Europese hoofdsteden: Elke maand een Europese hoofdstad bezoeken! | Weflycheap

Europese hoofdsteden: Elke maand een Europese hoofdstad bezoeken!

Europese hoofdsteden

In 2011 heb ik besloten om dat jaar elke maand een andere Europese hoofdstad te bezoeken. Dit is me wonderwel gelukt en ik heb hier enorm veel van geleerd op het gebied van reizen plannen terwijl ik een fulltime baan had, het budgetteren ook, je moet het maar kunnen betalen he. Maar de reizen zelf en de verschillen in culturen tussen al de Europese landen maakten dat ik hooked was. Daardoor reis ik nog steeds vrolijk door in Europa, van Riga tot San Marino en van Lissabon tot Skopje. Nu bezoek ik nog steeds elk jaar 4-5 Europese hoofdsteden, en het is niet dat ik een werkgever heb die dit betaald. Op het moment heb ik 27 verschillende Europese hoofdsteden bezocht. Mijn lijstje houdt op bij 45 Europese hoofdsteden. Ik wil in mijn blogs fragmenten en foto’s delen van mijn belevenissen in enkele van deze steden. Lees fijn mee!

Boekarest en Ceaucescu’s Paleis van het volk

Boekarest is een heel interessante stad om te bezoeken. Je ziet helaas veel armoede, maar er zijn bij een wandeling door de stad ook heel veel indrukwekkende gebouwen en mooie parken om te zien. De Roemeense keuken is echt het proeven waard en de restaurants zijn prima van kwaliteit. Ga zeker naar „Caru Cu Bere” een waanzinnig leuk en open restaurant met art nouveau stijl decor.

Je Euro is gewoon veel geld waard in Roemenie ook, dus dat is ideaal voor een city trip. Wat mij opviel; enorm veel mensen roken er waar dan ook. Dus in uitgaansgelegenheden word je meestal begroet door een blauwe rookwalm waar een gemiddeld Nederlands brandweerkorps voor zou uitrukken.

IMG_7885  IMG_7651

Het Paleis van het volk - de cijfers

De stroeve deur van het immense gebouw zwaai ik open. Er staat een groep mensen rustig te wachten op een Engelstalige gids. Ik betaal 25 Lei (5 euro ongeveer) en ik mag even later mijn paspoort inleveren en met de groep door de metaaldetectoren, ik ben erg benieuwd wat ik ga zien. De gids strooit allereerst met wat cijfers: 350.000 m2 beslaat dit gebouw. Het is het grootste gebouw van Europa en het op een na grootste regeringsgebouw ter wereld (het Pentagon staat op 1). Het vergde 7000 werkers 10 jaar om het te bouwen, het heeft 8(!) ondergrondse niveaus en er is alleen Roemeens materiaal gebruikt voor de bouw van het hele gebeuren. Waar je ook kijkt, marmer, eikenhout, enorme gordijnen en ontelbaar veel kroonluchters. Impressive!

IMG_7846

europese hoofdsteden

Michael Jackson

Tijdens de rondleiding loop ik zo’n 1,5 kilometer en daarmee heb ik naar zeggen minder dan een procent van het gebouw gezien. En de gids weet mij voor die 25 Lei ook niet uit te leggen hoe de gordijnen schoongemaakt worden. Nog zoiets, 1/3e deel van Boekarest is afgebroken(!) voor het project, wat nog niet klaar was toen Ceaucescu is afgezet in 1999. Hij heeft dus nooit gebruik gemaakt van ‘zijn’ paleis. De eerste speech van het bordes van het Parlementsgebouw was in 2002 van niemand minder dan Michael Jackson. Deze begroette de stad met ‘Hello Budapest!’ wat een pijnlijke verspreking is geweest voor de toegestroomde Roemenen. Maar goed. Een verspreking overkomt de beste(n)!

@tuneintoluke

Mis nooit meer een topdeal!