Vakantie & COVID-19 | Naar welke landen kan ik op vakantie?
vakantie covid welke landen

COVID-19 updates - Naar welke landen kan ik op vakantie?

Waar kun je in deze tijden op vakantie? Voor welk land geldt welk reisadvies en wat zijn de voorwaarden om hierheen te mogen reizen? En waar ben je als Nederlandse toerist weer welkom, ook buiten de EU? Op deze pagina deelt weflycheap een actueel en compleet overzicht omtrent reisadviezen per land, inreisvoorwaarden, het EU Digitaal Corona Certificaat en updates van landen binnen en buiten de EU die hun grenzen weer openen.

COVID-19 maatregelen en versoepelingen

Beetje bij beetje mogen we steeds meer grenzen over en versoepelt het Ministerie van Buitenlandse Zaken de reisadviezen. Zo hebben veel landen van de EU-lidstaten sinds deze zomer een groen of geel reisadvies, waar voorheen op veel plekken een oranje reisadvies gold. Waar wij weer naar toe mogen, is dus afhankelijk van de kleurcodes, dat het Ministerie bepaalt aan de hand van de veiligheidsrisico's van dat land. 

Welke landen we precies naar toe mogen en welke landen welke kleurcode hebben, zetten we hieronder voor je op een rijtje. Daarbij is het super belangrijk om te onthouden dat landen eigen voorwaarden hebben gesteld voor (Nederlandse) reizigers om het land in te mogen reizen. Dit houdt bijvoorbeeld in welke type testen een land accepteert en hoe oud een test mag zijn. Ook maatregelen als quarantaine en vaccinaties, bepalen de landen zelf. Check dus voordat je boekt en vertrekt voorwaarden en belangrijke informatie op de website van de Rijksoverheid. Let wel op: de regels wat betreft het terugreizen vanaf je vakantiebestemming zijn aangescherpt. Lees hier onder het kopje 'Reisadvies Nederlandse Overheid' meer over. 

Dagelijks houdt weflycheap de nieuwsberichten van o.a. de Rijksoverheid en Nederlandwereldwijd in de gaten, raadplegen wij websites zoals de ANWB reiswijzer voor Europa en Covidcontrols voor een wereldwijd overzicht. In dit artikel houden wij je dan ook zo up to date mogelijk.

Reisadvies Nederlandse overheid

Groene reisbestemmingen
Sinds 15 mei mogen we weer naar bestemmingen met een groene of gele kleurcode reizen. Een groene kleurcode houdt in dat je mag reizen naar dat land en de veiligheidsrisico's laag zijn. Bij thuiskomst hoef je dan ook geen negatieve coronatestuitslag te laten zien of in quarantaine. Wel zijn er mogelijke eisen waaraan je moet voldoen om naar een land af te reizen, dus check goed de informatie van de bestemming alvorens je vertrekt.

Gele reisbestemmingen
Een gele kleurcode betekent dat je naar het land mag afreizen, maar dat er wel (veiligheids)risico's gelden. Bij deze bestemmingen is het dan ook heel erg belangrijk dat je voor vertrek de (in)reisvoorwaarden checkt, om vervelende verrassingen te voorkomen. Zo is er meestal een volledige vaccinatie of negatieve testuitslag nodig, of moet je bepaalde digitale formulieren invullen.

Terugreizen vanaf een gele reisbestemming
Sinds 8 augustus geldt bij terugreizen naar Nederland vanuit een code geel gebied dat, indien je niet volledig gevaccineerd of hersteld bent van corona, je een negatieve PCR-test (max. 48 uur oud) of antigeen test (max. 24 uur) moet laten zien. Dit geldt voor kinderen vanaf 12 jaar en bij zowel vlieg- als autoreizen. Let dus goed op de heen- en terugreisvoorwaarden wanneer je naar een code geel gebied afreist (te vinden op de website van de Rijksoverheid). Daarbij adviseert de overheid iedere reiziger (ook volledig gevaccineerd) zich twee keer te laten testen: op dag 2 en dag 5 na thuiskomst. Lees hier meer over de nieuwe regels voor reizen binnen Europa.

Oranje reisbestemmingen
Heeft een bestemming een oranje kleurcode? Dan mag je hier niet naar afreizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Ga je wel naar een oranje gebied? Check dan goed de voorwaarden om naar deze bestemming te mogen afreizen, maar ook de voorwaarden om terug te mogen reizen naar Nederland. 

Indien je twijfelt om een vakantie te boeken naar een bepaalde bestemming omdat je bang bent dat het gebied weer oranje wordt, houd dan een tijdje het aantal coronagevallen op die bestemming in de gaten. Zo weet je of het de goede kant op gaat, of dat het reisadvies naar dat gebied mogelijk weer aangescherpt wordt. 

