Header afbeelding

Quintana Roo Mexico

No go or must go?

Sinds het toerisme in Mexico op gang is gekomen zijn Cancún en Playa del Carmen verreweg het meest populair. Eigenlijk ook niet zo gek, want deze plaatsen in de staat Quintana Roo hebben prachtige stranden en zijn volledig ingesteld op toeristen. Juist hierdoor vermijden veel backpackers deze plaatsen, het zou te duur en te druk zijn. In mijn vorige blog schreef ik al dat Mexico in zijn geheel een paradijs is. Nu wil ik je graag meenemen door onze reis in Quintana Roo.

Quintana Roo Mexico, vergane glorie of nog steeds de moeite waard?

Doordat Quintana Roo de eerste staat was in Mexico waar toeristen kwamen staan er in de meeste steden mooie all-inclusive resorts met een privéstrand waar je de lekkerste cocktails kunt krijgen. Veel backpackers mijden deze regio of bezoeken slechts enkele plaatsen zoals Isla Holbox, Tulum en Bacalar. Laat ik vooropstellen dat iedereen natuurlijk zijn eigen reisroute moet bepalen, maar naar mijn idee worden veel mooie plekken vergeten bij het overslaan van Quintana Roo.

Cancún, aanrader als je gaat rondreizen door Mexico!

Laat ik beginnen met Cancún, dat is namelijk de plaats waar je gemakkelijk en relatief goedkoop heen kunt vliegen (zeker vanuit Nederland). Deze immense stad kent twee gebieden: de hotelzone en het centrum. Zoals je kunt verwachten vind je de mooiste stranden bij de resorts. Deze zone is leuk als je van luxe en gemak houdt; veel hotels hebben verschillende zwembaden, restaurants, bars en zoals gezegd een privéstrand. Wil je een iets minder luxe verblijf (en dus ook goedkoper) dan raad ik je aan om in het centrum te overnachten. Dit hebben wij gedaan en heeft absoluut mijn voorkeur, met de bus ben je namelijk binnen 10 minuten op het prachtige palmstrand. Alhoewel ik moet zeggen dat er in de afgelopen jaren wat overlast is van zeewier, blijft dit toch echt een geweldig strand. In het centrum zelf is ook genoeg te zien, vooral de schilderingen, gekleurde huisjes en de vrolijke deuntjes die uit elke horecagelegenheid kwamen bleven mij verbazen. Tip: download een offline kaart en ga erop uit, het is over het algemeen zeer veilig! Wij verbleven een paar dagen in Cancún, dit raad ik ook aan als je gaat rondreizen door Mexico.

Cancún sign Mexico
Cancún sign Mexico

Backpackers plek in Mexico: Isla Holbox

Naast dat Cancún zelf leuk is, is het ook de perfecte plek om naar Isla Holbox te reizen. Een plek waar veel backpackers naartoe gaan voor de mooie stranden en de rust. Er hangt hier een hele rustige sfeer, wat ook niet gek is want het eiland heeft slechts 1500 inwoners. Dat is nogal een contrast met Cancún, daar wonen ongeveer 350 keer zo veel mensen. Op Isla Holbox is dan ook niet heel veel te doen, maar dat hoeft ook niet: je komt hier ten slotte voor de mooie stranden en de leuke beachclubs. Wat je hier wel kan doen is zwemmen met walvishaaien, dit schijnt echt een hele gave ervaring te zijn. Helaas waren wij hiervoor net iets te laat, de beste tijd is namelijk van mei tot september. Een ander eiland wat ik erg leuk vind om te bezoeken is Isla Mujeres, vanaf Cancún gaan er directe boottochten naar dit prachtige eiland.

Puerto Morelos: een kleine havenplaats in Mexico

Ongeveer 40 kilometer onder Cancún en 30 kilometer boven Playa del Carmen ligt Puerto Morelos, een kleine haven met weer een prachtig strand. Puerto Morelos is leuk voor een aantal dagen, er hangt weer een andere sfeer dan in de grote badplaatsen en er zijn prachtige cenotes te bezichtigen vanuit deze plaats.

Als je verder naar beneden reist kom je in Playa del Carmen, hier geldt eigenlijk hetzelfde als in Cancún: er is een hotelzone en een centrum. Het verschil hier is dat je de hotelzone niet in komt zonder reservering in een van de hotels. Op zich ook geen ramp vond ik, er ontbreekt in het centrum namelijk helemaal niks. Er zijn parelwitte stranden, een druk centrum vol met toeristen, winkelstraten zonder toeristen en heel veel lekker eten (maar dan ook echt héél veel)! Waar Cancún bekend staat dat er veel Amerikanen komen, zijn de Europeanen dat in Playa del Carmen. Wat ik het leuke vind aan Playa del Carmen is dat je kunt kiezen of de tussen de toeristen wilt lopen of juist niet. Er is hier een hele lange straat (5th Avenue of La Quinta in het Spaans) waar vooral souvenirs kunnen worden gekocht. Als je een paar straten daarachter loopt zie je al stukken minder toeristen, laat staan als je nog wat verder van de hotelzone gaat. Daarnaast is er ook veel afwisseling qua eten, van streetfood tot luxe restaurants, waar mijn voorkeur overigens uitgaat naar streetfood (goedkoop en erg lekker). 

