Bucketlist: de 10 kleurrijkste steden ter wereld!

Bucketlist: de 10 kleurrijkste steden ter wereld

De 10 kleurrijkste steden ter wereld: Persoonlijk heb ik een zwak voor gekleurde steden, het oogt allemaal zó vrolijk! Dit is mijn bucketlist, 10 steden die super kleurrijk zijn en absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Én het leuke is dat de meesten nog in Europa zijn ook!

Chefchaouen, Marokko

Op 4 uur rijden van de stad Fez vind je deze prachtige verborgen stad: ook wel Marokko’s Blauwe Stad genoemd. Volgens Joodse leer zijn deze gebouwen eeuwen geleden beschilderd met tekhelel (een natuurlijke kleurstof) om te kracht van God te laten zien. De stad wordt nog regelmatig onderhanden genomen om de hemelblauwe kleur te behouden.

Willemstad, Curacao

Een kleurrijke stad en één van eigen bodem, dat is Willemstad. Het schijnt dat vroeger alle huizen gewoon standard wit waren, tot er in de 19e eeuw een arts in de stad kwam te werken die constateerde dat men vaak last had van oogklachten. Hij dacht dat het te maken had met het zonlicht dat reflecteerd op de spierwitte huizen en pleitte bij de gouverneur voor gekleurde huizen. Uiteindelijk heeft hij bereikt wat hij wilde: volgens de wet waren de inwoners verplicht hun huizen te schilderen.

Bo Kaap (Kaapstad), Zuid Afrika

Een mooie, gekleurde wijk midden in Kaapstad, ook wel het centrum van de Moslim gemeenschap. In de wijk wonen van oorsprong voormalige slaven uit o.a. Maleisië, Indonesië en India. De huizen waren wit, maar omdat er veel Moslims in deze wijk wonen, zijn de huizen gaan schilderen om het suikerfeest te vieren en meer leven in de brouwerij te brengen.

Ilulissat, Groenland

350 km. ten noorden van de Poolcirkel vind je deze mooie stad en tegenwoordig ook bereikbaar per vliegtuig. Ilulissat heeft zijn prachtige kleuren eigenlijk te danken aan de vele meren om de stad heen. Via de gekleurde huizen wilden ze het landschap voornamelijk opvrolijken.

Wroclaw, Polen

De binnenstad van Wroclaw zijn slechts onderdeel van de Poolse cultuur, maar één van de kleurrijkste steden van Europa. Variërend van gotiek en barok tot Art Nouveau, de pastelkleurige historische gebouwen die de middeleeuwse Grote Markt (Rynek) opvallend maken.

wroclaw polen

Stockholm, Zweden

De hoofdstad van Zweden heeft veel moois te bieden. Naast een prachtig gekleurde binnenstad (Gamla Stan) is Stockholm onder de grond ook ontzettend kleurrijk: de metrostations zijn hier namelijk allemaal omgetoverd in kunst en is de langste kunstexpositie ter wereld. Het idee van dit kunstproject is voortgekomen uit een politiek debat en men vond dat kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn, in plaats van alleen in de boutique salons voor de Zweedse eliten. Terwijl de andere Europese landen hard bezig waren met het herstel na de Tweede Wereldoorlog, hadden ze in Zweden geld in overvloed, mede door de hoge inkomstenbelastingen die men betaalde en zo hadden de sociaal-democraten dus geld om dit project te verwezenlijken. Eind 1950 zijn ze begonnen met dit project als onderdeel van een nieuwe politieke ideologie, ook wel bekent als Folkhemmet of ‘The People’s home’ en werd geleid door de sociaal democratische partij.

stockholm

Kopenhagen, Denemarken

Veel Scandinavische steden zijn vrolijk gekleurd, en dan met name Denemarken en Zweden. Dit is een eeuwenlange traditie, zo kon de wijk Nyhavn in Kopenhagen natuurlijk niet achterblijven. Mocht je deze stad bezoeken, vergeet dan nummer 9 niet; dit is namelijk het oudste gebouw.

Procida, Italië

Een klein eiland voor de kust van Napels en het mooie zusje van Capri en Ischia, de prachtig gekleurde gebouwen maken dit eiland juist zo opvallend. Het eiland is makkelijk per boot vanaf Napels te bereiken en perfect geschikt om lekker rond te dwalen, er zijn genoeg restaurants te vinden en ook de mooie stranden mogen niet ontbreken!

Jodhpur, India

Nog zo’n mooie, blauwe stad, maar dan in India. Het is niet helemaal bekend waarom deze stad voor de kleur blauw heeft gekozen. Sommigen zeggen dat het geassocieerd werd met de Brahmanen (priesters in het Hindoeïsme), anderen denken dat de oorzaak de termieten zijn, dus dat de stad eigenlijk beschadigd is. Desalniettemin absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen!

jodhpur india

Guanajuato, Mexico

Guanajuato, ook wel de Zilveren Stad genoemd, is de kleurrijkste stad van Mexico. Je vind er namelijk alle kleuren van de regenboog. De stad is internationaal vooral bekend om zijn befaamde jaarlijkse internationaal kunstfestival, het Festival Cervantino. Een groot deel van de jeugdige levendigheid en culturele activiteiten - callejoneadas, films, theater en orkesten – zijn te danken aan de 20.000 studenten van de universiteit van Guanajuato.

Mis nooit meer een topdeal!