Overzicht van alle bestemmingen met een groene kleurcode

 • Sardini√ꬆūüáģūüáĻ
  Voro heel¬†Itali√ę geldt geel, behalve¬†het eiland Sardini√ę. Sardini√ꬆheeft kleurcode groen. Reizigers naar Sardini√ꬆmoeten een Passenger Locator Form¬†invullen en reizen met coronapaspoort dat aantoont dat je volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden), een negatieve PCR-test of antigeentest (max. 48 uur oud)¬†of bent hersteld van corona (max. 6 maanden geleden). Lees voor vertrek goed het reisadvies door.
 • Malta¬†ūüá≤ūüáĻ
  Voor het zonnige eiland Malta geldt code groen. Let wel op, want de inreisbeperkingen zijn erg streng (voor mensen die niet gevaccineerd zijn). Alle reizigers dienen ten eerste het digitaal Passenger Locator Form in te vullen. Daarnaast mogen alleen volledig gevaccineerde (min. 14 dagen geleden) reizigers het land binnen of mensen met een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud), maar let op: bij reizen met een negatieve PCR-test ben je verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan in een door de overheid aangewezen quarantainefaciliteit. De kosten voor deze quarantaine zijn voor eigen rekening en voor het niet-naleven van de quarantaine staat een fikse boete. Voor meer info, check het actuele reisadvies.
 • Ook Vaticaanstad, Hongkong, Saba en¬†Sint-Eustatius¬†hebben een groene kleurcode. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.¬†

Overzicht van alle landen met een gele kleurcode

Let op: sinds 8 augustus geldt dat je alleen mag terugreizen vanuit een EU-lidstaat bestemming of enkele andere Europese landen met een gele kleurcode naar Nederland met een coronabewijs, bij zowel auto- als vliegreizen. Dit betekent volledige vaccinatie, herstelbewijs van corona, een negatieve PCR-test (max. 48 uur oud) of antigeentest (max. 24 uur oud). Reizigers per vliegtuig moeten ook op de heen- en terugweg een gezondheidsverklaring invullen. TIP: print deze alvast tweemaals voor vertrek! Check per land ook goed de terugreisvoorwaarden. 

