Vakantie & COVID-19 | Naar welke landen kan ik op vakantie?

corona info! lees hier alles over omboekgaranties en welke bestemmingen (straks) weer te boeken zijn

vakantie covid welke landen

COVID-19 updates - Naar welke landen kan ik op vakantie?

De grenzen zullen helaas gesloten blijven tot minimaal 15 mei 2021. Maar nu het vaccineren is begonnen, lijken we langzaam weer naar de toekomst te kunnen kijken. Met de mogelijke invoer van een coronapaspoort lijkt onbezorgd reizen weer een stukje dichterbij te komen. Maar stel dat we weer mogen reizen, hoe gaat dat er in de toekomst uitzien en in welke landen zijn we dan weer welkom? Wat zijn de inreisvoorwaarden waar je aan moet voldoen? En wat zijn de meest recente reisadviezen van onze overheid? Op deze pagina deelt weflycheap actuele informatie omtrent reisadviezen per land, versoepelingen en gegevens van landen die hun grenzen weer openen.

COVID-19 maatregelen en versoepelingen

Per 15 juni 2020 opendenĀ veel Europese landen hunĀ grenzen weer. Veel mensen zijn na die tijd nog op vakantie geweest, maar al snel werden de grenzen weer gesloten en kleurden alle landen op de wereld naar kleurcode oranje of rood. Dit negatieve reisadvies geldt tot en met tenminste 15 mei 2021 en wordt er gekeken of er na deze periode versoepelingen kunnen plaatsvinden wat betreft reizen naar het buitenland.Ā Dagelijks houdt weflycheap ook de nieuwsberichten van o.a. de Rijksoverheid en Nederlandwereldwijd in de gaten, raadplegen wij websites zoals de ANWB reiswijzer voor Europa en Covidcontrols voor een wereldwijd overzicht. In dit artikel houden wij je dan ook zo up to date mogelijk.Ā 

Gelukkig klinken er inmiddels ook weer positieve berichten. Zo hebben Griekenland en Malta aangekondigd open te gaan voor toeristen en willen veel landen het toerisme weer hervatten. En dat geeft ons hoop! Maar stel dat we weer mogen reizen van de overheid, hoe weet je welke landen hun grenzen weer openen? En welke voorwaarden stellen deze landen om te mogen reizen?

Welke grenzen gaan open?

Europese leiders zijn in discussie over de mogelijkheid om mensen die tegen COVID-19 zijn ingeĆ«nt, vrij te laten reizen in de EU. De Europese Unie hoopt eind juni een systeem te kunnen introduceren, waarmee reizigers kunnen laten zien dat zij gevaccineerd zijn.Ā Hoogstwaarschijnlijk werkt dit systeem viaĀ een app op je telefoon en kun je met dit digitale vaccinatiebewijs vrij reizen, zowel in binnen- en buitenland. Ook mogen gevaccineerde reizigers zonder verplichte quarantaine het land in en het afleggen van een negatieve COVID-19-test zou geen verplichting meer zijn. Nog geen vaccinatie? Dan moet je een coronatest laten afnemen. Een negatieve test wordt dan, net als een vaccinatie, in deĀ app geregistreerd. Dit vaccinatiebewijs laat je zien op de luchthaven en is voor bepaalde landen het ā€˜bewijsā€™, waarmee je dat land binnen mag. Momenteel hebben verschillende Europese landen hun eigen 'coronapaspoort'Ā ontwikkelt voor internationale reizigers. De regels en werkwijzen zijn echter voor alle landen in de wereldĀ verschillend. Zo verwacht AustraliĆ« zijn grenzen pas volgend jaar te openen en werkt opent Singapore zijn grenzen eerst heel voorzichten, door middel van een 'travel bubble', waardoorĀ slechts toeristen uit enkele landen welkom zijn.Ā Een aantal Europese landen hebben al wel bekend gemaakt dat zij hun grenzen deze zomer zullen openen voor toeristen met een vaccinatie. Welke landen dat zijn en welke regels er daar zullen gelden, wordt hieronder besproken. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat er momenteel nog steeds een negatief reisadvies geldt, waardoor we , desondanks de regels en handelwijze van verschillende Europese landen, nog helemaal niet naar het buitenland kunnen/mogen reizen. Zodra het negatieve reisadvies wordt opgeheven, kun je naar het buitenland reizen, aan de hand van de regels omtrent het vaccinatiepaspoort.Ā 

