Header afbeelding

Waarom een tussenjaar best wel awesome is

Waarom een tussenjaar best wel awesome is

Toen ik voor de zoveelste keer een wetenschappelijk artikel voor mijn bachelor-thesis doorspitte, wist ik het zeker: de master kan wel wachten. Even geen universiteit, geen overvolle collegezalen, geen nog overvollere UB en vooral geen tentamens. “Maar wat ga je dán doen?” was de meest gestelde vraag van zo’n beetje iedereen die ik enthousiast over mijn plannen vertelde.

Ondanks dat ook ik daar nog geen antwoord op had, maar tijdens mijn studie wél de nodige overtuiging-skills had geleerd, stond mijn familie meteen achter mij na de “ik-neem-een-tussenjaar-en-wel-hierom” speech. Nu, twee maanden en twee vakanties later, staan mijn stufi en OV op stop (pijnlijk moment), weet ik wat ik wil en denk ik zomaar eens dat dit de beste beslissing ooit gaat worden.

Ver weg

Een tussenjaar is namelijk hét moment om dingen te doen waar je tijdens je studie geen tijd voor had. Je kunt via tientallen organisaties bijvoorbeeld stage lopen of vrijwilligerswerk doen in het buitenland.

Een stage in New York City, surfles geven aan lokale kindjes in Kaapstad of Spaans leren en tegelijkertijd helpen zeeschildpadden te redden (hallo dit wil toch iedereen?!!) in Costa Rica: je kunt het zo gek niet bedenken en het kan. Een pluspunt is dat je al deze ervaring op je CV kunt zetten, want uit onderzoek is gebleken dat werkgevers zowel buitenland-ervaring als jezelf belangeloos inzetten voor anderen steeds belangrijker vinden. Dubbel score dus, want hoewel het waarschijnlijk helemaal niet zo voelt, werk je indirect ook aan je toekomst!

Geen universitaire verplichtingen betekenen zeeën van tijd en dat is handig, want nu kun je ein-de-lijk die verre reis door Azië/Australië/Latijns-Amerika/wherever maken. En aangezien je nergens op tijd voor terug hoeft zijn, is een one-way ticket een briljante optie. Zo heb je alle vrijheid, want wie weet heb je na vier maanden nog genoeg geld over om nóg een continent te ontdekken of ontmoet je tijdens je reis een knappe surfboy (denk Jay Alvarrez of Alex Hayes) en besluit je helemaal niet meer terug te komen. Stiekem hoop ik dat dit laatste mij overkomt. Misschien dat ik te veel films heb gezien, maar hey, a girl can dream.

Business wereld

Voor de entrepreneurs in spé is dit jaar ook de uitgelezen kans om zelf iets op te starten. Dat business-idee dat gedurende je studie alsmaar in je achterhoofd zat, kan nu uitgewerkt en gerealiseerd worden. Het aantal succesverhalen van jonge ondernemers is echt niet meer bij te houden en met het juiste plan en heel, heel veel enthousiasme zou jij daar ook wel eens deel van uit kunnen maken.

Weten wat je wil

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is dat je nu alle tijd hebt om je te oriënteren op een master-opleiding. Mits je niet bij de bovengenoemde groep geniën behoord en een booming business opzet natuurlijk. Je hebt haast geen excuus om de open dagen, proefstudeerdagen, meeloopdagen en wat voor moois de universiteit nog meer organiseert over te slaan. Zo weet je straks precies wat bij je past of kom je misschien wel tot de ontdekking dat je helemaal niet verder wil studeren.

Ondanks dat je een jaar niet in de boeken zit, hoeft dat niet te betekenen dat je niets kunt leren. Tijdens je verblijf in het buitenland zul je niet alleen veel over een andere cultuur of taal leren, maar vooral ook over jezelf. Dit klinkt veel spiritueler dan ik het bedoel, maar het kan heel interessant en handig zijn om bijvoorbeeld andere kanten van jezelf te leren kennen.

Mocht je bang zijn dat je na een jaar niet meer terug de schoolbanken in wil, vergeet dan niet dat het studentenleven ook heel veel te bieden heeft: nieuwe mensen leren kennen, de leukste feestjes en pizza + bier als avondeten. En dat is, als je het mij vraagt, heel wat aantrekkelijker dan het werk-leven.

 

  1. Home
  2. blog
  3. waarom tussenjaar best wel awesome is
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.