 • Argentini√ꬆūüá¶ūüá∑
  Het reisadvies naar het prachtige Zuid-Amerikaanse Argentini√ę is geel. Wanneer je volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden) √©n¬†je een negatieve PCR-test kan laten zien (max. 72 uur oud) √©n een medische verzekering met COVID-dekking kunt aantonen √©n een digitale online verklaring¬†48 uur van tevoren invult, mag je het land inreizen. Actuele informatie over de inreisvoorwaarden check je op de website.¬†¬†
 • Belgi√ꬆūüáßūüá™
  Een reis naar onze zuidelijke buren is¬†mogelijk.¬†Om naar Belgi√ę te mogen reizen, heb je een coronabewijs nodig met volledige vaccinatie (min. 2 weken geleden),¬†negatieve¬†PCR-test¬†(max.¬†72 uur oud) of herstelbewijs.¬†Wanneer je dit kunt aantonen, heb je geen test- of quarantaineverplichting. Let op! Verblijf je¬†voor minder dan 48 uur in Belgi√ę, dan is er geen PCR-test nodig. Deze is wel nodig wanneer je maximaal 48 uur in Belgi√ę verblijft en met het vliegtuig, de trein, boot of bus naar Belgi√ę reist. Blijf je langer dan 48 uur? Vul dan binnen 48 uur voor aankomst het Passagier Lokalisatie Formulier in.¬†Check de inreisvoorwaarden¬†op tijd voor vertrek.
 • Bulgarije¬†ūüáßūüá¨
  Er geldt code geel voor Bulgarije, maar het land hanteert nog wel inreisbeperkingen voor reizigers. Zo ben je verplicht een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) aan te tonen én een coronabewijs met volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden) of herstelbewijs. Heb je enkel een coronabewijs of PCR test (niet beide), ben je verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan bij aankomst. Mocht je binnen 24 uur negatief testen, kun je uit quarantaine. Lees ook voor vertrek goed het reisadvies door!
 • Canada¬†ūüá®ūüá¶
  Canada is geel en toeristisch bezoek is (onder voorwaarden) weer toegestaan! Zo mag je het land alleen inreizen als je volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden) én een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) kunt laten zien. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd. Daarbij is elke reiziger verplicht om de ArriveCAN app te gebruiken voor en na je bezoek aan Canada. TIP: gebruik de tool van de Canadese overheid om zeker te weten of je het land mag inreizen. Lees hier het uitgebreide reisadvies van de overheid. 
 • Chili ūüá®ūüáĪ
  Het prachtige Zuid-Amerikaanse Chili is geel gekleurd, maar er zijn strenge inreisvoorwaarden. Zo is het niet mogelijk om met je CoronaCheck app (coronapaspoort) naar Chili te reizen, omdat deze alleen geldig is binnen de EU. Wel mogen volledig gevaccineerde reizigers met een 'pase de movilidad' naar Chili reizen. Hoe je deze kunt aanvragen, lees je in het Protected Borders Plan. Ook moet je, ook als je gevaccineerd bent, een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) kunnen laten zien, een gezondheidsverklaring invullen en een medische verzekering met COVID-19 dekking afsluiten. Lees voor het boeken de reisinformatie goed door. 
 • Denemarken¬†ūüá©ūüáį
  Je kunt naar Denemarken reizen als je volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden), een herstelbewijs, negatieve PCR-test (max. 72 uur oud), of negatieve antigeentest (max. 48 uur oud) kunt aantonen. Reis je alleen met een negatieve PCR-test, dan moet je je bij aankomst extra laten testen. Check voor meer informatie het actuele reisadvies van Denemarken.
 • Duitsland¬†ūüá©ūüá™
  Ook voor buurland Duitsland geldt code geel. Echter hanteert Duitsland wel verschillende inreisbeperkingen. Zo is hier de 2G-regel (in bijna alle deelstaten) van kracht. Dit betekent dat je volledig gevaccineerd zijn (min. 14 dagen geleden) of een COVID herstelbewijs hebben als je het land binnen wilt. Dit geldt voor zowel reizigers met de auto als met het vliegtuig. Heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs? Dan moet je minimaal 5 dagen in quarantaine bij aankomst in Duitsland. Ben je de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland geweest? Dan moet je je voor vertrek naar Duitsland registeren. Let op! Ben je enkel op doorreis? Dan hoef je je niet te registreren, maar ben je wel verplicht een vaccinatie-, test- of herstelbewijs te laten zien. Lees voor meer informatie het reisadvies van Duitsland goed door.
 • Finland¬†ūüáęūüáģ
  Voor Finland geldt code geel en er worden daar inreisvoorwaarden gehanteerd. Zo hoef je bij aankomst geen coronatest af te laten nemen of in quarantaine als je een volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden) of; herstelbewijs van COVID-19 kunt aantonen. Wanneer je geen bewijs hebt van vaccinatie of herstel, dan mag je Finland afreizen bij: 1 vaccinatie (min. 14 dagen geleden) of; een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud), maar dan moet je wel binnen 3 tot 5 dagen na aankomst nog een keer testen en de uitslag afwachten in quarantaine. Lees voor vertrek goed alle reisinformatie door.
 • Frankrijk¬†ūüáęūüá∑
