Header afbeelding

De highlights van Sri Lanka

De highlights van Sri Lanka

 

Witte stranden, lekker eten, surf vibes, groene bergen, olifanten, luipaarden, walvissen, yummy thee en vriendelijke mensen; say hello to Sri Lanka! Ik heb begin dit jaar een maand door dit fascinerende land gebackpackt en ik moet zeggen.. Het heeft mijn hart gestolen! Sri Lanka's toerisme heeft flink geleden onder de burgeroorlog die pas in 2009 eindigde en de Tsunami in 2004. Het land is zich echter flink aan het herpakken en er openen ontzettend veel hotels en uitgaansgelegenheden. Naar mijn idee is dit dan ook het perfecte moment om Sri Lanka te bezoeken, voordat het overgenomen wordt door massatoerisme. Denk jij erover na om naar Sri Lanka te gaan maar weet je nog niet waar je heen wilt? Neem dan even een kijkje naar mijn 7 must-visits!

De 7 must-visits van Sri Lanka 

 

1. Galle. 

 

Galle is een mooie en kleine, koloniale stad in Sri Lanka. Sri Lanka is een kolonie van Nederland geweest en in de 17e eeuw hebben de Nederlanders een grote havenport van Galle gemaakt. Dit fort had een grootte van 36 hectaren. Het fort heeft een groot deel van de stad beschermd tijdens de Tsunami en is hedendaags een World Heritage Site. Binnen het fort vind je vele charmante vintage winkels, bars en boetiek hotels. Zeker een bezoeken waard!

 

2. Yala National Park.

 

Dit was dé highlight van de highlights voor mij. Yala National Park bezoek je per jeep (een halve dag tour kost je ongeveer 40 euro). Yala National Park bestaat uit grote, droge en beboste vlaktes met open velden en wateren. In de wateren zie je allerlei dieren baden. De kans is groot dat je olifanten, buffalo's, pauwen, apen, herten, struisvogels, krokodillen en luipaarden ziet (JA, LUIPAARDEN). Er is mij verteld dat de kans dat je luipaarden in Yala National Park ziet groter is dan in vele parken in Afrika. En jaaaaaaa, ik heb er ook één gezien! Een hostel tip: Hostel First Yala. De man die het hostel verzorgt is zo, zo gastvrij! Zo heeft hij mij en een vriend op een lopende safari genomen door de jungle en heeft ons met trost vele verhalen verteld over zijn land. In de avond kookte we samen eten en daarvoor plukte we overdag ingrediënten uit zijn tuin. In de nacht vielen we in slaap onder de sterren doordat het hostel open is. Wat wil je nog meer?

 

3. De culturele driehoek.

 

Van Anuradhapura tot Polonnaruwa tot Dambulla: Sri Lanka's culturele driehoek beslaat een groot oppervlak. Het zijn oude steden met bezienswaardigheden van maar liefst 2,500 jaar oud. Een plaats die velen ook meepakken is Sigiriya. Sigiriya is met name bekend door de Lion Rock. Ik heb zelf de rots niet beklommen, maar ik heb gehoord dat het uitzicht vanaf boven erg mooi is. Je kijkt uit op het groende landschap, de theeplantages en de kleine dorpen. Een side note: de Lion Rock is heel toeristisch en duur vergeleken met andere activiteiten. Mocht je toch willen gaan, ga dan niet midden op de dag in verband met de hitte.

 

4. Kandy. 

 

Kandy is na Colombo de grootste stad in Sri Lanka. De stad is gelegen tussen de bergen en heeft een groot meer in het midden. In Kandy vind je vele Boeddhistische tempels. De bekendste tempel is de Temple of the Tooth waar een tand van Boeddha wordt bewaard. Kandy voelt gelukkig niet als een grote stad en het is geschikt om er zo'n twee dagen door te brengen. De reden waarom Kandy mij zo goed beviel: de overdosis Franse bakkerijtjes, yupmm! Na maanden rijst en noodles kan je bijna niet beschrijven wat een goede cappuccino en een croissantje met je doet..

