Backpack tips: onmisbaar in de rugzak van een (beginnende) backpacker?

Backpack tips: Onmisbaar in de rugzak van een (beginnende) backpacker?

Handige gadgettips om nog lichter te reizen.

Mijn avonturen begonnen 11 jaar terug met een 65+15 liter backpack toen ik 6 maanden in Nieuw Zeeland woonde. En natuurlijk nog een handbagage rugzak van 20 liter. En een los tasje. En mijn jas over mijn arm. En mijn camera natuurlijk. Oh ja, ook nog zo’n handig tasje voor je paspoort en belangrijke papieren.

In de afgelopen elf jaar ben ik van bovenstaande volksverhuizing naar ultralight backpacking gegaan. Tegenwoordig reis ik met enkel een rugzak die voldoet aan de handbagage afmetingen met maximaal 9 kilo bagage. Oh ja, en nog steeds met dat handige tasje voor paspoort en papieren. Aangezien ik zowel werkend als vakantie vierend aardig wat tijd op luchthavens en stations door breng, heb ik uren de tijd om al die meisjes met koffers groter dan zijzelf te zien vertrekken voor 9 dagen Ibiza. Nu snap ik dat een krultang, stijltang, föhn, 6 paar schoenen, 3 bikini’s, liters bodyoil for the ultimate shine en een paar kilo pijnstillers nodig zijn op sommige reizen, maar als backpacker moet je keuzes maken. Je hebt geen driekamer appartement waar je de hele vakantie zit. Waarschijnlijk moet je kilometers lopen, slenteren en sjokken door de hitte, regen en het levensgevaarlijke verkeer. Wel handig als je je dan makkelijk kan bewegen zonder bij een verkeerde beweging een rughernia te hebben. Maar reis je met alleen handbagage dan betekend dit erg efficiënt pakken. Dus welke items zijn nou echt onmisbaar?

  • Kies een lichte backpack. Anders zit je zo op het maximale gewicht. Ik heb liever wat meer kleren bij me dan een zware rugzak. Maar neem wel een goede backpack (en ja die zijn duur). Het is knap irritant als je na 3 weken op zoek moet naar een schoenmaker om te kijken of hij de scheuren en de geknapte schouderband nog kan repareren.
  • Ik heb natuurlijk de zwaarste kleren aan. Lange broek (geen spijkerbroek natuurlijk), dikke sokken, dichte schoenen, hemdje (niet zo’n lelijke), truitje, hele warme trui en een super hip hoedje. Ik neem alleen een jas mee als ik ergens heen ga waar het waait of koud is. Tegen de regen heb ik zo’n regenponcho (niet zo’n goedkope plastieken die bij de eerste beweging van mijn arm aan stukken scheurt). Daarmee zijn ik en mijn tas allebei droog als ik ben vergeten te kijken wanneer de moesson regens zijn.
  • Ik hou van handige gadgets. Ik heb van de Bever Zwerfsport de “spork” altijd mee. Dit is een plastic vork, lepel, mes ineen zodat ik onderweg mijn supermarkt eten naar binnen kan werken. Aangezien deze van plastic is, mag deze in elk vliegtuig gewoon in de handbagage.

backpack tips

  • Ik heb een ieniemienie zaklampje met zonnecel en dynamo opwinddingetje aan mijn tas hangen zodat ik ook in het donker kan checken of er spinnen op de wc zitten.
  • Ik heb een waterfles met een NASA filter (ja, van de maanlanding en raketten). Hiermee kan ik overal water drinken, ook uit rivieren, grachten, meren en elke waterkraan. Dat scheelt een boel liters water zeulen. Ik heb altijd 0,75 liter mee en kan mijn fles overal bijvullen. Nooit meer gedoe met het kopen van water en dan geen kleingeld hebben. Maar vooral ook super milieu vriendelijk want ik zit nooit meer met al die plastic flesjes en veel goedkoper natuurlijk.

backpack tips

  • Ik neem altijd zo’n IKEA opvouwtasje mee. Niks is zo irritant als je eten van de supermarkt over straat zien rollen omdat je plastic (alweer plastic) supermarkt tasje kapot scheurde.
  • Niet overal is het even schoon dus ik heb uit Tunesië ooit zo’n hammam doek meegenomen. Heel licht, groot genoeg als twee persoonsstrandlaken en ook geschikt als handdoek wanneer deze in je ho(s)tel van dubieuze hygiëne zijn.
  • Ik heb een studie gemaakt van slapen in vliegtuigen. Inmiddels heb ik het voor elkaar dat ik in economy class 8 uur achter elkaar min of meer slaap. Hiervoor heb je nodig: oogmasker tegen mensen die constant hun raampje open doen (ook handig in hostels tegen mensen die het licht midden in de nacht aan doen), koptelefoon om snurkende, snotterende, rochelende mensen buiten te sluiten en het perfecte hoofdkussen. De meeste opblaaskussens heb je weinig aan. Je hoofd valt altijd naar voren of het kussen schuift weg. Ik heb onderstaand hoofdkussen waardoor mijn hoofd alle kanten uit kan zakken zonder een nekhernia te veroorzaken. Op mijn telefoon heb ik relaxte muziek (of Skyradio bij KLM vluchten) om het slapen nog makkelijker te maken. En ik heb altijd de raamstoel. Niet iedereen vind dit fijn, maar ik slaap veel beter wanneer mensen niet tegen mijn schouder aan lopen, of telkens langs me heen naar de wc moeten of stewardessen die tegen mijn knie aan rijden met hun karretje.

backpack tips

  • En de belangrijkste tip van allemaal; less is more!

backpack tipsbackpack tipsgadgets

Mis nooit meer een topdeal!