  Voor heel Frankrijk is de kleurcode geel. Je kunt onder verschillende voorwaarden naar het land reizen: wanneer je volledig bent gevaccineerd (min. 7 dagen geleden of min. 28 dagen geleden het Janssen-vaccin) en dit kunt aantonen in de CoronaCheck app; een negatieve PCR- of antigeentest (max. 24 uur oud en gerekend vanaf het moment van afname) of herstelbewijs dat aantoont dat je genezen bent van COVID-19. Let op! Alle reizigers dienen een erewoordverklaring te kunnen laten zien bij aankomst in Frankrijk. Meer weten? Check de voorwaarden ruim van tevoren. 
 • Griekenland¬†ūüá¨ūüá∑
  Vakanties naar het mooie Griekenland kunnen weer geboekt worden! Voor het hele land, inclusief alle eilandgroepen, geldt namelijk code geel. Je kunt naar Griekenland reizen als je volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden), een herstelbewijs, een negatieve PCR-testuitslag (max. 72 uur oud) of negatieve antigeen test (max. 48 uur)  kunt aantonen. Daarnaast moet iedere reiziger 24 uur voor vertrek een elektronisch PLF formulier invullen. Houd voor ontwikkelingen en meer informatie goed het reisadvies in de gaten.
 • Hongarije¬†ūüá≠ūüáļ¬†
  Ook in Hongarije geldt momenteel code geel. Je mag naar Hongarije reizen met: een volledige vaccinatie (met een 1e dosis van een door Hongarije goedgekeurd vaccin) of; herstelbewijs van COVID-19 (min. 14 dagen geleden) of; een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud). Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Ierland¬†ūüáģūüá™
  Het reisadvies voor Ierland is geel. Je mag hierheen reizen met: een volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden) of; herstelbewijs van COVID-19 of; negatieve PCR-test (max. 72 uur oud). Daarbij moet je voor vertrek een Digital Passender Locator Form invullen. Ben je de afgelopen 14 dagen in een land buiten de EU/EEA geeweest? Dan gelden er andere maatregelen. Lees voor meer informatie het reisadvies!
 • IJsland¬†ūüáģūüáł
  IJsland staat op geel. Er zijn wel een aantal eisen waar je aan moet voldoen voor een vakantie naar deze bestemming. Alle reizigers, ook volledig gevaccineerden (min. 14 dagen geleden), moeten een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) laten zien laten zien. Ben je volledig gevaccineerd of hersteld, dan is een negatieve antigeentest (max. 72 uur) voldoende. Ben je niet gevaccineerd of hersteld? Dan mag je reizen met een negatieve test (max. 72 uur oud) bij vertrek, alleen ben je verplicht om bij aankomst een test te doen en minimaal 5 dagen in quarantaine te gaan. Hierna volgt nog een test en wanneer deze negatief is, kun je vrij reizen. Voor alle reizigers geldt dat ze zich digitaal moeten registreren. Houd het reisadvies en de bijbehorende informatie goed in de gaten!
 • Itali√ꬆūüáģūüáĻ
  Ook voor Bella¬†Itali√ę geldt geel, behalve¬†het eiland Sardini√ę. Sardini√ꬆheeft kleurcode groen. Reizigers naar Itali√ę moeten een Passenger Locator Form¬†invullen en reizen met coronapaspoort dat aantoont dat je volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden), een negatieve PCR-test of antigeentest (max. 48 uur oud)¬†of bent hersteld van corona (max. 6 maanden geleden). LET OP: reis je naar Sicili√ę? Dan moet je je bij aankomst op het eiland nogmaals laten testen, ook als je al getest hebt of volledig gevaccineerd bent. Dit geldt tot in ieder geval 1 september 2021. Lees voor vertrek goed het reisadvies door.
 • Jordani√ꬆūüáĮūüáī
  Een reis naar Jordani√ę altijd al op je bucketlist gehad? Perfect, want deze bestemming is nu code geel! Om naar Jordani√ę te mogen reizen zijn er wel een aantal¬†voorwaarden. Voordat je naar dit land afreist, moet je je registeren¬†op de website van de Jordaanse overheid. Op basis van deze registratie, zie je welke voorwaarden het land hanteert om hierheen te mogen reizen. Daarnaast moet je een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) kunnen aantonen en een bewijs van zorgverzekering. Let wel op! Het is niet mogelijk om met je CoronaCheck app¬†naar Jordani√ę reizen, omdat dit buiten de EU is. Check dus goed voor vertrek de inreisvoorwaarden op de website.¬†
 • Kroati√ꬆūüá≠ūüá∑¬†
  Voor heel¬†Kroati√ę geldt code geel. Je kunt naar Kroati√ę reizen met een coronabewijs dat aantoont dat je volledig bent gevaccineerd (direct geldig), een Janssen vaccin hebt gekregen (max. 365 dagen geleden), een corona herstelbewijs, een negatieve PCR test (max. 72 uur oud) of een negatieve antigeentest (max. 48 uur oud) kunt laten zien. Reis je met het vliegtuig? Dan moet je een PLF formulier invullen.Je kunt je ook na aankomst in Kroati√ę te laten testen, waarbij je je negatieve uitslag afwacht in quarantaine.¬†Houd¬†het actuele reisadvies¬†goed in de gaten.
 • Luxemburg¬†ūüáĪūüáļ
  Ook voor Luxemburg geldt code geel. Reis je met de auto, dan is een coronabewijs niet nodig. Met het vliegtuig is het wel nodig een coronabewijs te laten zien met een volledige vaccinatie (direct geldig), herstelbewijs, negatieve PCR, TMA- of LAMP-test (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur oud). Lees daarom voor vertrek het reisadvies goed door.
 • Noorwegen¬†ūüá≥ūüáī