 

5. Unawatuna.

 

Naar mijn idee vind je één van de mooiste stranden van Sri Lanka in Unawatuna. Het is een heerlijk relaxt strandplaatsje. Palmbomen, groen-blauwe zee en witte stranden met een paar kleine barretjes en restaurants. Hier en daar een beetje surfen, zonsondergang bekijken, goedkope biertjes drinken en Bob Marley uit de speakers. Niet gek dat Sri Lanka ook wel wordt gezien als het nieuwe surfparadijs en als het 'Bali van 20 jaar geleden'.

 

6. Ella.

 

Een schattig en klein dorpje. Mocht je de groene bergen willen ontdekken dan biedt Ella de perfecte uitvalbasis. De beste manier om de omgeving te ontdekken, is door een scooter te huren. Ella is klein en toeristisch, maar in de buurt zijn vele hike routes te vinden en watervallen. Degenen die blij worden van een goede kop thee zullen ook in hun element zijn door de vele theeplantages. Ik verbleef in een simpele airbnb in het midden van de jungle. De apen sprongen rondom mijn balkon en ik kon de bananen van de bomen plukken. Het enige minpuntje is dat er in de avond weinig te doen is. Je komt er dus wel helemaal tot rust. Oh.. en vanaf Ella kan je een prachtige treinreis maken naar Kandy, een must-do!

 

7. Trincomalee.

 

De Oostkust van Sri Lanka is iets minder toeristisch dan de rest van het eiland. De mooiste en breedste stranden kun je vinden bij Trincomalee. Het dorpje heeft niet veel te bieden aan bezienswaardigheden en activiteiten, maar de stranden in de buurt (Nilaveli en Uppuveli) zijn simpelweg prachtig. Op een klein eiland, vlakbij Trincomalee maar waarvan ik de naam helaas ben vergeten, is het mogelijk om te snorkelen met rif haaien. Als je de kans krijgt, pak het! Een hele bijzondere ervaring. Ook waren de locals erg gastvrij en vriendelijk in het Oosten. Zo heb ik hier Rajan ontmoet, een oudere man met een grote familie, en heeft mij veel laten zien van het gebied. Dit geldt trouwens voor heel Sri Lanka. De ervaringen kunnen erg verschillen, maar voor mij waren de locals in Sri Lanka het meest vriendelijk vergeleken met andere Aziatische landen die ik daarvoor had bezocht.

 

Wait a minute....Er is meer! 

 

Mooie plekken om te bezoeken? Check, check! Maar niet geheel onbelangrijk om te vermelden.. Als een echte food-lover was Sri Lanka een paradijs. De keuken van Sri Lanka wordt beïnvloed door vele verschillende keukens, dit dankzij haar strategische positie op de route tussen Oost en West. Buurlanden, handelaren, immigranten, etc. hebben hun sporen achtergelaten en creëren zo een blend van Nederlandse, Portugese, Arabische en Indische smaken. Een beetje Dhal curry, s'il vous plait!

 

Skip? Skip!

 

Vele reizigers bezoeken ook de bekende steden Colombo en Negombo. Voor mij viel met name Colombo, de hoofdstad, erg tegen. Het heeft niet de charmante, levendige sfeer zoals een andere Aziatische stad als Bangkok. Het heeft bijna geen bezienswaardigheden en de sfeer was grimmig. Ook Negombo, een kustplaats dichtij Sri Lanka's vliegveld, was geen bezoek waard. De hotels zijn gelegen in een lange, cliché straat en de stranden liggen op vele plekken vol plastic. Één nachtje in Negombo met andere backpackers kan gezellig zijn, maar veel langer raad ik niet aan!

 

Wil je nog meer reistips van mij lezen? Neem dan een kijkje op mijn website: www.inspiredbywanderlust.com

 

 

 
  1. Home
  2. blog
  3. highlights sri lanka
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.