Deze landen zijn open voorĀ gevaccineerde toeristen

 • DenemarkenĀ zal vanaf 1 meiĀ zijnĀ grenzen weer openen voor gevaccineerde reizigers uit EU-landen.Ā 
 • GriekenlandĀ opent op 14 mei zijn grenzen weer voor toeristen. Het land laat toeristen binnen met een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag (maximaal 48 uur oud) of een bewijs dat iemand al corona heeft gehad en daardoor immuun is. Met een van deze drie bewijzen ben je deze zomer dus welkom in dit vakantieland en hoef je niet in quarantaine.Ā 
 • IJslandĀ laat enkel gevaccineerde reizigers uit EU-landen het land binnen. Toeristen uit landen buiten de EU mogen het land niet binnen, ondanks een mogelijk vaccinatiebewijs.
 • KroatiĆ« hanteert een soortgelijke handelswijze als Griekenland en verwelkomtĀ reizigers met een vaccinatie, reizigers die in het afgelopen half jaar corona hebben gehad en reizigers die eenĀ negatieve testuitslag (maximaal 48 uur oud)Ā kunnen aantonen. Reizigers die het land binnenkomen met een negatieve testuitslag moeten na een verblijf van 10 dagen opnieuw worden getest. Bij een positieve testuitslag moet je vervolgens 10 dagen in quarantaine.Ā 
 • ThailandĀ wil de grenzen van het land, door middel van verschillende fases weer voorzichtig openen. De eerste fase begint op 1 juli, vanaf deze datum mogen gevaccineerde reizigers de stad PhuketĀ weer binnen. De Thaise overheid houdt de coronabesmettingen nauwlettend in de gaten. Zij hopen andere populaire bestemmingen, zoals Krabi, Chiang Mai en Pattaya een aantal maanden later te kunnen openen, als fase 1Ā succesvol verloopt

Deze landen zijn open voor reizigers met een negatieve PCR-test

 • Cyprus heeft opĀ 1 maart zijn grenzen weer geopend voor reizigers met een negatieve PCR-test. Cyprus aanschouwt Nederland als een 'rood' land, waardoor je maximaal 72 uur voor vertrekĀ een eerste coronatest moet laten afnemen en vervolgens bij aankomst in Cyprus een tweede test. Je moet in het hotel blijven, tot je de uitslag hebt ontvangen.
 • SpanjeĀ heeft bekend gemaakt dat zij deze zomer gevaccineerde reizigers hopen te verwelkomen, maar dit is nog niet officieel naar buiten gebracht. Voor nu geldt er hier dan ook dat je het land enkel binnen mag met het bewijs van eenĀ negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud).
 • PortugalĀ hoopt, net als Spanje, deze zomer gevaccineerde reizigers te verwelkomen. Voor nuĀ geldt er hier dan ook dat je het land enkel binnen mag met het bewijs van eenĀ negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud). Daarnaast moet je, bij een verblijf van meer dan 7 dagen, op de zesde dag een tweede corona test afnemen.

Ā 

Reisadvies Nederlandse overheid

De COVID-19 besmettingen lopen weer op. Sinds 16 december 2020 geldt overal ter wereld code oranje of code rood. Dat betekent dat je niet mag reizen naar andere landen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Moet je toch een noodzakelijke reis maken? Alle reizigers die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken. Sinds kort moeten ook bijna alle reizigers een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen aantonen. Alle voorwaarden en meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Overzicht van landen met code oranje of code rood voor Nederlanders

 • Aruba
  Momenteel geldt op Aruba code oranje. Reis dus alleen naar dit eiland als het noodzakelijk is.Ā Lees alle informatieĀ Ć©n zorg dat je aan alle voorwaarden voldoet voordat je vertrekt naar het vliegveld.