  Voor Noorwegen geldt code geel en is open voor reizigers vanuit EU, EER, Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk, maar er gelden nog wel toelatingseisen. Alle reizigers dienen zich voor aankomst te registreren. Ben je niet gevaccineerd of hersteld van COVID? Dan dien je je 24 uur voor aankomst te laten testen. Bij aankomst in Noorwegen ben je ook verplicht opnieuw na 72 uur te testen en 10 dagen in quarantaine te gaan. Als je dan negatief getest wordt, mag je uit quarantaine. Lees voor vertrek goed alle informatie door voor een reis naar Noorwegen. 
 • Oostenrijk¬†ūüá¶ūüáĻ
  De kleurcode voor Oostenrijk is geel. Als je naar Oostenrijk wilt reizen, kan dat met 1 (Janssen) vaccinatie (min. 22 dagen geleden), volledige vaccinatie (direct geldig) of een herstelbewijs van COVID-19 (max. 6 maanden geleden), een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur oud). Check hier meer informatie.
 • Polen¬†ūüáĶūüáĪ
  Er geldt code geel voor Polen, dus jouw citytrip naar Warschau of Krakau kan gewoon doorgaan! Let op! Er kunnen voor jou wel quarantaineverplichtingen gelden. Deze verplichtingen gelden niet voor jou als je: volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden), hersteld bent van COVID-19, uit een Schengenland komt of een negatieve testuitslag kunt laten zien (max. 48 uur oud). Het is ook mogelijk je te laten testen op de luchthaven. Voor het actuale reisadvies naar Polen kun je de website van de overheid in de gaten houden. 
 • Portugal¬†ūüáĶūüáĻ
  Voor heel Portugal geldt code geel, inclusief de eilanden Madeira en de Azoren. Je mag naar Portugal reizen met een coronabewijs met; een volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden), bewijs van herstel, negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur oud). LET OP! Per 1 december zijn alle reizigers, ook volledig gevaccineerden of mensen die hersteld zijn van COVID, verplicht om een negatieve testuitslag te laten zien; een PCR-test (max. 72 uur oud) of antigeentest (max. 48 uur oud). Dit geldt voor zowel reizen met de auto als het vliegtuig. Ook dient elke reiziger een Passenger Locator Card in te vullen. Lees voor vertrek goed alle reisinformatie door.
 • Slowakije¬†ūüáłūüáį
  De kleurcode van Slowakije is geel en er worden inreisbeperkingen gehanteerd. Iedere reiziger boven de 12 jaar moet zich vooraf online registreren. Daarbij moeten niet (volledig) gevaccineerden bij aankomst in Slowakije 14 dagen in thuisquarantaine. Hierbij kun je op dag 5 een PCR-test laten doen, waarbij je bij een negatieve uitslag uit thuisquarantaine mag. Ben je wel volledig gevaccineerd (min. 14 dagen geleden)? Dan gelden er geen inreisbeperkingen.  
 • Spanje¬†ūüá™ūüáł
  Arrriba! Voor heel Spanje geldt code geel, dus voor zowel het vasteland als de Balearen & de Canarische Eilanden. Voor La Palma geldt code oranje. Je mag naar Spanje reizen per auto of vliegtuig met een coronabewijs met: volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden), een herstelbewijs of negatief PCR-testbewijs (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur). Als je met het vliegtuig of de boot reist, dien je ook een Health Control Form in te vullen. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten voor verdere ontwikkelingen.
 • Tsjechi√ꬆūüá®ūüáŅ
  Het diverse vakantieland Tsjechi√ę heeft ook kleurcode geel. Reizigers naar Tsjechi√ę dienen in ieder geval¬†Passenger Locator Form in te vullen. Wanneer je volledig gevaccineerd bent (min. 14 dagen geleden), het Janssen Vaccin hebt gekregen (min 14. dagen geleden),¬†hersteld bent van COVID-19, een negatieve PCR test (max. 72 uur oud) of antigeentest aanbiedt (max. 48 uur oud). Wanneer je reist zonder volledige vaccinatie, ben je verplicht om op dag 5 na aankomst nog een PCR-test af te nemen. Let op: in Tsjechi√ę is enkel¬†een¬†FFP2-masker toegestaan. Houd voor ontwikkelingen goed de reisinformatie in de gaten.
 • Verenigde Arabische Emiraten¬†ūüá¶ūüá™
  Zowel voor Dubai als voor Abu Dhabi geldt code geel, maar let op, de inreisvoorwaarden voor deze bestemmingen verschillen. Voor beide bestemmingen is geen volledige vaccinatie nodig. Lees de rubriek 'coronavirus' op de website van de overheid alle regels en uitzonderingen per bestemming.
 • Zweden¬†ūüáłūüá™
  Ook voor Zweden geldt weer code geel. Je mag dit land binnentreden als je een vaccinatiebewijs (min. 14 dagen geleden), herstelbewijs of een negatieve PCR- of antigeen testuitslag van max. 72 uur oud kunt aantonen, dat is uitgevoerd in Zweden. Houd voor ontwikkelingen goed het reisadvies in de gaten.
 • Zwitserland¬†ūüá®ūüá≠
  Voor Zwitserland is het code geel. Voor zowel de auto als het vliegtuig gelden dezelfde inreisbeperkingen. Je mag met een coronabewijs naar Zwitserland reizen, maar reizigers die niet gevaccineerd of hersteld zijn, moeten een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur oud) kunnen aantonen, en daarna 4 tot 7 dagen na aankomst opnieuw laten testen.Daarbij moeten alle reizigers zich aankomst in Zwitserland een elektronisch inreisformulier invullen. Houd wel het actuele reisadvies goed in de gaten.
 • Verder hebben¬†ook de volgende landen¬†een gele kleurcode:¬†Andorra, Bahrein, Colombia, Estland, Groenland, Vaticaanstad, Koeweit, Letland, Litouwen, Liechtenstein, Monaco, Namibi√ę, Peru,¬†Qatar, Roemeni√ę, Rwanda, San Marino, Saoedi-Arabi√ę, Spitsbergen, Uruguay¬†en Zuid-Korea.

