Cuba Libre

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Cuba Libre

Cuba Libre

Ik wil jullie graag vertellen over een van mijn meest recente reizen, een rondreis van drie weken door Cuba. Een land dat mij altijd al fascineerde vanwege de uitgebreide geschiedenis, de uitbundige Cubaanse cultuur en de klassieke Amerikaanse auto’s. Mede door de verbeterde betrekkingen met de Verenigde Staten en de directe vluchten dit najaar vanuit Amerika besloot ik Cuba snel te bezoeken. In dit blog mijn perspectief over de situatie in Cuba.

Ik arriveerde eind april in Havana wat in het laagseizoen zou moeten zijn. Blijkbaar hadden heel veel andere reizigers dezelfde gedachten als mij. Achteraf viel het mee en de meeste toeristen komen niet verder dan Havana, Viñales, Varadero en Trinidad.Mijn eerste twee dagen verbleef ik in Havana. Een prachtige en levendige stad vol met mooie klassieke gebouwen maar ook een die voor de helft bijna instort en waar je word vergast door de klassieke auto’s. Het is geweldig om met een sigaartje en een mojito een uurtje op een terras te zitten en de wereld voorbij te zien gaan. De eerste avond belande ik in een kroeg met twee jonge Cubanen die mij op straat aanspraken.

cuba

Tijdens mijn verblijf in Havana werden er opnames gemaakt voor Fast and Furios 8, de eerste buitenlandse filmopname. Dit omlijst de status van Cuba. De socialistische regering opent langzaam de poort voor de buitenwereld. Voor Cubanen is dit een geschenk. Bedenk dat in Cuba op het moment een arts hetzelfde verdient als een kapper. Door het groeiende toerisme zijn er veel gidsen en taxichauffeurs nodig en met deze beroepen kan met een veelvoud van het socialistische salaris vanuit de overheid krijgen.

cuba

Terug naar mijn Cuba reis: samen met drie andere toeristen ben ik tien dagen rondgereisd. Twee dagen in de prachtige groene vallei van Viñales waar we wandelingen hebben gemaakt bij zonsopgang en zonsondergang. Beide wandelingen staan nog steeds in mijn geheugen gegrift, vooral die bij zonsondergang op een tabaksplantage onder het genot van een sigaar en een glas rum. We vervolgden onze reis met een dagtrip naar Cayo Levisa. Dit kleine bounty eiland dicht bij de kust hadden we bijna voor onszelf en beschikt over de kleinste buitenbar waar ik ooit geweest ben.

Hierna heb ik Cienfuegos, Trinidad, Camaguey, Holguin en Guardalavaca bezocht. Trinidad is in mijn ogen de mooiste stad van Cuba met zijn kleurrijke gebouwen hobbelige straatjes. S’avonds is de Casa de la Musica de place to be. Onder het genot van een mojito kun je genieten van de live muziek en zelf ook een dansje wagen. Ook het eten in Cuba is meer dan prima. Ik had me ingesteld op rijst met bonen maar Cuba heeft veel culinaire hoogstandjes te bieden. Van heerlijke fruitsalades tot diverse visgerechten.

Moet je snel zijn om het authentieke Cuba te zien? Het aantal toeristen zal de komende tijd fors toenemen en hierdoor stijgen ook de prijzen van hotels, restaurants en taxi’s. Maar aangezien de regering veranderingen langzaam doorvoert hoef je hier op korte termijn nog geen Starbucks, KFC of mega hotels te verwachten. Als je avontuurlijk bent ingesteld en buiten de gebaande wegen reist kom je zeker het authentieke Cuba tegen en kun je ook als toerist sommige dingen met de Cubaanse peso betalen. 

cuba

Mis nooit meer een topdeal!