Alleen op reis? Ohjee… wat nu!

Alleen op reis? Ohjee… wat nu!

Wil jij alleen op reis, maar weet je niet waar je moet beginnen en/of twijfel jij of je het avontuur wel moet aan gaan? Ik zelf heb die keuze gemaakt. Was het een makkelijke keuze? Nee. Heb ik er spijt van? Nee, helemaaal niet. Het was geen makkelijke beslissing maar wel de beste! Ik had er namelijk voor gekozen om ook alleen op reis te gaan. Zonder vertrouwde mensen om mij heen, niet te veel nadenken, hups gewoon gaan.Maar waarom? Misschien moet je je zelf afvragen waarom niet?

Ik ga je uitleggen waarom ik het heb gedaan en waarom ik vind dat jij ook moet gaan. Toen ik begon aan mijn reis was ik 22, 3 jaar aan het werk en op dat moment twijfelde ik aan alles, mijn werk, eventuele studie, twijfelde aan mezelf en was ontzettend onzeker. Ik vond dat het tijd was voor verandering. Tijd voor mijzelf en tijd voor een nieuwe uitdaging. Naast dat de reis voor mij een hele speciale betekenis had hou ik ook gewoon van reizen, dingen zien, dingen ondernemen en veel nieuwe dingen leren. En waar kan je dat nou beter doen en ontdekken dan in het buitenland?

Waar je naar toe gaat of waar ik ben geweest is niet eens belangrijk. Het gaat er om dat je nieuwe mensen leert kennen, je nieuwe dingen ziet, je heel veel leert over andere landen maar ook vooral over jezelf. Dit komt omdat je helemaal op jezelf bent aangewezen, je maakt je eigen keuzes, je moet voor jezelf opkomen, je komt in situaties die jezelf moet oplossen. Hierdoor word je veel sterker en zelfverzekerder. Je kan en durft nog meer aan!

Er zijn ook lastige dingen waar je wel rekening mee moet houden, ik was bijvoorbeeld bang om mensen teleur te stellen door het omgooien van mijn reis, mijn eigen plan trekken, toch nog niet naar huis toe komen etc. Maar het was belangrijk dat ik deed wat ik wou, naar mezelf ging luisteren en ging genieten.

Bang om alleen te zijn, ook dat heb ik wel eens gehad.

Er zijn eenzame momenten ja, je hebt niet je vrienden en familie om je heen als het een keer tegen zit en je kan er niet 123 naar toe. Maar ik ben in verschillende landen geweest en heb overal gemerkt dat je nooit alleen bent. Dit ligt natuurlijk wel een beetje aan jezelf, of je slaapt in hostels en sociaal bent. Maar ik heb het allemaal erg positief ervaren en heb veel nieuwe vrienden gemaakt. Stel jezelf open voor nieuwe dingen, stel jezelf sociaal op en geniet van alles en iedereen om je heen.

Als jij samen met iemand gaat reizen doe je soms dingen die je zelf misschien anders had willen doen, je past je vaker aan. Als je alleen bent is dit anders. Het is zeker even wennen maar je kan je eigen plan trekken. Wil jij eerst naar rechts, prima dan ga je eerst naar rechts etc. Je leert hierdoor  eigen keuzes maken, je leert luisteren naar je eigen gevoel en je leert je eigen mening accepteren.

alleen

Is het een grote stap?

Dat ligt er aan, ja het is een grote stap. Je moet alles plannen en je moet dingen gaan regelen. Maar als je iets wil dan ga je er voor. Als je eenmaal bezig bent zal je zien dat alles vanzelf gaat en dat het allemaal wel mee valt. Luister naar jezelf, naar je gevoel en naar wat jij echt wil! Wil je reizen, dingen ontdekken en genieten? DAN MOET JE GAAN!!!

De hele reis/ervaring was en is voor mij wel een groot leer proces. Tuurlijk kun je altijd aan dingen blijven werken en zeg ik niet dat alles ineens is opgelost of vanzelf gaat maar heb zoveel geleerd.

alleen

Mis nooit meer een topdeal!