Overzicht van alle eilanden met een gele kleurcode

 • Aruba¬†ūüá¶ūüáľ
  We kunnen weer naar Aruba reizen! Er zijn wel een aantal eisen, waar je aan moet voldoen voor een vakantie naar dit Caribische pareltje. Alle reizigers, ook gevaccineerden, moeten een PCR-test doen en de negatieve testuitslag hiervan invullen in de online immigratiekaart. Hierbij kun je kiezen om te testen voor vertrek of bij aankosmt op de luchthaven. Bij dit laatste dien je in quarantaine te gaan tot de uitslag bekend is. Ook dien je een online gezondheidsverklaring in te vullen. Bij aankomst op Aruba moet je de negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of vaccinatiebwijs laten zien op uitgeprint papier. Een digitaal coronabewijs is dus geen geldig bewijs. Verder zijn alle reizigers verplicht een aanvullende COVID verzekering af te sluiten voor tijdens het verblijf op Aruba. Lees voor vertrek goed alle reisinformatie door.
 • Azoren¬†ūüáĶūüáĻ
  Net als voor heel Portugal, geldt er voor de Azoren een gele kleurcode. Reizen mag met een coronabewijs: een volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden), een herstelbewijs, negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur oud). LET OP! Per 1 december zijn alle reizigers, ook volledig gevaccineerden of mensen die hersteld zijn van COVID, verplicht om een negatieve testuitslag te laten zien; een PCR-test (max. 72 uur oud) of antigeentest (max. 48 uur oud). Dit geldt voor zowel reizen met de auto als het vliegtuig. Ook dient elke reiziger een Passenger Locator Card in te vullen. Lees voor vertrek goed alle reisinformatie door.
 • Bonaire¬†ūüĆī
  We mogen ook weer naar het zonnige Bonaire! Maar let op, er gelden meerdere inreismaatregelen. Alle reizigers, ook volledig gevaccineerden, dienen een negatieve PCR-test (max. 48 uur oud) te laten zien. Reizen met je coronapaspoort is mogelijk, maar zorg dat je je negatieve testresultaat voor de zekerheid ook uitgeprint meenemen. Daarnaast moet je 48 uur voor vertrek een online gezondheidsverklaring invullen. Bij aankomst op Bonaire dien je naast je negatieve test je vaccinatiebewijs te laten zien. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Dan ben je verplicht om een (extra) negatieve PCR-test (max. 24 uur oud) te laten zien of op eigen kosten op het vliegveld van Bonaire bij aankomst een antigeentest te laten doen. Ben je niet gevaccineerd of hersteld van COVID? Dan wordt je geadviseed om op de dag 2 en dag 5 na aankomst zich (gratis) laten testen bij de GGD op Bonaire. Overigens moeten reizigers van buiten Caribisch Nederland een geldige verzekering hebben dat gedekt is tegen extra medische kosten. Houd voor meer informatie het reisadvies goed in de gaten!
 • Balearen & Canarische Eilanden¬†ūüá™ūüáł
  Voor de Balearen en de Canarische Eilanden geldt weer code geel! code geel. Onder de Balearen vallen onder andere Mallorca en Ibiza. Onder de Canarische Eilanden vallen onder andere Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife. Je mag naar hierheen met een coronabewijs met: volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden), een herstelbewijs of negatief PCR-testbewijs (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur). Ook dien je een Health Control Form in te vullen. Let op! Als je terugreist naar Nederland vanaf Spanje, dan dien je je coronabewijs te kunnen laten zien. Als je niet gevaccineerd of hersteld bent, heb je dus een negatief testresultaat nodig. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten voor verdere ontwikkelingen.
 • Cyprus¬†ūüá®ūüá嬆
  Voor heel Cyprus geldt code geel. Je mag naar Cyprus reizen met een coronapaspoort met: volledige vaccinatie (direct geldig), een Janssen vaccinatie (min. 14 dagen geleden) een herstelbewijs of negatief PCR-testbewijs (max. 72 uur oud). Ook dienen alle reizigers 48 uur voor vertrek een Cyprus Flight Pass ingevuld te hebben. Let op! Indien je reis met een negatieve test, dien je bij aankomst nogmaals een PCR-test te doen en het resultaat af te wachten in quarantaine. Ook bij volledig gevaccineerden kan om een PCR-test gevraagd worden. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten voor verdere ontwikkelingen.
 • Ionische eilanden, Noord √©n Zuid-Ege√Įsche¬†eilanden & Kreta ūüá¨ūüá∑
  Voor alle Griekse eilanden geldt code geel. Onder de Ionische¬†eilanden vallen onder andere de¬†Griekse eilanden Corfu, Zakynthos, en Lefkas. Onder de Zuid-Ege√Įsche eilanden vallen onder andere de¬†Griekse eilanden¬†Santorini,¬†Mykonos,¬†Rhodos,¬†Kos¬†en¬†Karpathos.¬†Onder de Noord-Ege√Įsche¬†eilanden¬†vallen onder andere Lesbos en Samos.¬†Ook naar het Griekse en tevens grootste eiland van Griekenland, Kreta, mag je¬†afreizen. Je mag naar deze eilanden afreizen met een coronapaspoort met: een volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden), een herstelbewijs, een negatieve¬†PCR-testuitslag (max. 72 uur oud) of negatieve antigeen test (max. 48 uur). Daarnaast moet iedere reiziger¬†24 uur voor vertrek een elektronisch¬†PLF formulier invullen.
 • Madeira¬†ūüáĶūüáĻ
  Net als voor heel Portugal, geldt er voor Madeira een gele kleurcode. Reizen mag met een coronabewijs: een volledige vaccinatie (min. 14 dagen geleden), een herstelbewijs, negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of negatieve antigeentest (max. 48 uur oud). LET OP! Per 1 december zijn alle reizigers, ook volledig gevaccineerden of mensen die hersteld zijn van COVID, verplicht om een negatieve testuitslag te laten zien; een PCR-test (max. 72 uur oud) of antigeentest (max. 48 uur oud). Dit geldt voor zowel reizen met de auto als het vliegtuig. Ook dient elke reiziger een Passenger Locator Card in te vullen. Alle reizigers naar Madeira dienen zich daarnaast te registreren via Madeira Safe. Check de voorwaarden voor vertrek.
 • Sint Maarten¬†ūüáłūüáĹ
  Ook voor Sint Maarten geldt code geel. Reizigers moeten een gezondheidsverklaring invullen met een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test (max. 72 uur oud), om een voorlopige toestemming te verkrijgen om naar Sint Maarten te mogen vliegen. Het coronapaspoort is hier niet geldig: het negatieve testbewijs of vaccinatiebewijs moet je uitprinten en meenemen op papier. Ook moeten reizigers verplicht een lokale COVID-19 verzekering afsluiten. Lees voor meer informatie het reisadvies.
 • Verder hebben¬†ook de volgende eilanden een gele kleurcode: Faer√∂er

