Header afbeelding

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen: tegenwoordig hot-topic. En gelukkig maar! Want niets is zo belangrijk als onze aarde. Bekijk hier de beste deals voor een fijne en duurzame vakantie. Zo kun jij toch nog naar je favoriete bestemming zonder het milieu zwaar te belasten! Let's go!

Duurzaam reizen, doe jij dat al?

Eco reizen is tegenwoordig mega hip! En dat snappen wij als geen ander, want niks is zo belangrijk als onze aarde. Vind jij duurzaamheid belangrijk, maar wil jij ook de mooiste plekjes op deze aardbol ontdekken? Dat kan! Wij hebben voor jou de beste tips om duurzaam te reizen op een rij gezet. Via deze weg kun jij de ecologische gevolgen van jouw reis verminderen, want waarom niet? Als we allemaal een steentje bijdragen, dan maken we samen een groot verschil!

Wat is duurzaam reizen?

Ecotoerisme, eco reizen en duurzaam reizen zijn vast allemaal termen die jij weleens voorbij hebt horen komen. Ecotoerisme staat voor kleinschalig toerisme waarbij verantwoord wordt omgegaan met de natuur. Maar niet alleen de natuur is belangrijk! Eco reizigers zijn zich ook erg bewust van de cultuur en welvaart van de bevolking. Een eco reis staat kaarsrecht tegenover een reis naar een goedkope all inclusive zonvakantie in een hotel. Tijdens je eco reis steun je de lokale bevolking en probeer jij het milieu zo min mogelijk te belasten. Door middel van ecotoerisme, eco reizen en duurzaam reizen zorg jij ervoor dat jij een zo klein mogelijke ecologische voetdruk achterlaat.

Duurzaam reizen

De beste tips om duurzaam te reizen

Je begrijpt nu vast dat duurzaam reizen steeds belangrijker wordt, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Speciaal voor jou hebben wij de beste tips om duurzaam te reizen op een rij gezet. Lees ook onze blog over duurzame vakanties

1. Compenseer de CO2 uitstoot van je eco reis 

Ja, helaas... Tijdens jouw verre reis naar bijvoorbeeld Thailand stoot jij heel veel CO2 uit. Wil je minder CO2 uitstoten? Dan kun je het beste minder met het vliegtuig reizen. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wij snappen ook wel dat jij prachtige verre reizen wil maken. Heb je al eens van klimaatcompensatie gehoord? Klimaatcompensatie is het compenseren van jouw CO2 uitstoot door bijvoorbeeld het planten van bomen. Er zijn wereldwijd veel organisaties die jou daar een handje mee helpen, want nee je hoeft niet zelf die boom te planten! Deze klimaatcompensatie bedrijven investeren in projecten in ontwikkelingsland en zorgen ervoor dat de leefomstandigheden in deze gebieden worden verbeterd. Zo kun je bijvoorbeeld bij Trees for all berekenen hoe veel CO2 jouw reis heeft uitgestoten. Vervolgens kan je deze reis compenseren met een bepaalt bedrag en daarvan planten zij bomen en struiken!

2. Reis met het openbaar vervoer, dat is duurzaam reizen

Yess! Duurzaam reizen met het openbaar vervoer. Voor een heerlijke vakantie binnen Europa hoef je niet altijd het vliegtuig te pakken, want met de trein reis je al gemakkelijk naar veel Europese bestemmingen. Reis langere periodes met de trein in plaats van kleine korte citytrips met het vliegtuig. Ga bijvoorbeeld niet met de auto naar Duitsland of Engeland, maar pak de trein! Wist je dat de treinen van NS sinds 2017 allemaal op groene stroom rijden? 

3. Kies voor duurzame accommodaties

Niet alleen de weg naar je bestemming kan duurzaam, maar kijk ook eens naar een duurzame accommodatie! De meeste accommodaties zijn al hard op weg om bij te dragen aan een beter milieu, maar hoe weet je nou of een accommodatie duurzaam is? Kijk of jouw accommodatie een GSTC keurmerk heeft. Dit is een onafhankelijke internationale organisatie die samenwerkt met de Verenigde Naties. Zij letten bijvoorbeeld op de afvalscheiding en energie- en waterverbruik van de accommodatie. Maar dat niet alleen! Ze kijken ook of het personeel gelijke kansen en een eerlijk loon krijgt en of de lokale bevolking profiteert van het toerisme. 

4. Duurzaam reizen: gebruik minder plastic!

En, niet te vergeten, gebruik minder plastic tijdens je milieubewuste reis! Neem bijvoorbeeld een eigen drinkfles mee, zodat je niet elke dag plastic flesjes met water hoeft te kopen. Reis je naar een land waarvan je niet zeker weet of je het water kunt drinken? Koop dan een fles met een ingebouwd filter, handig! De mini shampoo, conditioner en douchegel zijn mega handig tijdens je korte reizen, maar door deze te kopen verspil je super veel plastic! Koop bijvoorbeeld plasticvrije shampoobars en neem deze mee op reis, zo verspil jij geen plastic. 

5. Bescherm de natuur tijdens je milieuvriendelijke reis

Ben jij een echte wandelaar? Loop dan alleen op de uitgezette routes, zodat jij de natuur niet beschadigt. Als je de paden volgt is de impact op de natuur het kleinste. Maar ook op andere plekken is het belangrijk om milieubewust te reizen. Als je gaat snorkelen raak dan het koraal niet aan en gebruik altijd voor een zonnerand zonder oxybenzone en octinoxate . Oxybenzone en octinoxate zijn schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat het koraal afsterft. En belangrijk! Let op dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of plantensoorten zijn gemaakt. Kijk voor meer informatie over souvenirs op de website van het WWF.

Bij welke duurzame reisorganisaties boek ik een reis?

Wil jij er zeker van zijn dat jij een duurzame reis boekt naar een van je droombestemmingen? Geen zorgen! Deze duurzame reisorganisaties bieden genoeg milieubewuste reizen aan, waardoor jij niet meer verder hoeft te zoeken. Ideaal! 

  1. Tui Fair Travel Tui Fair travel biedt meer dan 1000 accommodaties met een eco-label. Hierbij kijken ze bijvoorbeeld of de accommodatie de lokale bevolking en economie steunt, super!
  2. Sunweb Sunweb berekent van elke boeking de CO2 uitstoot van de gehele reis. Deze CO2 compensatie investeren ze bijvoorbeeld in windmolenparken in India en Rajasthan. 
  3. Corendon Corendon draagt bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Deze dragen bij aan een betere en duurzamere toekomst voor iedereen.
  4. Eliza was here Eliza was here biedt CO2-neutrale vakanties aan. Voor de duurzame reizen wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd. 
  5. Natuurhuisje.nl   Natuurhuisje.nl plant voor elke nacht die bij het bedrijf wordt geboekt een boom. Het doel is om in 2021 minimaal 1 miljoen bomen geplant te hebben, wow!

Inspiratie op doen voor jouw duurzame reis?

  1. Home
  2. duurzaam reizen
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.