Covid-19 updates - Naar welke landen kan ik op vakantie?

In juni 2020, opende veel Europese landen weer de grens, maar wat heeft dit voor gevolgen voor toerisme? Wil jij binnenkort weer op vakantie naar het buitenland of in eigen land? Of kijk je uit naar een vakantie in het nieuwe jaar en weet je niet waar je je zoektocht moet beginnen i.v.m. Covid-19? Op deze pagina deelt weflycheap actuele informatie omtrent het veilig reizen naar het buitenland, versoepelingen en gegevens van landen die hun grenzen weer openen.

COVID-19 maatregelingen en versoepelingen

De afgelopen maanden bevond Nederland zich in een intelligente lock-down, de 1,50 meter samenleving werd gecreëerd en zo belandden we in een ware crisis. Een ieder werd verplicht zoveel mogelijk thuis te blijven, geen handen te schudden, in je eentje naar de supermarkt te gaan en drukke plekken zoveel mogelijk te vermijden. Inmiddels zijn de scholen weer geopend, mochten kappers en andere contactberoepen weer aan de slag en zijn per 1 juni horecagelegenheden ook weer geopend. De 1,50 meter regel blijft gelden, ook het reizen in het openbaar vervoer met mondkapje is de regel. Dit geldt ook voor onze buurlanden en andere vakantiebestemmingen. 

De gedachte van een vakantie boeken zat er eerder echt niet in. Laat staan een vakantie in het buitenland, gezien de wereldwijde COVID-19 crisis. Het was niet mogelijk om te vliegen of überhaupt te reizen via land mits het noodzakelijk was. Het was dus flink balen als je ruim van te voren je vakantie had geboekt en deze gecanceld is in de afgelopen maanden. Het kan ook zijn dat je momenteel nog steeds in afwachting bent van je reis, gezien de datum in de toekomst ligt en er berichten zijn van landen die hun grenzen weer openen. Wat betekent dit voor jou?

vakantie nederland polder flevoland

Een vakantie in Nederland en COVID-19

Veel Nederlanders zijn de afgelopen weken in eigen land erop uit getrokken, groot gelijk! Campings, natuurhuisjes en vakantieparken zijn dan ook enorm in populariteit gestegen. Voorzieningen als privé sanitair zorgen ervoor dat een vakantie in Nederland mogelijk was en nog steeds is.

De versoepelingen binnen eigen land hebben ertoe geleid dat men buitenshuis weer wat meer kan beleven. Van het bezoeken van een dierentuin, tot het drinken van een koud pilsje op het terras. Anderzijds hebben de versoepelingen er niet toe geleid dat dat het aantal corona patiënten enorm is toegenomen. Voor de meest actuele informatie omtrent COVID-19, kun je de website van het RIVM raadplegen.

Vakantieparken in Nederland

Campings in Nederland:

Dierentuin met overnachting:

Hotels in eigen land

Natuurhuisje in Nederland

Welke landen en grenzen gaan open?

Per 15 juni 2020 zijn de grenzen van vele Europese landen weer geopend, je kunt er dus voor kiezen je vakantie buiten Nederland te vieren! Maar hoe weet je nou welke landen hun grenzen weer openen, waar je naartoe kunt vliegen en bovenal wat een veilige vakantiebestemming is? Touroperator TUI biedt momenteel ook weer vliegvakanties naar enkele Griekse en Spaanse eilanden, maar ook de Turkse vakantiebestemming Antalya. Dit uiteraard in lijn met de reisadviezen van de overheid.

Dagelijks houdt weflycheap ook de nieuwsberichten van o.a. de Rijksoverheid en Nederlandwereldwijd in de gaten, raadplegen wij websites zoals de ANWB reiswijzer voor Europa en Covidcontrols voor een wereldwijd overzicht. Het is dan ook van belang om de actualiteiten in de gaten te houden, een nieuwe uitbraak is natuurlijk niet uitgesloten. Voor de landen die van een oranje naar een geel reisadvies gaan, geldt dat vakantiereizen weer mogelijk zijn, maar let op risico's. In dit artikel houden wij je dan ook zo up to date mogelijk. 

Griekenland eiland vakantie santorini

Overzicht van landen waar de grenzen weer openen voor Nederlandse toeristen

 • België
  Vanaf 15 juni is het weer toegestaan om op vakantie te gaan in België, ook Nederlandse toeristen zijn welkom. Momenteel staat België op code geel, dus blijf waakzaam en let op gezondheidsklachten. Voor de steden Brussel en Antwerpen en omgeving, geldt wél code oranje. Ben je van plan langer dan 48 uur in België te verblijven? Dan ben je verplicht binnen 48 uur voor aankomst een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.

