Glamping in de Ardennen: wel de lusten, niet de lasten van kamperen | Weflycheap

Glamping in de Ardennen: wel de lusten, niet de lasten van kamperen

Glamping in de Ardennen: wel de lusten, niet de lasten van kamperen

Glamping in de Ardennen | Vroeger gingen we elke zomer met het hele gezin een paar weken naar de camping in Spanje om daar op een veld vol Nederlanders gezellig in het zonnetje naar mekaar te gaan zitten koekeloeren. Ik heb er veel belangrijke dingen geleerd. Zo heb ik leren tongworstelen achter het muurtje bij het toiletgebouw (romantischer kan niet), leren dansen op de campingdisco (als de macarena tenminste meetelt als dans) en geleerd dat je moet kotsen wanneer je allerlei verschillende mixdrankjes door mekaar drinkt (wat overigens op latere leeftijd nog wel een paar keer is misgegaan).

Vroeger was alles beter (behalve kamperen)

Ja, dat waren mooie tijden. Alleen was het altijd zo’n gedoe om de tent op te zetten. Het leverde uiteraard leuk leedvermaak op wanneer je zelf allang geïnstalleerd en ontspannen was en de overburen compleet bezweet en gestrest van de lange autorit aankwamen om de boel op te zetten, maar als je zelf in staat was om de haring door het hoofd van je zusje te rammen viel er minder te lachen. Ik had dus al een tijdje niet meer gekampeerd, totdat ik las over de glamping. Dat staat voor glamourous camping en het houdt in dat je als vanouds ligt te slapen onder een ordinair tentdoek, maar dan wel op een zacht boxspring bed. Grootste voordeel van glamperen is dat de tent al is opgezet en voorzien van alle benodigdheden als: een koelkast, kooktoestel, luxe stoelen en complete keukeninventaris. Geen gesleep meer met je halve inboedel, wel de gezelligheid van het buitenleven.

 Glamperen

Met de tent op Camping Le Confluent

Vorige week kwamen mijn vriendin en ik aan op de glamping in de Ardennen. Daar werden we gastvrij onthaald door een stel dat naar eigen zeggen al twintig jaar samen op verschillende campings werkte. Laten we ze Johnny en Anita noemen, dan heb je vast een goed beeld (vooral van haar, aangezien zij haar lippen niet alleen had laten opspuiten maar ze ook had voorzien van een dikke zwarte rand, een fenomeen dat wij vroeger op de camping altijd de zwarte band in pijpen noemden). Anyway, het was zalig om onze tas met kleding in de tent te gooien en direct op onze stoeltjes in de zon neer te kunnen ploffen. Lang zijn we niet blijven zitten. We wilden natuurlijk graag meer zien van de Ardennen dan de voortent van onze overburen (en de imposante voorgevel van Anita).

glamping 3

Hiken rondom rivier De Ourthe

Na wat research op Google vonden we een mooie wandelroute langs rivier de Ourthe. Deze route heet ‘Lac des deux Ourthes’ omdat de westelijke en de oostelijke Ourthe hier samenvloeien samen in een stuwmeer. Het was maar veertien kilometer rondom dat meer van Nisramont, maar door het hoogteverschil van vijfhonderd meter en het constante klimmen en dalen was het nog best een pittige klim. Wát een panoramisch uitzicht hadden we daardoor: op prachtige rotsachtige hellingen met eikenbomen en hoge sparrenbomen die wel honderdvijftig meter steil uit de groenbruine rivier omhoogkwamen. Daarbij moesten we continue over het schitterende bospad klimmen en klauteren omdat omgevallen bomen ons letterlijk de weg versperden. Echt een aanrader als je van mooie natuur en avontuur houdt! Overigens kan je hier ook heel mooi kanoën, mocht dat meer je ding zijn.

glamping 4

Asterix & Obelix en de Megalieten van Wéris

Niet alleen natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Ook als je van cultuurhistorie houdt valt er genoeg moois te ontdekken in de Ardennen. Zelf ben ik een onwijze fan van runenstenen en alles dat te maken heeft met de oude heidense cultuur, dus zijn we een kijkje gaan nemen bij de megalieten van Wéris. Een megaliet is een stenen monument en heeft vaak de functie van heiligdom of grafmonument. Een grote steen wordt in Frankrijk een menhir genoemd en is vooral bekend geraakt door de strips van Asterix en Obelix, waarbij die laatste zo sterk is dat hij een menhir op zijn rug kan tillen. Megalieten zijn een groepje menhirs die door mensen in bepaalde formaties zijn gezet, zoals bijvoorbeeld het beroemde Stonehenge in Engeland. In Nederland zijn megalieten vooral bekend als hunebedden, maar in België worden die hunebedden weer dolmen genoemd. Ach ja, what’s in a name…

glamping 5

Steen en been klagen

Waar het om gaat is dat de stenen formaties zeker de moeite waard zijn om van dichtbij te bekijken. De megalieten van Wéris kan je gemakkelijk bekijken door van steen naar steen te wandelen, maar aangezien wij steen en been klaagden van de spierpijn in onze benen (opgelopen tijdens onze wandeltocht rondom de Ourthe de dag ervoor) besloten wij er heel decadent met de auto langs te rijden. Gelukkig was het heerlijk rustig op zondagmiddag waardoor we de auto gewoon in de berm naast de stenen konden parkeren en uitgebreid foto’s konden maken, zonder dat we hierbij het verkeer hinderden (of zelf gehinderd werden door irritante bezoekers). Er was namelijk helemaal geen verkeer (er waren ook niet zoveel bezoekers trouwens). Veel beter dan het drukke Stonehenge waar de magie van die krachtige plek wordt verpest door het massatoerisme dat in grote touringcars wordt gepropt!

Glamping 6  Glamping 62

Hottontottengrottententoonstelling

Omdat we met de auto van steen naar steen zijn gereden hadden we precies genoeg tijd om de dichtbijgelegen Grotten van Hotton dezelfde middag te kunnen bezichtigen. Deze grotten worden ook wel de ‘Grotten van Duizend-en-één-Nacht’ genoemd dankzij de grote galerij die vol staat met prachtig verlichte stalactieten en stalagmieten. Een stalactiet ontstaat op de plaats waar de waterdruppels door het dak van de grot sijpelen en een stalagmiet op de plek waar de druppels op de bodem vallen. Als stalactiet en stalagmiet elkaar raken ontstaat er een zuil, maar omdat ze maar één centimeter per honderd jaar groeien duurt dat best een tijdje (waarmee ik dus bedoel dat de grotten al miljoenen jaren oud zijn). Heerlijk om je te beseffen hoe ontzettend nietig je als mens eigenlijk bent.

Glamping

Stalactieten en dikke tieten

Na ons te hebben kunnen vergapen aan de grote stalactieten in de grot, was het alweer de hoogste tijd om afscheid te nemen van de dikke tieten van Anita op de glamping en terug te keren naar ons eigen platte Nederland. Glamperen in de Ardennen... Ideaal als je weinig tijd hebt en toch even weg wilt uit Nederland. Perfect wanneer je houdt van natuur en rust, of van cultuur en actie. Ons is het in elk geval goed bevallen. Benieuwd naar mijn volgende avontuur? Lees dan mijn blog over één van de Nationale Parken in Nederland!

Glamping anneke

Mis nooit meer een topdeal!