Vakantie & COVID-19 | Naar welke landen kan ik op vakantie?| weflycheap

COVID-19 updates - Naar welke landen kan ik op vakantie?

In juni 2020 openden veel Europese landen weer de grenzen, maar veel werden ook weer gesloten. Wat zijn hiervan de gevolgen voor het toerisme? Wil jij binnenkort weer op vakantie naar het buitenland of blijf je in eigen land? Of kijk je uit naar een vakantie in het nieuwe jaar en weet je niet waar je je zoektocht moet beginnen i.v.m. COVID-19? Op deze pagina deelt weflycheap actuele informatie omtrent het veilig reizen naar het buitenland, versoepelingen en gegevens van landen die hun grenzen weer openen.

COVID-19 maatregelen en versoepelingen

De afgelopen maanden bevond Nederland zich in een (intelligente) lock-down, de 1,5 meter samenleving werd gecreëerd en zo belandden we in een ware crisis. Iedereen werd verplicht zoveel mogelijk thuis te blijven, geen handen te schudden, in je eentje naar de supermarkt te gaan en drukke plekken zoveel mogelijk te vermijden. Later werden de scholen weer geopend, mochten kappers en andere contactberoepen weer aan de slag. Ook de horecagelegenheden openden weer. Maar tijdens de toespraak van onze minister-president werd op 14 december 2020, werd de nieuwe lockdown aangekondigd. Reizen met het OV mag alleen als het noodzakelijk is, alleen de essentiele winkels mogen open blijven, de horeca blijft dicht (geldt nu ook voor hotels) en thuis werken blijft de norm, tenzij het niet anders kan. Ook werd tijdens de toespraak geadviseerd om tot half maart 2021 geen buitenlandse reizen te boeken. Op 16 december 2020 kleurden zelfs alle landen van de wereld naar kleurcode oranje of rood.

 

Het is flink balen als je ruim van te voren je vakantie had geboekt en deze gecanceld is. Het kan ook zijn dat je momenteel nog steeds in afwachting bent van je reis, gezien de datum (ver) in de toekomst ligt. Wat betekent dit voor jou?

vakantie nederland polder flevoland

Welke grenzen gaan open?

Per 15 juni 2020 openden de grenzen van vele Europese landen weer. Veel mensen zijn na die tijd nog op vakantie geweest. Maar al snel werden de grenzen weer gesloten en kregen veel landen weer een negatief reisadvies. Maar hoe weet je nou welke landen hun grenzen weer openen, waar je naartoe kunt vliegen en bovenal wat een veilige vakantiebestemming is?

Dagelijks houdt weflycheap ook de nieuwsberichten van o.a. de Rijksoverheid en Nederlandwereldwijd in de gaten, raadplegen wij websites zoals de ANWB reiswijzer voor Europa en Covidcontrols voor een wereldwijd overzicht. Het is van belang om de actualiteiten in de gaten te houden, een nieuwe uitbraak is natuurlijk niet uitgesloten. Voor de landen die van een oranje naar een geel reisadvies gaan, geldt dat vakantiereizen weer mogelijk zijn, maar let op risico's. In dit artikel houden wij je dan ook zo up to date mogelijk. 

Overzicht van landen waar de grenzen weer openen voor Nederlandse toeristen

De COVID-19 besmettingen lopen weer op. Sinds 16 december 2020 geldt overal ter wereld code oranje of code rood. Dat betekent dat je niet mag reizen naar andere landen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Moet je toch een noodzakelijke reis maken? Alle reizigers die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken. Sinds kort moeten ook bijna alle reizigers een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen aantonen. Alle voorwaarden en meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Overzicht van landen met code oranje of code rood voor Nederlandse toeristen