 • Bonaire
  Er gold een aanmeerverbod voor cruisschepen, maar ook het vliegverkeer van en naar Bonaire was lange tijd gesloten. Nu dat KLM weer vluchten inzet naar Curaçao en TUI weer vakanties aanbiedt, zijn toeristen weer welkom. Per 1 juli geldt voor Bonaire dat het reisadvies van code oranje, naar code geel is geaan. TIP: Het advies is om binnen 72 uur voor vertrek een (negatieve) coronatest te laten doen om te waarborgen dat quarantaine niet nodig is

 • Curaçao
  Voor het populairste vakantie eiland van het Caribisch deel van het Koninkrijk, lag het vliegverkeer voor niet-noodzakelijke reizen vanuit Nederland naar Curaçao lang stil. Inmiddels is per 1 juli per het reisadvies van code oranje naar code geel gegaan en vliegen KLM en TUI weer op dit eiland.

 • Cyprus
  Het eiland Cyprus verwelkomde al langere tijd toeristen uit 19 lage risicolanden, hier viel Nederland helaas niet onder. Inmiddels zijn per juli Nederlandse toeristen ook weer welkom. Wel ben je verplicht binnen 24 uur voordat je in Cyprus aankomt, een Cyprus Flight Pass te hebben ingevuld. Ook dien je een negatieve CPR-test te kunnen aantonen, die max. 72 uur voor vertrek van de vlucht is afgenomen. Voor het noorden van Cyprus geldt wel code oranje.

 • Denemarken
  Per 15 juni mochten toeristen uit Duitsland, Noorwegen en Ijsland weer reizen naar Denemarken, maar voor Nederlanders was het nog even wachten om op vakantie naar Denemarken te gaan. Inmiddels zijn de in-en uitreisbeperkingen opgeheven en zijn toeristen weer welkom. Wel geldt er een minimaal verblijf van 6 dagen, dit moet je kunnen aantonen bij binnenkomst van het land.
 • Duitsland
  Per 15 juni is het reidavies voor Duitsland van code oranje naar code geel gegaan en daarmee is de grens weer geopent voor toerisme, ook vanuit Nederland. Wel kunnen er mogelijke controles aan de grens zijn m.b.t. sympotomen. 

 • Frankrijk
  Dat Frankrijk zijn grenzen opende voor toeristen uit Duitsland en Zwitserland, stond vast voor 15 juni. Maar ook Nederlanders zijn weer welkom in Frankrijk per 1 juli. Op vakantie naar of reizen door Frankrijk kan, maar blijf waakzaam. Zo geldt voor de hoofdstad Parijs momenteel code oranje, evengoed als voor de stad en regio Marseille. Bij thuiskomst uit deze gebieden geldt dan ook het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 • Griekenland
  Per 1 juli ontvangt Griekenland weer buitenlandse toeristen. Toeristen zijn verplicht een Passenger Located Form (PLF) in te vullen, minimaal 24 uur voordat je Griekenland binnenkomt. Ook moeten alle reizigers, met uitzondering van kinderen tot 10 jaar, uit o.a. Nederland die per lucht- of landverkeer in Griekenland aankomen, een negatieve PCR-test kunnen aantonen. De test mag niet langer dan 72 uur voor inreis zijn afgenomen.

 • Hongarije
  De grenzen van Hongarije zijn momenteel weer geopend voor internationaal verkeer. Het reisadvies is van code oranje, naar code geel gegaan. Dit betekent ook dat Nederlandse toeristen weer welkom zijn.

 • Ijsland
  Ook voor Ijsland gelden geen in-en uitreisbeperkingen meer, je kunt dus weer op vakantie naar deze prachtige omgeving! Wel dien je een mondkapje te dragen op plaatsen waar je geen 2 meter afstand kunt houden.

 • Italië
  De grenzen van Italië zijn weer geopend per 3 juni. Toeristen uit het Schengenbebied zijn welkom en na afloop in quarantaine is niet meer nodig. Per 15 juni is het reisadvies voor Italië van code oranje, naar code geel gegaan. Hiermee zijn Nederlandse toeristen weer welkom in het land!

 • Luxemburg
  Toeristen zijn weer welkom in Luxemburg per 15 juni, nu het reisadvies van code oranje, naar code geel is gegaan.

 • Monaco
  Voor het pitoreske Monaco geldt dat de grenzen per 15 juni zijn geopend, toeristen zijn weer welkom hier.

 • Oostenrijk
  Per 15 juni werden de grenzen enkel geopend voor Duitsland, maar geldt inmiddels voor de rest van de toeristen nu ook code geel. Alle winkels, horeca, zwembaden en andere toeristische attracties zijn gewoon geopend.

 • Portugal
  Inmiddels is het reisadvies voor Portugal van code oranje naar code geel gegaan. Nederlandse toeristen zijn weer welkom in het land, met zowel auto en als per vliegtuig. Het kan zijn dat je temperatuur wordt gecontroleerd bij aankomst. 
 • LET OP: Voor de regio's rondom Lissabon (Lisboa e Vale do Tejo) geldt nu wel nog code oranje gezien een nieuwe uitbraak. Ben je hier op vakantie geweest, dan moet je bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine. 
 • Voor het eiland Madeira en eilandengroep de Azoren gelden ietswat andere maatregelen. Het is verstandig om vlak voor vertrek (max 72 uur) een test te laten doen. Enkel bij een negatieve uitkomst, mag je de eilanden bezoeken. Mocht dit niet lukken, wordt je daar evengoed getest.

