Header afbeelding

Duurzaam reizen: goed voor jou en het milieu!

Tips om een groene voetafdruk achter te laten tijdens je reizen

Het is vandaag World Wildlife Day, een dag waarop er wordt stilgestaan bij alle wilde dieren en planten die er op onze aarde leven. De Verenigde Naties heeft deze dag opgezet om mensen bewust te maken van milieuvervuiling en de vele bedreigde diersoorten. Door duurzaam te reizen, kun je de aarde beschermen en de schade aan het milieu beperken. Maar wat is duurzaam reizen eigenlijk? Dat leggen we aan je uit! Met deze handige tips kun je jouw vakanties en reizen ook een stukje groener te maken.

Wat is duurzaam reizen?

De term duurzaam reizen houdt in dat je rekening houdt met natuur, milieu, cultuur en de lokale bevolking van je reisbestemming. Reizen kan erg vervuilend zijn voor ons milieu, maar de juiste keuzes te maken, kun je milieuvervuiling voor een groot deel tegengaan. Zo kun je nieuwe bestemmingen ontdekken en wordt onze planeet beschermd! 

Tips om jouw vakantie groener te maken

1. Compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht

We kunnen er niet omheen: vliegtuigen zijn erg milieuvervuilend. Vliegtuigen veroorzaken veel CO2-uitstoot en dit is erg schadelijk voor ons leefklimaat. Er bestaan echter wel mogelijkheden om duurzamer te vliegen en de milieuvervuiling van jouw vakantie of reis te compenseren!

- Plant bomen!

(Groeiende) bomen kunnen CO2 omzetten naar zuurstof en dit is erg bevorderlijk voor ons milieu! Help daarom mee met het planten van bomen bij een binnen- of buitenlands project. Een goedwerkend buitenlands project is Trees for All. Deze organisatie beschermt bossen en plant nieuwe bomen. Doneer een bedrag (dat gelijk staat aan jouw CO2-uitstoot) aan deze organisatie, zodat zij weer nieuwe bomen kunnen planten.

Betaal iets meer voor je vliegticket

Bij sommige vliegmaatschappijen, zoals KLM, kun je voor een klein, extra bedrag jouw CO2-uitstoot compenseren. De vliegmaatschappij investeert dit bedrag vervolgens in projecten die zich focussen op het reduceren van CO2. 

2. Verblijf in duurzame accommodaties 

Een goed voorbeeld van duurzame accommodaties zijn eco-accommodaties, zoals natuurhuisjes, boomhutten of kampeerplekken. Deze accommodaties zijn vaak gemaakt van duurzame materialen en bieden je een unieke ervaring. Bij andere mensen thuis slapen, in Homestays, is ook erg duurzaam en het geeft je de ultieme kans om de lokale cultuur te ontdekken. Ga met locals in gesprek en ontdek welke bezienswaardigheden je niet mag missen tijdens je vakantie! 

3. Steun de locals

Duurzaam reizen houdt ook in dat je de lokale bevolking ondersteunt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je tour en excursies bij een local of lokaal bedrijf te boeken. Zo leer je niet alleen de echte cultuur van je bestemming kennen, maar ondersteun je ook de lokale economie! Dit geldt ook voor het kopen van eten. Koop bijvoorbeeld streetfood, in plaats van voedsel bij een grote hamburgerketen. Zo proef je het lokale voedsel, ben je niet veel geld kwijt en ondersteun je de lokale economie en het milieu! De producten die worden gebruikt voor streetfood zijn namelijk niet ingevoerd, waardoor de aankoop goedkoper is en ook veel beter is voor het milieu!

Duurzaam reizen streetfood

4. Boek geen dieronvriendelijke excursies

Als je een een tour of excursie boekt, is het erg belangrijk dat je dieronvriendelijke attracties omzeilt. Rijden op een olifant, een dolfijnenshow bijwonen of wandelen met leeuwen, zijn attracties waar veel dierenleed achter verborgen zit. Een excursie, waarbij je direct contact hebt met wilde dieren is vaak af te raden. Het is erg belangrijk dat we ons samen inzetten voor het dierenwelzijn. In onze blog over dierenmishandeling kun je meer lezen over activiteiten met dieren die je moet vermijden. 

5. Maak zo min mogelijk afval

Veel producten en etenswaren zijn verpakt in plastic en dit is erg vervuilend. Wees er daarom alert op dat je zo min mogelijk afval maakt. Dit kan door middel van verschillende aandachtspunten:

  • Koop geen plastic flesjes water, maar neem je eigen, hervulbare waterfles mee.
  • Neem je eigen (linnen) tas mee en koop geen plastic tasjes.
  • Maak geen gebruik van plastic rietjes. Als je het prettig vindt om met een rietje te drinken, kun je herbruikbare rietjes kopen.

Daarbij is het uiteraard erg belangrijk dat je je vuilnis weggooit in de prullenbak. Dit lijkt misschien heel normaal, maar het toerisme is een grote factor achter de plastic soep die er is ontstaan in de zee. 

6. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Het vliegtuig is bijna tien keer schadelijker voor het milieu dan andere vervoersmiddelen, zoals de trein. Daarom is het erg belangrijk dat je op je vakantiebestemming gebruikmaakt van openbaar vervoer. Neem bijvoorbeeld een trein in het land van bestemming, in plaats van een binnenlandse vlucht. Een nog milieuvriendelijker en gezonder alternatief is om te lopen of te fietsen! 

 

  1. Home
  2. blog
  3. tips om een groene voetafdruk achter te laten tijdens je reizen
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.