La Quinta Mexico
La Quinta Mexico
 
Zonsondergang Mexico
Zonsondergang Mexico
 

Ook bij de stranden geldt: hoe dichter bij de hotelzone, hoe toeristischer het is. Een strand waar wij graag kwamen en nauwelijks toeristen zagen was Playa Punta Esmeralda. Tot slot zijn er een aantal leuke cenotes in de buurt van Playa del Carmen. Mijn favoriet was Cenote Azul, vooral in de ochtend ben je hier nog de enige, later in de middag komen er wel meer toeristen. In mijn volgende blog zal ik de cenotes meer toelichten.

Punta Esmiralda Mexico
Punta Esmiralda Mexico

Akumal: beter om even over te slaan

Vanuit Playa del Carmen zijn wij naar Akumal en Isla Cozumel gegaan, in mijn vorige blog schreef ik dat Akumal ook zeker de moeite is om heen te gaan. Hier was ik namelijk zes jaar geleden geweest en ik had hier de tijd van mijn leven. Nadat we terug zijn gegaan zal ik het je niet meer aanraden, het is mega druk geworden en er zijn slechts een aantal schildpadden te zien. Hier moet je alleen wel een tour voor boeken omdat je niet meer zelfstandig boven het zeegras mag zwemmen. Wij hadden hier 600 peso voor betaald wat achteraf gezien veel te veel was!

Eén van mijn favoriete plaatsen in Mexico: Tulum

Iets onder Akumal ligt Tulum, één van mijn favoriete plaatsen in Mexico. De bedoeling was eigenlijk dat we hier slechts drie dagen zouden zijn, dit werd ruim 1,5 week. Wij hadden in Tulum een scooter gehuurd omdat we in het centrum verbleven, en de mooie stranden en cenotes zijn goed op de scooter bereikbaar vanaf hier. Je kunt er ook voor kiezen om in de hotelzone bij de mooie stranden te verblijven, dat is alleen een stuk duurder en je mist ’s avonds veel gezelligheid van de lokale bevolking. Vanaf Tulum kun je heel goed richting Coba gaan, dit is een oud Mayadorp. Als je het mij vraagt is dit veel indrukwekkender dan de Maya ruines van Tulum zelf. Als je naar Coba gaat kun je ervoor kiezen om met de ADO te gaan of met de collectivo. De collectivo is iets goedkoper maar vertrekt pas als de bus vol zit, zo hebben wij ruim een uur gewacht en toen besloten om een dag later te gaan. Daarnaast vind ik het uitzicht wat je in Coba hebt geweldig, je moet er wel eerst een piramide voor opklimmen maar het is het waard! Vanuit Tulum hebben wij verschillende cenotes en Laguna Kaan Luum bezocht, hier ga ik je in een van mijn volgende blogs alles over vertellen.

Tulum Mexico
Tulum Mexico
 
Coba Mexico
Coba Mexico

Ten slotte ligt helemaal onder in Quintana Roo nog Bacalar, helaas zijn wij daar niet heengegaan omdat we vanuit Tulum naar Chiapas (een andere staat in Mexico) zijn gegaan. Hier gaan we Palenque en San Cristobal bezoeken en vervolgens naar Guatemala. Maar wat ik hoor en zie van Bacalar zul je geen spijt krijgen van je bezoek. Wij hebben ervoor gekozen om naar Guatemala te gaan en Belize over te slaan omdat we vanaf 13 december een maand op twee honden en een kat moeten passen in Costa Rica, we moeten dus enige ‘haast’ maken om daar op tijd te zijn.

 Quintana Roo Mexico: doen!
 Quintana Roo Mexico: doen!

Dus al met al zou ik zeker aanraden om Quintana Roo te bezoeken als je in Mexico bent. Ik snap eerlijk gezegd niet dat veel backpackers het overslaan. Juist omdat er prachtige stranden en cenotes zijn zou ik het iedereen aanraden. Ook als je lowbudget reist zoals wij is het goed te doen, je moet iets beter zoeken naar goedkope accommodaties, maar ze zijn er zeker! Ook kun je overal goedkoop eten scoren op de straat, wat veel lekkerder is dan in de toeristische restaurants. Quintana Roo: je bent nog steeds de moeite waard!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. quintana roo mexico
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.