Internationale baan; ziek zijn op reis

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Internationale baan; ziek zijn op reis

Internationale baan; ziek zijn op reis

Yep, dat is absoluut het ergste wat je kan gebeuren. En helaas ben ik er al meer dan eens het slachtoffer van geworden. Nu zijn er verschillende factoren van invloed op de ellende;

  • Ben je alleen aan het reizen?
  • Moet je morgen verder omdat je een vlucht, boot, bus reservering hebt staan die al betaald is?
  • Ben je ergens waar de medische voorzieningen goed zijn?

Voor mijn werk reis ik praktisch altijd alleen. Dus niemand die koekjes voor je haalt, je geklaag aan hoort, je vluchten om boekt en natte washandjes op je hoofd legt. Op dit soort momenten had ik het idee dat het nooit meer goed zou komen en dat ik daar ter plekke zou sterven (beetje overdreven natuurlijk). Ik kreeg ongekende heimwee, wilde dat mijn moeder me kwam verzorgen en wilde weg uit het ellendige land waar ik op dat moment me zielig lag te voelen. Meer dan eens heb ik een voedselvergiftiging opgelopen, ook gewoon in de 5-sterren hotels. Op sommige plaatsen dacht ik dat ik voedselvergiftiging op zou lopen. Eén blik in sommige keukens veroorzaakt er acuut eentje, maar dan gebeurde er niks. Soms is er geen pijl op te trekken. Er is maar zoveel wat je kan doen om het te voorkomen.

K1-fighter-look

Het mooiste verhaal was misschien nog wel een vakantie in Ethiopië. Ik was letterlijk een uur in het land, nog niets eens van de luchthaven af toen lopend met twee backpacks in mijn handen mijn veters zich aan de andere schoen vast haakten en ik met mijn gezicht op de marmeren vloer viel. Blauw oog, gezicht onder het bloed en blinde paniek omdat ik dacht mijn oogkas gebroken te hebben. Eén ding wist ik zeker, als die gebroken was dan ging ik zeker niet naar een ziekenhuis in Ethiopië. Dan maar met gebroken oogkas terug in het vliegtuig. Na inspectie van mijn gehele gezicht tot de conclusie gekomen dat mijn tanden er nog in zaten, mijn oogkas het prima deed en dat ik deze reis makkelijk zou kunnen maken. Dus als één of andere K1-vechter liep ik door de douane en begon mijn reis.

Hoogteziekte

Nu ligt Addis Abeba op 2.400 meter hoogte. Niet per se heel hoog, maar wel genoeg om het te merken als je de trap op loopt. Ik zou eerst naar het noorden reizen, waar ik rond de 4.000 meter zouden komen te zitten. Ik voelde me de hele dag door misselijk en had geen honger, dus ik dacht dat ik last had van hoogteziekte. Maar mijn verschijnselen hielden aan op de laagvlaktes in het zuiden van Ethiopië. Inmiddels had ik er ook een zware keelontsteking bij gekregen en door mijn gebrekkige eetlust en de niet heel erg uitgebreide, veilige keuken in Ethiopië begon mijn gewicht inmiddels ook problematisch te worden. Eerst maar antibiotica om die keelontstekking af te remmen. Hoogteziekte kon van de lijst af nu ik al twee weken rondhing op nog niet eens 1.000 meter hoogte. Gelukkig ging het na een paar weken stukje bij beetje beter. Wat bleek nu achteraf. Door de klap op het marmer had ik een hersenschudding opgelopen. Nooit in me opgekomen natuurlijk dus stug volgehouden op reis. Ik kon altijd tot aan de lunch actief zijn en dan stortte ik helemaal in en lag ik te slapen. Maar ondanks dat ik weken lang ziek was, is Ethiopië één van de meest bijzondere bestemmingen ooit geweest waar ik heb gereisd.

Tips van een ervaren reiziger

  • Neem een waterfles met filter zoals waar ik in mijn blog over backpackers al over schreef. Hierdoor weet je zeker dat je niet uit droogt aangezien je uit elke waterbron kan drinken.
  • Eet waar het druk is, niet waar het er schoon uit ziet. Doorlooptijd van eten is vaak een stuk belangrijker dan schone tafels.
  • Eet nergens vlees of vis als je het niet vertrouwt.
  • Vis eet je sowieso niet als er geen zee in de buurt is.
  • Natuurlijk drink je niks met ijsblokjes en eet je geen rauwe groente of vers fruit wat al geschild is of wat al gewassen is in (waarschijnlijk vuil) water.
  • Neem antibacteriële gel mee en gebruik het bij alles. Geld is vies. Mensen zijn vies. Dus stop vooral niet je vingers in je mond voordat je deze heb gedesinfecteerd.
  • En als je ziek bent, je weet wel, griepje, verkoudheid, voedselvergiftiging of iets anders waarvoor je niet direct naar de Eerste Hulp moet, dan heb ik geen andere tip dan volhouden en slapen.

ziek op reis

ziek op reis

ziek op reis

ziek op reis

Mis nooit meer een topdeal!