Vliegtuig en vliegveld-etiquette | Weflycheap

Vliegtuig en vliegveld-etiquette

Vliegtuig en vliegveld-etiquette

Wanneer wij in de buurt komen van Schiphol krijgen wij al warme gevoelens. Zelfs wanneer wij bijvoorbeeld naar Amsterdam gaan en op de snelweg de bordjes zien met 'Schiphol airport' erop gaat ons reislustige hart, sneller kloppen. Een direct vakantie gevoel, want dit is waar de magie van het reizen vaak begint. Maar toch, zijn er ook heleboel vliegveld irritaties. En dat begint vaak vroeg, heel vroeg.

vliegtuig

Ergernissen op de luchthaven

Dat je enorm vroeg op het vliegveld moet zijn, is voor veel mensen een grote ergernis. Wanneer je eenmaal door de douane bent begint het grote wachten. En dat is natuurlijk niet efficiënt. Die tijd had je lekker kunnen gebruiken om nog een uurtje extra te slapen. En als je al moe bent, ben je sneller geïrriteerd dus kan je dingen minder goed hebben. Dit brengt mij op een van onze grootste ergernissen op vliegvelden: andere mensen. Begrijp ons niet verkeerd: wij HOUDEN van mensen, wij zijn echte gezelligheidsdieren die het super vinden om nieuwe mensen te ontmoeten (mocht je ons ooit ergens in het wild zien rondlopen, spreek ons gerust aan, vinden we leuk ) MAAR ga niet wanneer wij al moe zijn, irritant doen. Waarom doen sommige mensen zo hysterisch wanneer ze op reis gaan? Ruig tegen je aan botsten met allerlei verschillende soorten bagage (en geen sorry zeggen), voorpiepen in de rij (luister vriend, we moeten allemaal in dat vliegtuig dus het maakt echt niet uit of jij voor of na mij incheckt) en helemaal a-relaxed bij de gate staan zodra er wordt omgeroepen door een stewardess dat er BINNEN ENKELE MINUTEN gaat worden gestart met boarden. Je hoeft niet meteen op te staan met je hele hebben en houen en vooraan te gaan staan. Je wordt per rij opgeroepen. Doe gewoon chill en ga zitten, je komt toch niet eerder aan boord. 

'Vliegtuig etiquette'

Dan bestaat er nog zoiets als 'vliegtuig etiquette' (mocht dat nog niet bestaan, dan hebben wij dat bij deze uitgevonden). Het belangrijkste onderdeel van de 'vliegtuig etiquette' is: bezorg je mede passagiers geen overlast. Klinkt simpel toch? Wij hebben  helaas in de praktijk ondervonden, dat het voor veel mensen niet zo simpel is. Wij treffen namelijk altijd die mensen die zodra ze zitten (het vliegtuig is dan nog niet eens aan het taxiën) VOL naar achter gaan met hun stoel zodat wij totaal geen bewegingsruimte meer over hebben en wij klem zitten. Natuurlijk kan je naar achter gaan met je stoel, maar waarschuw ons dan even. Wij hebben het nu al een paar keer meegemaakt dat mensen zomaar naar achter gingen terwijl wij nog met een vol blad eten of zelfs hete thee zaten. En dan niet een klein beetje naar achter he, maar echt zo abrupt en ver naar achter dat wij getrakteerd werden op een hete thee douche. Ook hier kon er geen excuus vanaf door de aanrichter. Ik zwaai meestal even naar achter en zeg met een glimlach 'ik ga een klein beetje naar achter, is dat ok?'. Ik krijg daar altijd hele leuke reacties op en mensen vinden het fijn dat ik hun 'personal space' ook even erken.

Vliegtuig

Wees aardig voor elkaar

Wanneer de reis dan eindelijk ten einde komt, zijn er weer mensen (ja diezelfde mensen die ook zo irritant bij de gate stonden te doen) die zodra het vliegtuig de grond raakt, opstaan en hun spullen gaan pakken. Er wordt niets voor niets gezegd dat je moet blijven zitten tot het vliegtuig tot een volledige stilstand is gekomen, dus waarom luisteren zij niet? Wij hebben een keer een oma meegemaakt die het wel heel bont maakte. Ze stond zo vroeg op dat het vliegtuig nog niet eens de grond had geraakt. Haar man vertelde haar dat ze nog even moest zitten. Ze snauwde hem af en ging haar tas pakken in de bagageruimte boven haar stoel totdat een steward naar haar toe kwam en zei dat ze toch echt moest gaan zitten. Het snauwende oudje veranderde van kattige echtgenote in een schattig omaatje die "niet had gezien" dat het teken voor stoelriemen vast nog aanstond. Met een betoverde glimlach naar de steward ging ze snel zitten. Lieve mensen, deze vreselijke transformatie is echt niet nodig. Wees ook op het vliegveld en in het vliegtuig aardig voor elkaar en gedraag je.

Veel dingen die dus die ook niet leuk zijn aan vliegen. Maar toch weegt dat niet op aan dat fantastisch gevoel wanneer je eindelijk aankomt op een plek hier ver vandaan, diep ademhaalt en je je realiseert dat het grote genieten kan beginnen. Die vreselijke reis is het allemaal waard geweest!

Vliegtuig

Mis nooit meer een topdeal!