Werken onder de zon. Ik zeg, vooral doen! | Weflycheap

Werken onder de zon. Ik zeg, vooral doen!

Werken onder de zon. Ik zeg, vooral doen!

Werken onder de zon | Veel mensen dromen er wel eens van: hoe lekker zou het niet zijn om elke dag in de zon te werken? Ook ik droomde hier zo’n drie jaar geleden van en niet snel daarna besloot ik om de stoute schoenen aan te trekken. Na mijn eerste gesprek was het gelijk al raak: ik mocht zo’n twee maanden onder de Tunesische zon komen werken! Alhoewel de bestemming mij niet zoveel zei, was ik door het dolle heen! Hoe het bevallen is? Het jaar daarna ging ik weer ;)

Werken in Tunesië

Vol spanning kwam ik op Schiphol aan: via Facebook had ik al een paar keer contact gehad met mijn collega, maar in het echt hadden we elkaar nog nooit gezien. Wat nou als het niet klikte tussen ons? Echter, binnen vijf seconden na de ontmoeting viel deze twijfel weg. Dit had de organisatie goed uitgekozen! Daar gingen we op weg naar heel veel zon, zee en plezier met Nederlandse kindjes (animatiewerk)! Van het land zelf hadden wij toen nog geen idee, maar bij aankomst bleek al snel dat wij ons moesten aanpassen. Een voorbeeld is dat de man-vrouw verhouding daar nog niet zo is, zoals wij in Nederland gewend zijn. Ook het tempo waarop wordt gewerkt, ligt een stuk lager dan in Nederland (3 dagen wachten op de schoonmaakster), maar het is echt niet toegestaan om het dan zelf maar te gaan doen. De hiërarchie is ‘heilig’. Gelukkig vonden wij het beide niet erg om ons aan te passen (wij waren tenslotte de ‘bezoekers’) en ook al snel hadden we de eerste Arabische woordjes onder de knie. Verder gaf deze bestemming ons de mogelijkheid om een aantal gave tripjes te doen, zoals voor de eerste keer duiken en kameel rijden in de Sahara!

IMG_20170207_122140_779 IMG_20170207_122741_241

Werken in Turkije

Toen ik het jaar daarna weer ging, kreeg ik Antalya als bestemming. Heel eerlijk: hier was ik iets minder enthousiast over. Ik was geen Turkije- fan en ook geen fan van de massale, drukke badplaatsen, waar meer toeristen zijn te vinden dan lokale bevolking. Mijn vooroordelen waren wat betreft de massale badplaatsen terecht, maar Turkije zelf daarentegen (of the beaten track) is toch wel echt de moeite waard! En bovendien kwam ik natuurlijk naar Antalya om te werken onder de zon: iets wat zeker mogelijk is daar! Elke dag boven de 40 graden, maakte dat het ‘zwemuurtje’ mijn favoriete onderdeel van de dag was. Daarnaast merkte ik al snel dat Turkije al veel Westers is, waardoor het qua cultuur minder ‘schokkend’ was.

IMG_20170206_225952_377 20170207_122349 IMG_20170207_122307_818

DOEN!

Twijfel je om te gaan? Vooral doen! Ten eerste omdat er niks fijner is, dan elke dag je bed uitkomen en de warme zon tegemoet te gaan. Ook is het helemaal niet erg, om je werkpauze op het strand te moeten doorbrengen en tijdens je vrije dagen de mooiste plekjes van het land te leren kennen. Verder levert het een dijk aan ervaring op, die je in Nederland niet meemaakt. Je leert andere culturen kennen en waarderen. Je leert je aan passen. Je leert zelf kennen (yes, cliché), maar het is zo waar! En bovenal ben je een ervaring rijker, die je voor de rest van je leven niet meer vergeet!

Of toch niet?

Met hoe veel plezier ik ook terug kijk op deze twee ervaringen, ik kan niet zeggen dat het alleen maar leuk is geweest. En dus ben ik ook graag eerlijk over de negatieve kanten. In Tunesië hadden we bijvoorbeeld niet heel veel kinderen, waardoor de uitdaging niet zo heel groot was. Hoe leuk het ook is om betaald op het strand te liggen, na een paar weken gaat dit toch echt wel vervelen. Ook had ik toen een vriend in Nederland zitten, waardoor ik het soms toch wel lastig vond om zover van huis te zijn. Daarnaast werden we bestolen door de animatiebaas. Ondanks het vele bewijs dat we hadden, konden we niks anderen doen dan zwijgen om te voorkomen dat ons laatste weken daar een ‘hel’ zouden worden. Wij waren de gasten en niemand van het personeel zou ons geloven ten opzichte van de animatiebaas. Als laatste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je werk kiest, dat je leuk vindt! Klinkt logisch, maar niet iedereen denkt daarbij na. Hoe leuk het buitenland ook is, als het werk niet leuk is, worden het erg lange  weken ;) 

Twijfel je om te gaan? Heb je advies nodig, of heb je vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen! Dit kan via mijn instagram @dewereldiswauw of door hieronder een reactie te plaatsen.

Mis nooit meer een topdeal!