Het EU Digitaal Corona Certificaat: het coronapaspoort

Reizen binnen de Europese Unie¬†is sinds 1 juli 2021¬†mogelijk met het zogeheten 'EU Digitaal Corona Certificaat': het coronapaspoort. Dit reisdocument¬†is een officieel bewijsstuk¬†(voor iedereen vanaf 12 jaar) waarmee je laat zien dat je tegen corona bent inge√ęnt, je negatief bent getest of¬†van corona bent genezen en je daardoor afweerstoffen hebt opgebouwd.¬†Ook kan het coronapaspoort gebruikt worden bij festivals en evenementen¬†in Nederland en andere plekken waar coronatoegansbewijzen worden gevraagd. Vergeet echter niet dat ook met een coronabewijs je je aan de maatregelen van je bestemming¬†moet houden, zoals de 1,5 meter regel of mondkapjesplicht. Let ook op dat het per land kan verschillen wat de vaccinatievoorwaarden zijn: soms is √©√©n prik al voldoende, soms wordt er een volledige vaccinatie verwacht waarbij de laatste prik minimaal 2 weken geleden was.¬†

Hoe kom ik aan het coronapaspoort? 

Het coronapaspoort is een digitaal bewijs dat is ondergebracht in de CoronaCheck-app. Deze kun je downloaden via de Play Store of App Store. Met je DigiD wordt er automatisch een link gelegd tussen jou en je 'coronaverleden' en kun je je vaccinatiegegevens toevoegen in deze app. Uiteindelijk maak je een unieke QR-code aan wat geldt als reisdocument. De app maakt twee QR-codes aan: één voor het gebruiken in Nederland en één internationale waarmee je kunt reizen. Heb je geen vaccinatie gehad? Of ben je recentelijk hersteld van Covid-19? Ook dan kun je een QR-code laten maken. 

Wil je meer informatie of uitleg over hoe de app werkt? Of liever een papieren bewijs? Check het op Coronacheck.nl.

Op reis met het gele vaccinatieboekje

Wanneer je gevaccineerd bent, is het mogelijk om de bevestiging te laten registeren in het gele vaccinatieboekje. Het gele boekje is echter geen officieel vaccinatiebewijs, omdat er geen internationale afspraken over gemaakt zijn. Wel zijn er bepaalde landen die het gele vaccinatieboekje accepteren als bewijs, zoals Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Cyprus. Ook hier kunnen er per land extra voorwaarden aan verbonden zijn, zoals dat je minstens 2 weken voor vertrek gevaccineerd moet zijn. 