 • BelgiĆ«
  Reizen naar BelgiĆ« mag alleen als het noodzakelijk is. Na je reis moet je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine.Ā Je kan eventueel op de 5e dag een PCR-test doen. Test je negatief? Dan wordt de quarantaineverplichting opgeheven. Vanaf 19 april opentĀ BelgiĆ« zijn grenzen weer opentĀ voor niet-essentiĆ«le doeleinden.Ā Desondanks deze ontwikkelingĀ geldt er nog steeds een negatief reisadvies voor BelgiĆ«. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten voor verdere ontwikkelingen.

 • Bonaire
  Er gold een aanmeerverbod voor cruiseschepen, maar ook het vliegverkeer van en naar Bonaire was lange tijd gesloten. Per 1 juli gold een paar maanden code geel, maar nu geldt er weer code oranje. Maak dus alleen noodzakelijke reizen naar Bonaire. Aangezien het aantal besmettingen op Bonaire snel toeneemt, zijn reizigersĀ vanaf 20 maart 2021 verplicht om een test af te nemen, voorafgaand aan vertrek. Na je reis moet je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine.Ā Je kan eventueel op de 5e dag een PCR-test doen. Test je negatief? Dan wordt de quarantaineverplichting opgeheven. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Bulgarije
  Door een snelle toename van het aantal corona-besmettingen is Bulgarije van code geel naar code oranje gegaan. Na je reis moet je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • CuraƧao
  Hoewel CuraƧao een van de weinige bestemmingen was waar Nederlanders nog naartoe mochten reizen, geldt sinds de persconferentie op 8 december 2020 code oranje voorĀ het zonnige eiland. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Cyprus
  Sinds 28 augustus geldt in Cyprus weer code oranje. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen toegestaan zijn naar dit eiland. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Denemarken
  In Denemarken geldt voor Nederlandse toeristen code oranje. Er zijn gebieden waarbij thuisquarantaine niet noodzakelijk is bij thuiskomst. Moet je toch een noodzakelijke reis maken? Lees je van te voren goed in en houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Duitsland
  Ook voor ons buurland Duitsland geldt code oranje. Duitsland aanschouwt NederlandĀ als hoogrisicogebied en daarom moet iedereen die Duitsland binnengaat vanaf 6 april 2021 een negatieve coronatest kunnen laten zien.Ā Bij thuiskomst van een reis naar ons buurland is 10 dagenĀ thuisquarantaine verplicht. Je kan eventueel op de 5e dag een PCR-test doen. Test je negatief? Dan wordt de quarantaineverplichting opgeheven. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Frankrijk
  In Frankrijk geldt code oranje voor toeristen. Niet-noodzakelijke reizen zijn dus niet toegestaan. In de regio's, waar het aantal infecties het snelst stijgt, geldt een gedeeltelijke lockdown. Vanaf 15 december geldt er een avondklok.Ā Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Griekenland
  Sinds 8 september 2020 geldt voor de Griekse eilanden al code oranje. Na de persconferentie op 8 december 2020 geldt ook dit ook voor het vasteland van Griekenland. Ā HoudĀ goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Hongarije
  Ook in Hongarije geldt momenteel code oranje. Dat betekent dat thuisquarantaine verplicht is na een bezoekje aan dit land. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • IJsland
  Door inreisbeperkingen die opgelegd zijn aan Nederlandse toeristen geldt in IJsland code oranje. Reis alleen naar IJsland als het noodzakelijk is. Belangrijk om te weten is dat je 14 dagen in quarantaine moet Ć³f een dubbele COVID-testprocedure moet onderaan als je hier toch naartoe reist. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • ItaliĆ«
  Volgens het advies van de rijksoverheid geldt voor Italiƫ code oranje vanwege het advies om niet te reizen tot midden januari. Moet je om geldige redenen toch naar dit land? Houdt er dan rekening mee dat je een negatieve uitslag van een PCR-test moet hebben die binnen 48 uur van vertrek is afgenomen. Vanaf 21 december geldt ook een verplichte quarantaine van 14 dagen. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • KroatiĆ«
  In Kroatiƫ geldt code oranje. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen streng worden afgeraden. Daarnaast heeft Kroatiƫ zelf inreisbeperkingen opgelegd. Zo is het verplicht om een negatieve uitslag van een PCR-test aan te kunnen tonen. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Luxemburg