 • Spanje
  De in-en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, daarmee is het reisadvies van code oranje naar code geel gegaan en zijn Nederlandse toeristen weer welkom in Spanje per 21 juni. Stranden, horeca en cultuur zijn al wat langere tijd geopend weer. Wel geldt voor openbare ruimtes waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, dat het dragen van een mondkapje verplicht is. Denk aan supermarkten en het openbaar vervoer. De Canarische Eilanden, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura zijn een van de minst getroffen streken van heel de wereld.

 • Tsjechië
  De grens met buurlanden Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Slowakije is al lange tijd geopend. Desondanks KLM sinds 4 mei alweer vluchten heeft ingezet tussen Amsterdam en Praag, zijn verdere toeristen vanaf 15 juni weer welkom Tsjechië nu het land ook van code oranje naar code geel is gegaan.

 • Zwitserland
  De Zwitserse grenzen zijn weer geopend per 15 juni, een vakantie voor Nederlanders is dus mogelijk. De grenzen van Zwitserland met Italië blijven vooralsnog dicht.

turke riviera rustige vakantie turkije

Overzicht van landen met code oranje of code rood voor Nederlandse toeristen

 • Aruba
  Het vliegverkeer van en naar Aruba was lange tijd gesloten. Vanaf 1 juli waren er weer vluchten en vakanties te boeken naar dit eiland, maar helaas is het reisadvies momenteel code oranje.
 • Bulgarije
  Het reisadvies is voor Bulgarije is weer van code geel, naar code oranje gegaan gezien de toename in bestmettingen. Op vakantie naar dit land zit er momenteel dus niet in.
 • Gambia
  Het vliegverkeer naar en van Gambia wordt niet tegengehouden. Wel hebben TUI en Corendon het vliegverkeer naar Gambia op eigen initiatief gestopt, gezien de beperkte medische voorzieningen die het land heeft.

 • Kroatië
  15 juni was het reisadvies voor Kroatië van code oranje, naar code geel gaan. Ook voor Belgen en Nederlanders was het toegestaan om op vakantie te gaan naar Kroatië. Helaas geldt er momenteel weer code oranje. Na een verblijf in Kroatië, ben je verplicht om bij terugkeer in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • Malta
  Langte tijd was al het vlieg- en waterverkeer naar Malta verboden. Midden juli kwam er een versoepeling en konden er weer vakanties geboekt worden naar dit eiland. Momenteel geldt er weer code oranje voor Malta. 

 • Noorwegen
  Reizen naar Noorwegen is enkel toegestaan als het noodzakelijk is, er geldt dan ook een quarantaine plicht van 10 dagen voor Nederlanders bij binnenkomst in het land. Er geldt code oranje en je moet daarbij kunnen aantonen waar je gaat verblijven. Kun je dit niet, dan kom je Noorwegen helaas niet binnen.

 • Spanje
  Helaas geldt code geel niet voor heel Spanje. Eilanden groep de Balearen, waaronder Ibiza, Mallorca en Menorca vallen, geldt code oranje. Ook voor de regio Segrià in Catalonië, waaronder Barcelona valt, en voor de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië, geldt wel code oranje. Dit komt door een lokale uitbraak van het coronavirus.

 • Turkije
  Momenteel is er geen commercieel vliegverkeer naar Turkije. Voor Turkije geldt dus nog steeds code oranje, wat betekend dat een vakantie naar Turkije er momenteel nog niet in zit.

 • Verenigd Koninkrijk
  Het was lang niet toegestaan om te reizen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Na een korte periode van code geel, geldt nu weer code oranje per 15 augustus.
 • Zweden
  Een vakantie naar Zweden zit er momenteel niet in, enkel noodzakelijk reizen zijn toegestaan en code oranje geldt qua reisadvies. Zelfs voor de Zweedse bevolking geldt om zoveel mogelijk thuis te blijven en vakantiehuizen in eigen land niet te bezoeken. Ben je genoodzaakt om naar Zweden te reizen, houd er dan rekening mee dat je na afloop van je reis, verplicht 14 dagen in thuisquarantaine moet.

Is reizen buiten Europa mogelijk?

Helaas geldt er voor vakanties buiten Europa (met uitzondering van het Carbisch deel van het Koninkrijk) nog steeds code oranje. Vakantiereizen zijn dan ook afgeraden. Mogelijke redenen hiervoor zijn dat het land COVID-19 nog niet voldoende onder controle heeft, men nog in quarantaine moet bij aankomst of dat het land Nederlandse toeristen nog niet verwelkomt.

Zwitserland vakantie vlag

Laatst bijgewerkt op 17-08-2020

Mis nooit meer een topdeal!