen. Tevens is er ook een tentje te vinden aan het begin van de botanische tuin waar je iets kunt drinken.

Esala Perahera Festival Sri Lanka

Als je in de maand juli/augustus naar Sri Lanka gaat, zou ik je zeker aanraden om te kijken wanneer het Esala Perahera Festival plaats vindt. Dit is een tien dagen durend festival en tevens het belangrijkste evenement in Sri Lanka. Op welke dagen het precies plaats vindt, is afhankelijk van wanneer het volle maan is. De Esala Perahera is een religieus festival waarbij het gaat om de belangrijkste Boeddhistische relikwie van het land: de tand van de Boeddha. Deze ligt in de tempel van de heilige tand bewaard. Elke avond gaat er een optocht door de stad waarbij je kunt genieten van: traditionele dansers in traditionele kledij, vuurdansers, acrobaten en met lichtjes versierde olifanten. Op de rug van één van deze olifanten wordt de heilige tand door de stad gedragen. De Esala Perahera is een festival waarbij je je ogen uitkijkt.

Esala Perahera Festival, Sri Lanka
Esala Perahera Festival in Sri Lanka

Tips voor een bezoek aan het Esala Perahera Festival:

  • Het festival begint, zodra het donker is en duurt zo’n ongeveer 2,5 tot 3 uur. Zorg dat je op tijd bent, want door de menigte duurt het langer voordat je op de plek bent waar je uiteindelijk wilt komen.
  • Opgeladen fotocamera of telefoon om alles wat je ziet vast te kunnen leggen.
  • Als je graag op een comfortabele manier wilt genieten van dit spektakel, moet je van te voren stoelen reserveren. Bij verschillende hotels, restaurants zijn er opties om stoelen te reserveren. Informeer hiervoor eventueel bij je verblijf.
  • Als je voor de kosteloze en ultieme beleving van het festival wilt gaan, dan raad ik je aan om tussen de locals op de stoep te gaan zitten. Je moet op tijd zijn om een plek op de stoep te kunnen bemachtigen. Wat is handig om mee te nemen?- Plastic/kleed om op te zitten en eventueel plastic om over je heen te doen als het gaat regenen.- Wat te eten en te drinken.- Spelletjes om de tijd door te komen.
Esala Perahera Festival, Sri Lanka
Esala Perahera Festival in Sri Lanka

De treinreis naar Ella

Als je de stad Kandy verlaat met vele herinneringen op zak, is de kans groot dat je de reis voortzet richting Ella. De ultieme manier om richting Ella te gaan is wel per trein, ook wel ‘de treinreis naar Ella’ waar velen het over hebben. Een treinreis van ongeveer zeven uur, maar dat is het echt wel waard. Zorg dat je op tijd bij het station bent, want je zult niet de enige zijn die graag een treinkaartje hiervoor wilt kopen. Het perron loopt snel vol met meerderen die deze treinreis zullen maken. Wij gingen met de tweede klas en hadden geen zitplek toegewezen gekregen. Hierdoor was het fijn dat een medewerker ons naar de goede hoogte op het perron wees, zodat we bij aankomst van de trein gelijk de goede klas in konden stappen. Hierdoor hadden wij een zitplek kunnen bemachtigen en hoefden wij niet, wat anderen wel moesten, te staan in het gangpad van de trein.De treinreis van Kandy naar Ella gaat door de bergen en theeplantages. Dit levert mooie uitzichten op die je graag vanuit de trein wilt vastleggen.

Treinreis naar Ella

Ella in vogelvlucht

Om je tijdens de treinrit al te kunnen verheugen wat je zoal in Ella kunt verwachten, zijn hier voor jullie de vooruitzichten:

  • Gezellig stadje met een hoop leuke tentjes om iets te eten of wat te drinken.
  • Ella Rock. Een prachtige berg om te beklimmen. Je hebt waanzinnig mooie uitzichten als je op de top bent!
  • Ravana waterval. Een 200 meter hoge waterval, waar je een verfrissende duik kunt nemen.
  • Nine Arches Bridge. Een brug dat volledig gemaakt is van steen en sinds 1921 in gebruik is.
  • Little Adams Peak. Nadat je over een pad hebt gelopen en 294 traptreden omhoog bent gegaan, kun je hier wederom genieten van een prachtig uitzicht.

Meer lezen over Sri Lanka? Klik dan hier!

Bestemmingen

Waanzinnige Sri Lanka deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!