Header afbeelding

Wonen in Seoul, Zuid-Korea

Transport, gebruiken en must sees!

Ik woon nu zo’n twee maanden in Seoul en mag mezelf dus inmiddels iets meer dan een toerist noemen. Voordat ik naar Seoul ging, had ik eigenlijk niet echt een plan gemaakt. Ik zou hier toch ongeveer 4 maanden verblijven, dus ik kwam er vanzelf wel achter wat tof was om te doen. Inmiddels heb ik al een heleboel dingen ondernomen en de highlights ga ik in deze blog uitlichten. 

Voor ik ga beginnen, lijkt het me wel handig om wat tips te geven met betrekking tot het transport en om een stukje over de cultuur te vertellen. 

Tip: boek je hotel eenvoudig en voordelig  hier!

Transport door Seoul

De meeste mensen verplaatsen zich in Seoul met de auto of met de metro. Dat laatste is een hele snelle en goedkope optie. Je betaalt per ritje bijna altijd 1250 won, dat is omgerekend zo’n 95 eurocent. De metro lijkt heel ingewikkeld op het eerste gezicht, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt ga je vrij gemakkelijk van A naar B. Ik raad je aan om de app ‘KakaoMetro’ te downloaden. Hier vind je een overzicht van de metrokaart (met de Engelse benamingen). Als je aangeeft waar je bent en waar je naartoe wilt, laat deze app je zien welke metro je moet pakken en waar en op welke lijn je eventueel over moet stappen. 

Taxi’s zijn ook erg betaalbaar, maar kunnen soms iets duurder uitvallen dan je in eerste instantie dacht omdat het over het algemeen behoorlijk druk is op de weg. 

Ook handig om de downloaden is ‘Naver Map’ en/of ‘KakaoMap’. Google Maps werkt namelijk niet in Zuid-Korea. Naver en KakaoMap zijn allebei makkelijk in gebruik en uiteraard in het Engels. Verder nog handig is een app om de munteenheid om te rekenen en de Google Translate app waar je dingen als verpakkingen of etiketten mee kunt scannen, mocht je problemen hebben met het doen van boodschappen!

Zuid-Koreaanse Cultuur en hun gebruiken

Als je voor de eerste keer in Zuid-Korea bent, zullen er ongetwijfeld een aantal situaties zijn waar je misschien raar van opkijkt, maar die voor Koreanen heel vanzelfsprekend zijn. Ik neem de meest voorkomende met je door.

  • Zebrapaden hebben hier geen functie. Wacht dus vooral niet met oversteken tot er iemand voor je stopt, want dat gebeurt niet. Kijk of het veilig is om te gaan en steek dan gewoon over. Soms moet je een beetje brutaal zijn. Bij sommige zebrapaden staan stoplichten voor voetgangers, daar kun je uiteraard wel veilig oversteken (als het groen is natuurlijk). Je hoeft echter niet op het knopje te drukken, het licht springt vanzelf op groen. Het knopje indrukken is alleen bedoeld voor blinden of slechtzienden zodat er geluid afgespeeld wordt zodra het licht op groen springt.
  • Het is hier niet gebruikelijk om de deur voor elkaar open te houden, dus kijk er vooral niet raar van op als iemand voor je de deur in je gezicht dicht laat vallen en doe vooral ook geen moeite om zelf de deur voor iemand open te houden.
  • Het is hier ook niet de bedoeling dat je fooi geeft. Daarmee zeg je eigenlijk dat een werkgever zijn personeel niet genoeg betaald. Ook al geef je aan dat ze de rest mogen houden, ze zullen het toch teruggeven. Uitzonderingen zijn als ze ergens een potje met ‘tips’ hebben staan, dan mag het natuurlijk wel.
  • Eerst iedereen eruit, dan iedereen erin kennen ze hier niet. In Nederland wacht je netjes tot iedereen uit de bus of de trein is gestapt voor je zelf instapt, hier doen ze dat niet. Dus doe gewoon lekker mee.
  • In de metro zijn een aantal speciale plaatsen voor ouderen of zwangere. Deze plaatsen zijn vaak roze of het staat anders aangegeven. Het is niet de bedoeling dat je hier gaat zitten. Ook al is de metro nog zo vol, als er geen zwangere of oudere is, blijven deze plaatsen leeg.
  • Als je iemand gehurkt op straat ziet zitten, denk niet dat diegene z’n behoefte aan het doen is. Dat is gewoon de manier van ‘comfortabel’ zitten hier.

Highlights Seoul

Ik heb alle highlights onderverdeeld in drie categorieën: Must eat/drink, must see/visit en must do. Zo blijft het overzichtelijk en krijg je een goed beeld van wat er eigenlijk allemaal precies in Seoul te doen is.

Must eat/drink

  • Kimchi

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht. Het is gemaakt van gefermenteerde kool en groenten en is redelijk pittig. Je hoeft dit gerecht niet te bestellen, je krijgt het bij de meeste Koreaanse restaurants standaard bij je maaltijd als side-dish.

  • Bibimbap

Ook typisch Koreaans. Je kunt het een beetje vergelijken met een pokebowl. Het is een mix van rijst met groenten, vlees en een gebakken ei. Als je ‘hot stone bibimbap’ besteld, krijg je het in een schaal die recht van het vuur af komt, hierdoor bakt de rijst (die onderin zit) als het ware aan, en wordt deze lekker crispy. 

  • Korean barbecue

Je kunt Seoul niet verlaten zonder bij een Korean barbecue restaurant te hebben gegeten. Het idee achter dit concept is dat je plaatsneemt aan een tafel met een barbecue in het midden van die tafel. Je bestelt verschillende soorten vlees en eventueel wat bijgerechten. Het vlees bak je vervolgens op de barbecue en eet je in combinatie met de bijgerechten op.