 • Aruba
  Momenteel geldt op Aruba code oranje. Reis dus alleen naar dit eiland als het noodzakelijk is. Lees alle informatie én zorg dat je aan alle voorwaarden voldoet voordat je vertrekt naar het vliegveld.
 • België
  Reizen naar België mag alleen als het noodzakelijk is. Na je reis moet je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Bonaire
  Er gold een aanmeerverbod voor cruisschepen, maar ook het vliegverkeer van en naar Bonaire was lange tijd gesloten. Per 1 juli gold een paar maanden code geel, maar nu geldt er weer code oranje. Maak dus alleen noodzakelijke reizen naar Bonaire. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Bulgarije
  Door een snelle toename van het aantal corona-besmettingen is Bulgarije van code geel naar code oranje gegaan. Na je reis moet je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Curaçao
  Hoewel Curaçao een van de weinige bestemmingen was waar Nederlanders nog naartoe mochten reizen, geldt sinds de persconferentie op 8 december 2020 code oranje op het zonnige eiland. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Cyprus
  Sinds 28 augustus geldt in Cyprus weer code oranje. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen toegestaan zijn naar dit eiland. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Denemarken
  In Denemarken geldt voor Nederlandse toeristen code oranje. Er zijn gebieden waarbij thuisquarantaine niet noodzakelijk is bij thuiskomst. Moet je toch een noodzakelijke reis maken? Lees je van te voren goed in en houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Duitsland
  Ook voor ons buurland Duitsland geldt code oranje. Bij thuiskomst van een reis naar ons buurland in thuisquarantaine verplicht. Voor noodzakelijke werkgerelateerde reizen, mogen mensen wel ondergebracht worden. Maar belangrijk om te weten: je moet 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Duitsland. Je kan eventueel op de 5e dag een PCR-test doen. Test je negatief? Dan wordt de quarantaineverplichting opgehefd. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Frankrijk
  In Frankrijk geldt code oranje voor toeristen. Niet-noodzakelijke reizen zijn dus niet toegestaan. In het hele land is sprake van een lockdown t/m 15 december. Vanaf 15 december geldt er een avondklok. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Griekenland
  Sinds 8 september 2020 geldt voor de Griekse eilanden al code oranje. Na de persconferentie op 8 december 2020 geldt ook dit ook voor het vasteland van Griekenland. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Hongarije
  Ook in Hongarije geldt momenteel code oranje. Dat betekent dat thuisquarantaine verplicht is na een bezoekje aan dit land. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Ijsland
  Door inreisbeperkingen die opgelegd zijn aan Nederlandse toeristen geldt in IJsland code oranje. Reis alleen naar IJsland als het noodzakelijk is. Belangrijk om te weten is dat je 14 dagen in quarantaine moet óf een dubbele COVID-testprocedure moet onderaan als je hier toch naartoe reist. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Italië
  Volgens het advies van de rijksoverheid geldt voor Italië code oranje vanwege het advies om niet te reizen tot midden januari. Moet je om geldige redenen toch naar dit land? Houdt er dan rekening mee dat je een negatieve uitslag van een PCR-test moet hebben die binnen 48 uur van vertrek is afgenomen. Vanaf 21 december geldt ook een verplichte quarantaine van 14 dagen. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Kroatië
  In Kroatië geldt code oranje. Dit betekent dat niet-noodzakelijke reizen streng worden afgeraden. Daarnaast heeft Kroatië zelf inreisbeperkingen opgelegd. Zo is het verplicht om een negatieve uitslag van een PCR-test aan te kunnen tonen. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Luxemburg
  Ook voor Luxemburg geldt dat het reisadvies is aangepast van code geel naar code oranje. Reis dus alleen naar Luxemburg als het noodzakelijk is. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Malta
  Langte tijd was al het vlieg- en waterverkeer naar Malta verboden. Midden juli kwam er een versoepeling en konden er weer vakanties geboekt worden naar dit eiland. Sinds 12 augustus 2020 geldt weer code oranje op Malta. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Monaco
  Voor het pitoreske Monaco geldt code oranje. Moet je toch een noodzakelijke reis maken naar dit land? Dan is het goed om te weten dat hier een avondklok geldt vanaf 20:00 uur tot 6:00 uur. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Noorwegen
  Reizen naar Noorwegen is enkel toegestaan als het noodzakelijk is, er geldt dan ook een quarantaine plicht van 10 dagen voor Nederlanders bij binnenkomst in het land. Als je geen vaste woonplaats hebt, krijg je een hotel aangewezen door de overheid. Daarnaast is het verplicht om een negatieve uitslag van een PCR-test te kunnen aantonen, die maximaal 72 uur oud is. Zonder test kom je het land niet in. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Oostenrijk
  Vanaf 7 december geldt in Oostenrijk een gedeeltelijke lockdown. Voor Nederlandse toeristen geldt code oranje. Er wordt geadviseerd om tot half januari geen niet-noodzakelijke reizen te maken. Helaas geen wintersport naar Oostenrijk dit jaar. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Portugal
  Onlangs is voor het vasteland van Portugal de noodtoestand uitgeroepen. Ook voor Nederlandse toeristen geldt in het land code oranje. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Spanje
  Helaas geldt code geel niet meer voor Spanje. Momenteel geldt code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reis je toch naar Spanje? Dan is het verplicht om een negatieve uitslag van een PCR-test te kunnen aantonen én een Health Control Form kunnen laten zien. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Sint Maarten
  Op Sint Maarten geldt sinds 16 december 2020 code oranje. Maak geen reizen naar deze bestemming, tenzij dit echt noodzakelijk is. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Tsjechië
  Doordat besmettingen zijn toegenomen in Tsjechië is het reisadvies veranderd van code geel naar code oranje. Na terugkomst uit een land waar code oranje geldt, moet je 10 dagen in quarantaine. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