In deze landen buiten Europa ben je weer welkom als Nederlandse toerist

Wil je liever weer wat verder over de grens en afreizen naar een oranje gebied buiten Europa? Houd dan goed in de gaten waar Nederlandse reizigers weer welkom zijn. Het zal je namelijk vast niet ontgaan zijn dat veel landen buiten de EU een inreisverbod invoerden en de grenzen sloten voor toerisme, om de veiligheidsrisico's in te perken. Gelukkig zijn er langzaamaan steeds meer landen die hun grenzen open stellen en toeristen weer verwelkomen, onder bepaalde (strenge) voorwaarden, zoals vaccinatie- of quarantaineplicht.

Op de website Covidcontrols vind je een wereldwijd overzicht van landen waar je als Nederlandse reiziger weer welkom bent, welke restricties landen stellen om te mogen inreizen en alle voorwaarden die je moet weten voordat je een reis plant. Ook kun je alle regels ter plaatse checken, bijvoorbeeld of een land in lockdown is. Zoek dit dan ook heel goed uit voordat je boekt.

Benieuwd op welke verre oorden je als Nederlandse reiziger (met de nodige voorwaarden) weer welkom bent? Een greep uit alle bestemmingen: 

Let op! Reis je buiten Europa naar een oranje gebied? Bereid je dan extra goed voor. Check bijvoorbeeld de dekking van je verzekering om onaangename verrassingen te voorkomen. Houdt er ook rekening mee dat je bij terugkomst in Nederland bij een reis vanuit een oranje gebied er een 10-daagse quarantaineplicht geldt en je een negatieve PCR-test moet kunnen aantonen. 

Zwitserland vakantie vlag

Ondanks COVID-19 toch een vakantie boeken

Wil je toch een vakantie boeken, ondanks de onzekerheid die dit met zich mee brengt? Reisorganisaties als TUI, Sunweb en Corendon maken dit mogelijk door flexibele voorwaarden, kortingen op testen en maatregelen:

 • Corendon¬†biedt onder andere een¬†geldteruggarantie. Als de reisorganisatie een geboekte pakketreis met vertrek vanaf 1 april 2021 moet annuleren vanwege een negatief reisadvies door de overheid, wordt de (aan)betaling terugbetaald. Daarnaast heb je als boeker bij Corendon recht op de gratis omruilgarantie tot zes weken voor vertrek.¬†Een andere voorwaarde die Corendon biedt is dat je )op boekingen tot 3 weken voor vertrek)¬†binnen twee dagen na het boeken, gratis kan annuleren. Ook handig: wanneer je op een bestemming binnen Europa met een geel reisadvies verblijft, ontvang je vanaf¬†8 augustus 2021 voor de terugreis een gratis antigeen sneltest voor de terugreis. Mocht deze test positief uitvallen, dan betaalt Corendon je gemaakte kosten voor overnachtingen en de latere terugvlucht. Lees alle informatie en voorwaarden¬†over hoe Corendon ervoor zorgt dat we verantwoord op reis kunnen gaan.
 • TUI biedt verschillende verzekeringen¬†met COVID dekking aan, zodat jij met een gerust hart jouw vakantie kunt boeken. Daarnaast biedt TUI een flexibele omruilgarantie, zodat je je reis tot 7 dagen voor vertrek kosteloos kunt omboeken! Uiteraard betaalt TUI ook jouw reis terug, wanneer een reis wordt geannuleerd. Is je vakantie geannuleerd? Dan kun je via de website van TUI een verzoek tot terugbetaling indienen. Je zult¬†je geld binnen 4 weken na het indienen van het verzoek¬†ontvangen.
 • Ook Sunweb biedt meerdere voorwaarden: een¬†geldteruggarantie,¬†kosteloos omboeken tot zes weken voor vertrek en als boeker bij Sunweb word je automatisch gedekt door hun repatri√ęringsgarantie. Dit betekent dat Sunweb jouw veilig naar huis brengt als het reisadvies van jouw bestemming verandert naar code oranje of code rood terwijl jij op locatie bent.

COVID

Een vakantie in Nederland en COVID-19

Veel Nederlanders zijn de afgelopen periode in eigen land erop uit getrokken, groot gelijk! Campings, natuurhuisjes en vakantieparken zijn dan ook enorm in populariteit gestegen. Voorzieningen als privé sanitair zorgen ervoor dat een vakantie in Nederland mogelijk was en nog steeds is. Ook kun je tegenwoordig hotels met diner op kamer boeken, ideaal voor als het restaurant gesloten is of je niet de drukte in wilt!

Als je nog niet staat te springen om op vakantie naar het buitenland te gaan, kun je ook heerlijk op vakantie in eigen land. Ontdek de mooiste natuurgebieden of ga heerlijk uitwaaien op het strand vanuit een vakantiepark, camping, hotel of Natuurhuisje. Voor de meest actuele informatie omtrent COVID-19, kun je de website van het RIVM raadplegen.

Vakantieparken in Nederland

Campings in Nederland

Dierentuin met overnachting

Hotels in eigen land

Natuurhuisje in Nederland

 

Laatst bijgewerkt op 26-11-2021.

Mis nooit meer een topdeal!