  Ook voor Luxemburg geldt dat het reisadvies is aangepast van code geel naar code oranje. Reis dus alleen naar Luxemburg als het noodzakelijk is. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Malta
  Lange tijd was al het vlieg- en waterverkeer naar Malta verboden. Midden juli kwam er een versoepeling en konden er weer vakanties geboekt worden naar dit eiland. Sinds 12 augustus 2020 geldt weer code oranje op Malta. Als code oranje op Malta wordt opgeheven, zijn Nederlandse toeristen vanaf 1 juni 2021 weer opĀ Malta welkom. Daarbij geldt datĀ internationale toeristen uit rood of oranje gekleurde landen het landĀ een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test aan moeten kunnen tonen. Voor internationale reizigers uit groen gekleurde landen geldt dat zij vrij mogen reizen naar Malta. Houd voor updates goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Monaco
  Voor het pittoreske Monaco geldt code oranje. Moet je toch een noodzakelijke reis maken naar dit land? Dan is het goed om te weten dat hier een avondklok geldt vanaf 20:00 uur tot 6:00 uur. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Noorwegen
  Reizen naar Noorwegen is enkel toegestaan als het noodzakelijk is, er geldt dan ook een quarantaine plicht van 10 dagen voor Nederlanders bij binnenkomst in het land. Als je geen vaste woonplaats hebt, krijg je een hotel aangewezen door de overheid. Daarnaast is het verplicht om een negatieve uitslag van een PCR-test te kunnen aantonen, die maximaal 72 uur oud is. Zonder test kom je het land niet in. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Oostenrijk
  Vanaf 7 december geldt in Oostenrijk een gedeeltelijke lockdown. Voor Nederlandse toeristen geldt code oranje. Er wordt geadviseerd om tot half januari geen niet-noodzakelijke reizen te maken. Helaas geen wintersport naar Oostenrijk dit jaar. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Portugal
  Onlangs is voor het vasteland van Portugal de noodtoestand uitgeroepen. Ook voor Nederlandse toeristen geldt in het land code oranje. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Spanje
  Momenteel geldt er code oranje in Spanje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reis je toch naar Spanje? Dan is het verplicht om een negatieve uitslag van een PCR-test te kunnen aantonen Ć©n een Health Control Form kunnen laten zien. De Spaanse minister van Toerisme heeft bekend gemaakt dat zij hoogstwaarschijnlijk vanaf mei het vaccinatiepaspoort gaan gebruiken. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Sint Maarten
  Op Sint Maarten geldt sinds 16 december 2020 code oranje. Maak geen reizen naar deze bestemming, tenzij dit echt noodzakelijk is. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • TsjechiĆ«
  Doordat besmettingen zijn toegenomen in Tsjechiƫ is het reisadvies veranderd van code geel naar code oranje. Na terugkomst uit een land waar code oranje geldt, moet je 10 dagen in quarantaine. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Turkije
  Momenteel is er geen commercieel vliegverkeer naar Turkije. Voor Turkije geldt dus nog steeds code oranje, wat betekent dat een vakantie naar Turkije er momenteel nog niet in zit. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Verenigd Koninkrijk
  Het was lang niet toegestaan om te reizen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Na een korte periode van code geel, geldt sinds 15 augustus weer code oranje. Na die tijd heeft er zelfs nog een nationale lockdown plaatsgevonden. Inmiddels gelden er andere maatregelen, onder andere het "Tier-system". Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Zweden
  Een vakantie naar Zweden zit er momenteel niet in, enkel noodzakelijk reizen zijn toegestaan en code oranje geldt qua reisadvies. Zelfs voor de Zweedse bevolking geldt om zoveel mogelijk thuis te blijven en vakantiehuizen in eigen land niet te bezoeken. Ben je genoodzaakt om naar Zweden te reizen, houd er dan rekening mee dat je na afloop van je reis, verplicht 10 dagen in thuisquarantaine moet. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Zwitserland
  Dit jaar wordt het helaas geen wintersport in Zwitserland. De kleurcode voor dit land is namelijk code oranje. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen naar dit prachtige land is toegestaan. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