 • Turkije
  Momenteel is er geen commercieel vliegverkeer naar Turkije. Voor Turkije geldt dus nog steeds code oranje, wat betekent dat een vakantie naar Turkije er momenteel nog niet in zit. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Verenigd Koninkrijk
  Het was lang niet toegestaan om te reizen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Na een korte periode van code geel, geldt sinds 15 augustus weer code oranje. Na die tijd heeft er zelfs nog een nationale lockdown plaatsgevonden. Inmiddels gelden er andere maatregelen, onder andere het "Tier-system". Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Zweden
  Een vakantie naar Zweden zit er momenteel niet in, enkel noodzakelijk reizen zijn toegestaan en code oranje geldt qua reisadvies. Zelfs voor de Zweedse bevolking geldt om zoveel mogelijk thuis te blijven en vakantiehuizen in eigen land niet te bezoeken. Ben je genoodzaakt om naar Zweden te reizen, houd er dan rekening mee dat je na afloop van je reis, verplicht 10 dagen in thuisquarantaine moet. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.
 • Zwitserland
  Dit jaar wordt het helaas geen wintersport in Zwitserland. De kleurcode voor dit land is namelijk code oranje. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen naar dit prachtige land is toegestaan. Houd goed het actuele reisadvies in de gaten.

Zwitserland vakantie vlag

Ondanks COVID-19 toch een vakantie boeken

Wil je toch een vakantie boeken, ondanks de onzekerheid die dit met zich mee brengt? Reisorganisaties als TUI, Sunweb en Corendon maken dit mogelijk door flexibele voorwaarden en maatregelen. TUI biedt bijvoorbeeld de COVID Care service aan en Sunweb biedt een geldteruggarantie aan. Corendon biedt ook geldteruggarantie aan, net zoals omruilgarantie en het recht om gratis te annuleren onder bepaalde voorwaarden.

TUI COVID Care

Wil jij een reis boeken waarbij je uiterlijk 31 maart 2021 vertrekt? Bij TUI krijg je dan automatisch de COVID Care service. Onderdeel van deze service is dat je 24 uur per dag telefonisch medische assistentie kan aanvragen. Daarnaast dekt TUI kosten voor een eventuele PCR-test ter plaatse. Test je positief? Dan dekt TUI medische hulp of een medisch noodzakelijke repatriëring. Moet je onverwachts in quarantaine? Dan zorgt TUI ervoor dat je langer op je bestemming kunt verblijven én wordt er kosteloos een nieuw terugvlucht geregeld voor jou en je gezin.

Geldteruggarantie van Sunweb

Om het risico minder groot te maken om nu een vakantie te boeken, biedt Sunweb de service van geldteruggarantie aan. Als het reisadvies voor jouw bestemming binnen twee weken voor vertrek naar code oranje, of zelfs rood verandert, krijg je gegarandeerd je geld terug. Deze garantie is geldig voor reizen vanaf 15 december 2020 tot 31 oktober 2021. Daarnaast kun je je reis kosteloos omboeken tot zes weken voor vertrek. En als boeker bij Sunweb word je automatisch gedekt door hun repatriëringsgarantie. Dit betekent dat Sunweb jouw veilig naar huis brengt als het reisadvies van jouw bestemming verandert naar code oranje of code rood terwijl jij op locatie bent.

Voorwaarden Corendon

Net zoals Sunweb, biedt Corendon ook geldteruggarantie. Als de reisorganisatie een geboekte pakketreis met vertrek vanaf 1 april 2021 moet annuleren vanwege een negatief reisadvies door de overheid, wordt de (aan)betaling terugbetaald. Daarnaast heb je als boeker bij Corendon recht op de gratis omruilgarantie tot zes weken voor vertrek. Dit geldt voor boekingen die gemaakt zijn vanaf 12 november 2020. Een andere voorwaarde die Corendon biedt is dat je in veel gevallen je boeking, binnen twee dagen na het boeken, gratis kan annuleren. Lees alle informatie over hoe Corendon ervoor zorgt dat we verantwoord op reis kunnen gaan.

COVID

Een vakantie in Nederland en COVID-19

Veel Nederlanders zijn de afgelopen weken in eigen land erop uit getrokken, groot gelijk! Campings, natuurhuisjes en vakantieparken zijn dan ook enorm in populariteit gestegen. Voorzieningen als privé sanitair zorgen ervoor dat een vakantie in Nederland mogelijk was en nog steeds is.

 

Ondanks de nieuwe lockdown die is aangekondigd, kunnen we nog wel op vakantie in eigen land. We kunnen de mooiste natuurgebieden ontdekken of heerlijk uitwaaien op het strand. Voor de meest actuele informatie omtrent COVID-19, kun je de website van het RIVM raadplegen.

Vakantieparken in Nederland

Campings in Nederland

Dierentuin met overnachting

Hotels in eigen land

Natuurhuisje in Nederland

 

Laatst bijgewerkt op 15-12-2020

Mis nooit meer een topdeal!