Mexico: Mañana, mañana, mañana

Mañana, mañana, mañana

Een maand alweer.. En ik kan er geen genoeg van krijgen. Elke dag is een feestje. Mexico heeft mijn hart gestolen. Als ik één ding heb geleerd de afgelopen tijd, is het dat geluk in de kleine dingen zit. Inmiddels ben ik gewend aan het weer, aan de taal en misschien nog wel het belangrijkste; de manier van leven. Mañana (morgen) is het magische woord; alles komt wel met de tijd. Ik kwam er al vrij snel achter dat Mexicanen niet plannen. Pas op het laatste moment beslissen ze wat ze gaan doen en dat kan à la minute weer veranderen. Tenminste, zo zijn de Mexicanen die ik heb ontmoet. Als ik ’s avonds in bed lig kan het maar zo zijn dat ik een berichtje krijg met de vraag of ik mee wil naar een feestje. Kortom; always be prepared.

Thuis

Nu de eerste maand erop zit, is het vakantiegevoel ook weg. Oké, ik lieg. Elke dag is vakantie hier. Werkdagen bestaan niet meer. In Playa del Carmen maakt het niet uit of het nou maandag of zaterdag is, er is namelijk altijd wel een feestje ergens. Maar ik voel me geen toerist meer, dat is het verschil. Dit is mijn leven, ik woon hier, en dat realiseer ik me steeds vaker. Omdat ik niet studeer of werk is het wat lastiger om mensen te leren kennen, maar mijn sociale kring wordt gelukkig steeds groter. Hier ontmoet je heel makkelijk mensen en vrienden van vrienden worden al snel jouw vrienden. Zo dronk ik laatst bijvoorbeeld een biertje op het strand met een aantal Spanjaarden en Mexicanen, nadat ze vroegen of ik even gezellig kwam kletsen met ze. Nederlanders kunnen hier nog wat van leren. Op straat beginnen mensen me te herkennen en begroeten me vriendelijk. Het zijn juist die dingen die je het gevoel geven dat je ‘thuis’ bent.

mexico

Tortilla’s

Mexico en voedsel.. dat gaat hand in hand. Inmiddels heb ik al heel wat Mexicaans eten achter de kiezen en ik kan alleen maar zeggen dat de Mexicaanse keuken fantastisch is. Wij hebben snackbars, Mexicanen hebben Taqueria’s: simpele restaurants/snackbars waar je elke soort taco kunt krijgen die je maar wilt. Regelmatig eindigen we in een Taqueria na een goede nacht stappen.

Ik begin aardig te integreren, want ook tortilla’s zijn onmisbaar geworden in mijn eigen koelkast. Tegenwoordig laat ik yoghurt en brood voor wat het is en ontbijt ik met quesadilla’s; tortilla’s gevuld met kaas. Overigens is drank bijna net zo belangrijk als eten in de Mexicaanse cultuur. Als je dacht dat tequila sterk was, heb je mezcal nog nooit geprobeerd. Wauw, dat spul is sterk.

mexico

Cenote

Ooit gehoord van een cenote? Dit zijn natuurlijke zoetwaterbronnen, soms in een grot, waar je een heerlijke frisse duik in kunt nemen. Yucatán heeft er meer dan 3.000. Mijn huisgenoten hebben mij laatst meegenomen naar cenote Azul, een cenote hier in de buurt. Het water is ongelooflijk helder en je kunt een gratis Dr. Fish behandeling verwachten.

mexico mexico

De komende weken ben ik van plan om wat meer van de omgeving te zien, dus wil je me blijven volgen in de tussentijd? Neem dan een kijkje op mijn Instagram: roos_jansen. Adiós! 

mexico

Mis nooit meer een topdeal!