What happens in Les Deux Alpes, stays in Les Deux Alpes | Weflycheap

What happens in Les Deux Alpes, stays in Les Deux Alpes

What happens in Les Deux Alpes, stays in Les Deux Alpes

Zoals je kon lezen in mijn vorige blog, reisden we in februari met een groepje goed geconserveerde dertigplussers per nachtbus af naar de Franse Alpen voor een weekje wintersporten. In deze blog lees je meer over dit avontuur en deel ik de beste tips betreffende de pistes, restaurants en après-ski.

L’Amour toujours

Valentijnsdag hebben we goed weten te spenderen in de sneeuw. Van de vijf reizigers waren er vier single. Thuis blijven om de brievenbus in de gaten te houden zagen we geen van allen zitten. Niet alleen zijn we daar nu een beetje te oud voor, ook heeft het ons in onze jongere jaren niet bijster veel geïnteresseerd. In plaats daarvan zijn we de nacht voor Valentijnsdag per toeval beland in een Nederlandse kroegentocht en hebben we tot sluitingstijd staan hossen en feesten in plaatselijke bar De Prins Van Oranje (waar overigens veel piepjonge studentikoze mensen in roze verenigingstruien rondliepen, maar goed, daar merk je na een paar Jägerbombs ook niks meer van). Dat alcohol je evenwichtsorgaantje flink verstoort, ondervond ik aan levende lijve toen ik na een luttele drie uur slaap met mijn board onder de arm ietwat instabiel naar de liften liep. Ik maakte me ernstige zorgen of ik überhaupt wel zou kunnen boarden die dag, maar ondanks de kater stond ik lekker op mijn board en heb ik zelfs nog wat dappere pogingen ondernomen om van een schansje te springen (wat uiteraard lukte wanneer mijn maatje niet filmde, maar steevast mislukte zodra hij zijn camera in de aanslag hield).

Plattegrond (klein formaat)Foto 3 (11)

Beste pistes

Het Fun Park doet zijn naam zeker eer aan. Het zal vast ook heel leuk zijn als het je wél lukt om over alle schansjes te springen en langs de obstakels te slalommen, maar het feit dat ik hier die dag niet bijster goed in slaagde maakte de lol er voor ons alleen maar groter op. Mijn boardmaatje en ik ontdekten bovendien een superfijne blauwe piste met een enorm lange afdaling, waar we eerst flink snelheid moesten maken om vervolgens nog een helling op te kunnen komen. Mocht je nog eens naar Les Deux Alpes gaan, dan kan ik je die piste absoluut van harte aanbevelen: Jandri 4. Onderaan die piste vind je aan de linkerkant bovendien het beste restaurant in het hele gebied: Chalet La Toura. Daar hebben wij genoten van de lekkerste pizza EVER op het zonnige terras. Als je de ondergrondse funiculaire neemt naar het hoogste punt van het skigebied, kan je via Jandri 5, Jandri 4, Jandri 3, Jandri 2 en Jandri 1 helemaal naar het dal skiën, wat super leuk is omdat je dan ruim een uur non-stop aan het afdalen bent. Alle Jandri pistes zijn blauw en goed te doen voor zowel beginners als meer ervaren wintersporters, behalve Jandri 2. Die piste is groen en daar heb je flink vaart nodig om vooruit te komen omdat het erg vlak is, én moet je kuddes kinderen in skiklasjes zien te ontwijken op het smalle pad (wat best een uitdaging is na een paar biertjes bij de après-ski).

Foto 2 (11)Foto 1 (12)

Beste après-ski 

Voor de beste après-ski op de piste moet je overigens vanaf een uur of half 4 bij de Pano Bar zijn. Dit tentje vind je aan de linkerkant van de lift Jandri Expres 2 en komt flink in de buurt van Oostenrijkse après-ski. Bovenin een houten hutje staat een letterlijk goed gemutste DJ fijne techno klappers te draaien, ondersteund door een enthousiaste MC die zijn best doet het publiek te laten springen (wat zeker lukt wanneer er Nederlanders in tha house zijn, op de Fransen heeft het minder effect). Op sommige dagen wordt de DJ bijgestaan door een violiste met een kekke legging aan die de dreunende bas voorziet van een vrolijke noot. Al gauw stonden alle Nederlanders in hun kleurige skipakken op de grote tafels te dansen: biertje en peukje in de hand, zonnetje op de bol en een grote lach op het gezicht. Heerlijk! Dat is nou waarvoor je op wintersport gaat (en voor het boarden natuurlijk). Om half 6 sluit de après-ski op de piste en dat is maar goed ook, want dan moet je nog naar beneden zien te komen. Sommige mensen pakken dan heel verstandig de lift terug naar het dal, maar mijn maat en ik besloten steevast terug te boarden, waardoor ik opeens weer bijzonder vaak op mijn kont lag (terwijl dat overdag eigenlijk niet meer voorkwam). Beneden in het dal gaat het feestje tot half 8 door bij Umbrella. Toen mijn partysquat en ik hier aankwamen zat iedereen aan houten tafels rustig een biertje te drinken, maar daar kwamen wij natuurlijk niet voor. Wij willen dansen, feesten, hossen en springen! Met zijn vijven begonnen we op een lege dansvloer en langzaam maar zeker kwamen er steeds meer mensen bij. Uiteindelijk ging de party helemaal los (zelfs de Fransen maaiden voorzichtig met hun armen). Ik wil niet opscheppen, maar dat was dus wel aan ons te danken.

Foto 4 (11)

What happens in Les Deux Alpes…

Stays in Les Deux Alpes. Tenzij je erover blogt natuurlijk! Nee, dat kan ik onze Vlaamse vrienden niet aandoen. Het is bovendien algemeen bekend dat 30% van de bevolking vreemdgaat (en een groot deel daarvan vindt plaats op plekken waar alcohol wordt geconsumeerd: vakantie, wintersport of carnaval bijvoorbeeld). Als je na de après-ski nog een feestje wil bouwen tot diep in de nacht, kan je goed terecht bij Smithy’s, Avalanche of Jukebox. Door overmatige consumptie van Jägerbombs en Jägershots in die danscafés en een zorgvuldig opgebouwd chronisch slaaptekort kwam ik de laatste dag van onze vakantie niet meer aan boarden toe. Wij hebben ons in plaats daarvan goed weten te vermaken in het zonnetje op het terras en zijn nog even het dorpje ingegaan om wat crappy souvenirs te scoren. Les Deux Alpes is qua straatbeeld overigens een typisch Frans wintersport dorpje, dat vlak na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd (waardoor het niet zo heel authentiek is). Je vindt er gezellige (ietwat dure) winkeltjes in de straat en er is veel gelegenheid voor een hapje en een drankje. Op de pistes is het aanbod van eten wat eentonig en overprijst, maar een weekje overleven op pizza, patat en pannenkoeken is nog wel te overzien. Als met al kijk ik terug op een geslaagde wintersportvakantie. Met in totaal 222 km pistes en 51 liften is dit een prima gebied om je een paar dagen te vermaken, zeker in verhouding met de kosten. Ben jij op zoek naar een gezellige en goedkope wintersportvakantie in een sneeuwzeker gebied? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres.

Mis nooit meer een topdeal!