dierenmishandeling wat moet je niet doen op vakantie

5 dierenattracties die je moet vermijden

Dierenmishandeling: wat je niet moet doen op vakantie!

Iedereen kent het wel: een ritje op een olifant in Thailand, met haaien zwemmen in Zuid-Afrika en zwemmen met dolfijnen op Curaçao. Stuk voor stuk bijzondere behoeften van mensen om gereguleerd contact te hebben met wilde dieren. Al is het tegenwoordig vooral met als doel om je Insta profiel of Youtube-vlog te verrijken en te laten zien hoe cool je wel niet bent. Ongeveer 30% van de wereldwijde toerisme inkomsten komt voort uit "Animal Tourism". Uiteraard ook met voldoende goede initiatieven, maar helaas ook nog met vele misselijkmakende egotrippende vormen van dierenmishandeling.

Deze 5 dierenattracties moet je vermijden tijdens jouw vakantie. Natuurlijk zijn er veel meer, laat ze vooral aan ons weten. En laten we ons samen inzetten voor het dierenwelzijn!

Olifant rijden

Een activiteit die nog altijd erg gewild is in Thailand en vele andere landen in Azië is een "super leuk" ritje op de olifant. Echter, in dit ritje gaat veel dierenleed schuil. De wilde olifanten moeten getemd worden en dit gaat keihard. Jonge olifantjes worden uit het wild weggehaald bij hun moeder en opgesloten in een kleine kooi. Het wilde element van de olifant wordt er letterlijk uitgeslagen. Hierdoor worden ze erg bang en luisteren ze naar hun baas. Ze worden uitgehongerd en er van weerhouden om te slapen. Niet doen dus! Wil jij een bijdrage leveren om dit dierenleed tegen te gaan? Via WWF kan een olifant worden geadopteerd.
 

Op de foto met een tijger

Het ziet er zo schattig uit: op de foto met een tijger! Gek dat dit kan, want tijgers zijn toch roofdieren? Goed gedacht, dit kan onder normale omstandigheden ook nooit. Jonge tijgertjes worden wreed weggehaald bij hun moeder, gemarteld, vastgebonden en 20 uur per dag in een kleine kooi gezet. Ze zijn hierdoor uitgeput, bijten zichzelf uit frustratie en overvoed. Ook worden de tijgers platgespoten met drug om ze nog rustiger te maken. Gruwelijke beelden levert dit op. World Animal Protection zet zich in voor deze weerloze tijgers.
 

Zwemmen met haaien in een kooi

In Zuid-Afrika, Australië en Mexico kan je deze spannende activiteit ondernemen. Zelf zit je veilig in een kooi en de haai wordt vaak gelokt met voedsel. Op zich vrij onschuldig, althans, zo lijkt het. Maar juist door het voedsel dat de haaien op deze manier aangereikt krijgen, verandert hun gedrag. In de populaire Gansbaai in Zuid-Afrika zijn 250.000 contactmomenten met witte haaien per jaar. Dus je kan je voorstellen hoeveel voedsel deze haaien krijgen. Dit kan zeker een gedragsverandering tot gevolg hebben. Dit is gevaarlijk voor deze bedreigde diersoort die sinds 1950 als met 90% is geslonken in populatie. Ook kunnen de haaien gewond raken zoals je hieronder ziet. Uiteraard kan je hier zelf ook door gewond raken of het niet overleven.
 

Rijden op een ezel

Op heel veel plekken, bijvoorbeeld Mijas in Spanje of Santorini in Griekenland, kunnen toeristen ritjes maken op een ezel, of zich laten voortduwen door een ezel in een karretje. De ezels worden misbruikt, werken veel te hard in de volle zon, worden geslagen, krijgen geen goede medicatie en worden alleen maar ingezet op commercieel gewin. Een afschuwelijk gezicht. Een goed doel zoals Donkey Sanctuary gaat dit tegen, support is altijd welkom.
 

Zwemmen met dolfijnen

Helende krachten, spirituele kletspraat en goed voor kinderen met een beperking. Zomaar wat onwaarheden die worden toegekend aan zwemmen met dolfijnen. Dit is helaas een activiteit die heel veel Nederlanders ondernemen, bijvoorbeeld op Curaçao. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is echter nooit een goed idee! Dolfijnen zijn sociale dieren en vinden interactie met mensen op open zee soms best leuk. Dagelijkse gedwongen interactie is voor dolfijnen helemaal niet goed en zorgt voor verveling, angst en stress. Vaak worden de dolfijnen ook helemaal niet in gevangenschap geboren, maar bruut bij elkaar gedreven, gevangen en mishandeld om ze minder wild te maken. Ook zijn dolfijnen groepsdieren, iets wat in gevangenschap wild verstoord word. Ga dus maar naar de kinderboerderij om een konijn te knuffelen, maar laat deze dieren met rust. Geloof je desondanks toch in de niet bewezen bijwerkingen van zwemmen met dolfijnen, ga dan voor Virtuele Dolfijnen Therapie, 100% diervriendelijk!

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!