  • Soju

Hét Koreaanse alcoholische drankje gemaakt van rijst. 17% alcohol en een flesje van 360 milliliter voor omgerekend €1,37, do I need to say more?

  • Shake Shack

Hartstikke Amerikaans maar deze mag voor mij zeker niet ontbreken. Een hele populaire fastfoodketen die helaas in Nederland nog ontbreekt. Ik heb deze ontdekt toen ik in Miami was, en tijdens mijn laatste weekend afscheid genomen. Tot iemand mij erop wees dat er meerdere in Seoul zitten, yes! Als je een bezoekje brengt aan Shake Shack, ga dan zeker voor de Cheese fries!

  • Koffietentjes

In Seoul zit bijna om de vijf meter wel een koffietentje. De een nog goedkoper dan de ander. 

Van Green Tea Latte’s tot Bubble Tea’s. You name it, they got it. Je hoeft hier zeker niet naar Starbucks om een lekkere koffie te vinden. Tip: kijk ook zeker even in de vitrine, ze zijn hier ook erg goed met cheesecake & carrotcake.

  • Streetfood

Seoul staat ook bekend om zijn streetfood. Een goede manier om veel lokale gerechten te proberen. Ga vanaf een uur of vijf in de middag naar Myeongdong (stap uit bij subway exit 6) en je vindt er tientallen streetfoodkraampjes. De gerechten variëren, van zoete redbean pancakes tot kreeft of octopus. De prijzen liggen tussen de twee en de vijf euro.

  • Gwangjang foodmarket

Ook een hele goede plek om lokale gerechten te proberen is de Gwangjang foodmarket. Deze ken je misschien wel van de Netflix serie ‘Street Food’. Een hele populaire, lokale markt waar je allerlei gerechten kunt eten. Als je je helemaal onder wil dompelen in de cultuur, kies dan voor octopus. Bij een aantal plekken kun je zelf je octopus uitkiezen. Deze wordt dan voor je klaargemaakt (a.k.a. in stukken gesneden). Je kunt deze vervolgens opeten terwijl het hij beweegt… 

Foodmarket in seoul zuid korea
De Gwangjang foodmarket in Seoul, Zuid-Korea, de plek om streetfood te proeven.

Must see/visit

  • Kattencafé

Kattencafés kun je een heleboel vinden in Seoul. Als je door de drukke straten van Myeongdong loopt kom je er vanzelf een aantal tegen. Je betaalt vaak een rond de €7,50 om binnen te komen en mag dan onbeperkt knuffelen met de katten. Als je een kattenliefhebber bent is dit echt een aanrader! Er zitten vaak hele mooie rassen tussen. Zo was er in het café waar ik zelf ben geweest onder andere een ragdoll, munchkin, bengaal en siamees.

  • Dongmyo flea/vintage market

Als je het leuk vindt om in Nederland naar rommelmarkten te gaan of om vintage te shoppen moet je zeker een bezoekje brengen aan de Dongmyo market. Trek hier gerust een dag voor uit. Je vindt hier ontzettend veel winkels en kraampjes met vooral een heleboel kleding maar ook oude camera’s, gereedschap, elektronica en meer.

  • Dongdaemun Design Plaza

Dit gebouw is ontworpen door Zaha Hadid, een hele bekende architecte. Het gebouw is ontzettend modern en zeker de moeite waard om eens doorheen te lopen, zowel binnen als buiten. Je vindt er ook verschillende koffietentjes en winkeltjes.

Dongdaemun Design Plaza in Seoul.
  • Cheonggyecheon Stream

Cheonggyecheon Stream is een beekje die door het centrum van Seoul heen stroomt. Er zijn voetpaden, bruggen en bankjes langs gebouwd. Het is een aanrader om hier in de avond langs te gaan, de verlichting in combinatie met fonteinen zorgt voor een mooi effect.

  • Myeong-Dong

Myeong-Dong is een gezellige, drukke buurt met een heleboel winkels en eettentjes. Je vindt hier grote ketens zoals H&M en Zara, maar ook veel lokale winkels en boetiekjes. Zorg dat je hier ook zeker eens in de avond komt, wanneer alle reclameborden en lampjes aan staan.

Gezellige drukte in Myeong-Dong.
  • Gangnam

Gangnam is de chique en modern buurt van Seoul. Breng een bezoekje aan de drukke winkelstraat (Gangnam station exit 10 of 11). Ga ook zeker naar de COEX mall, daar vind je de Starfield Library, een ontzettend grote bibliotheek met boekenkasten die reiken tot het plafond van enkele meters hoog. Vergeet niet om bij de COEX mall de East exit te nemen, hier kom je uit bij het Gangnam standbeeld, twee grote gouden handen gemaakt ter ere van het gelijknamige nummer ‘Gangnam Style’ van Psy. 

Starfield Library in de COEX Mall, Seoul.
Starfield Library in de COEX Mall, Seoul.

Omdat er zo ontzettend veel te doen is in Seoul, ga ik in deel 2 verder met de Must see/visit en de Must do’s en vertel ik over mijn tripjes naar Busan (de op Seoul na grootste stad van Zuid-Korea, gelegen aan het strand) en Jeju (een prachtig eiland ten zuiden van Zuid-Korea).

Tip: boek je activiteiten in Seoul eenvoudig  hier!

Andere blogs over Zuid-Korea lezen? Klik dan hier!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. wonen seoul zuid korea
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.