Zwitserland vakantie vlag

Ondanks COVID-19 toch een vakantie boeken

Wil je toch een vakantie boeken, ondanks de onzekerheid die dit met zich mee brengt? Reisorganisaties als TUI, Sunweb en Corendon maken dit mogelijk door flexibele voorwaarden en maatregelen. TUI biedt bijvoorbeeld de COVID Care service aan en Sunweb biedt een geldteruggarantie aan. Corendon biedt ook geldteruggarantie aan, net zoals omruilgarantie en het recht om gratis te annuleren onder bepaalde voorwaarden.

TUI COVID Care

Wil jij een reis boeken waarbij je uiterlijk 31 maart 2021 vertrekt? Bij TUI krijg je dan automatisch de COVID Care service. Onderdeel van deze service is dat je 24 uur per dag telefonisch medische assistentie kan aanvragen. Daarnaast dekt TUI kosten voor een eventuele PCR-test ter plaatse. Test je positief? Dan dekt TUI medische hulp of een medisch noodzakelijke repatriƫring. Moet je onverwachts in quarantaine? Dan zorgt TUI ervoor dat je langer op je bestemming kunt verblijven Ʃn wordt er kosteloos een nieuw terugvlucht geregeld voor jou en je gezin.

Geldteruggarantie van Sunweb

Om het risico minder groot te maken om nu een vakantie te boeken, biedt Sunweb de service van geldteruggarantie aan. Als het reisadvies voor jouw bestemming binnen twee weken voor vertrek naar code oranje, of zelfs rood verandert, krijg je gegarandeerd je geld terug. Deze garantie is geldig voor reizen vanaf 15 december 2020 tot 31 oktober 2021. Daarnaast kun je je reis kosteloos omboeken tot zes weken voor vertrek. En als boeker bij Sunweb word je automatisch gedekt door hun repatriƫringsgarantie. Dit betekent dat Sunweb jouw veilig naar huis brengt als het reisadvies van jouw bestemming verandert naar code oranje of code rood terwijl jij op locatie bent.

Voorwaarden Corendon

Net zoals Sunweb, biedt Corendon ook geldteruggarantie. Als de reisorganisatie een geboekte pakketreis met vertrek vanaf 1 april 2021 moet annuleren vanwege een negatief reisadvies door de overheid, wordt de (aan)betaling terugbetaald. Daarnaast heb je als boeker bij Corendon recht op de gratis omruilgarantie tot zes weken voor vertrek. Dit geldt voor boekingen die gemaakt zijn vanaf 12 november 2020. Een andere voorwaarde die Corendon biedt is dat je in veel gevallen je boeking, binnen twee dagen na het boeken, gratis kan annuleren. Lees alle informatie over hoe Corendon ervoor zorgt dat we verantwoord op reis kunnen gaan.

COVID

Een vakantie in Nederland en COVID-19

Veel Nederlanders zijn de afgelopen weken in eigen land erop uit getrokken, groot gelijk! Campings, natuurhuisjes en vakantieparken zijn dan ook enorm in populariteit gestegen. Voorzieningen als privƩ sanitair zorgen ervoor dat een vakantie in Nederland mogelijk was en nog steeds is.

Ā 

Ondanks de nieuwe lockdown die is aangekondigd, kunnen we nog wel op vakantie in eigen land. We kunnen de mooiste natuurgebieden ontdekken of heerlijk uitwaaien op het strand. Voor de meest actuele informatie omtrent COVID-19, kun je de website van het RIVM raadplegen.

Vakantieparken in Nederland

Campings in Nederland

Dierentuin met overnachting

Hotels in eigen land

Natuurhuisje in Nederland

Ā 

Laatst bijgewerkt op 11-03-2021

Mis nooit meer een topdeal!