vliegen in 2020 hoe is dat nou echt

In de praktijk: vliegen ten tijde van corona maatregelen

Vliegen in 2020: hoe is dat nou écht?

Veel mensen vragen zich af of vliegen alweer verantwoord is en wat de ervaringen zijn van de mensen die ervoor kiezen om dit wel te doen. Velen zijn terughoudend om te gaan vliegen. Dit kan twee redenen hebben. Enerzijds zijn er de risico’s van vliegen naar andere landen als het gaat om quarantaine maatregelen en besmettingsgevaar, anderzijds zijn er de maatregelen zoals het verplicht moeten dragen van een mondkapje die niet iedereen prettig vindt.

In deze blog vertel ik over mijn eigen ervaringen als het gaat om vliegen ten tijde van corona maatregelen. Het betreft een korte trip naar Malta van 15 t/m 18 juli 2020. De directe aanleiding is de uitnodiging van Visit Malta om dit prachtige eiland te komen bezoeken. Het reisadvies is dan net aangepast van oranje naar geel, wat wil zeggen dat Malta weer toeristen toelaat en dat de lokale maatregelen die genomen waren tegen de verspreiding van het virus ook versoepeld zijn.

Meer informatie over de reisadviezen en de actuele Covid-19 status van alle landen in de wereld vind je hier

Schiphol 

Allereerst valt me op dat ik nog nooit zo’n rustig Schiphol gezien heb in mijn leven op een zomerdag. Hoewel er genoeg mensen zijn, is het niet te vergelijken met een normaal jaar én in de zomerperiode. Dit geeft een beetje een ontheemd gevoel, maar ook een prettig gevoel, omdat je je niet druk hoeft of het lastig wordt om de 1,5 meter afstand te kunnen houden. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht als je op Schiphol rondloopt, maar dit kun je natuurlijk wel doen als je dit prettiger vindt. Zodra je in de rij stapt om je koffer in te checken, word je netjes gevraagd je mondkapje op te zetten. Na het inchecken kan deze eventueel weer af, als je bijvoorbeeld bij de Starbucks een kop koffie haalt of gaat winkelen in de duty-free zone. In de gate wordt je weer verzocht je mondkapje op te zetten. 

De vlucht

Je mondkapje houd je ook op tijdens de hele vlucht. In mijn geval betreft het een vlucht van 3 uur. Door vertraging en problemen zitten we al met al 5 uur lang in het vliegtuig, die alleen even af kan tijdens het eten en drinken aan boord. Dat is een behoorlijk lange periode met een mondkapje. Dit is zeker even wennen! Op een gegeven moment is mijn ervaring dat je gewend bent om door het mondkapje te ademen, waardoor het niet zo vervelend meer is. Bij een lange intercontinentale vlucht lijkt het me echter best pittig om zo lang een mondkapje te moeten dragen. Het kan dan raadzaam zijn om van te voren een bewuste keuze te maken wat voor type mondkapje je fijn vindt in gebruik.

Mondkapje tijdens de vlucht
Mondkapje tijdens de vlucht

Malta 

De maatregelen in Malta zijn vergelijkbaar met Nederland. In Malta ben je verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, bepaalde plekken op de luchthaven (zoals de gate en het wachten in de rij bij het inchecken) en musea. In je hotel, in winkels, op het terras en op het strand is dit niet verplicht. Dit zorgt ervoor dat je je vakantie behoorlijk ontspannen kunt vieren, omdat je, in de regel, je mondkapje dus het grootste gedeelte van de dag niet nodig hebt.

Conclusie 

Vliegen in 2020 is net even anders! De maatregelen verschillen per land en zijn veranderlijk, afhankelijk van de risico's en besmettingen. Dit maakt dat het bijhouden van nieuws omtrent de ontwikkelingen van het virus en de maatregelen van de bestemming die je gaat bezoeken erg belangrijk is. Omdat reisadviezen en maatregelen dagelijks kunnen veranderen is het ook aan te raden dit tijdens je vakantie regelmatig te checken

De rechten en plichten verschillen ook nog eens afhankelijk waarvan jij je vakantie hebt geboekt. Heb je een pakketreis geboekt? Dan spannen de meeste touroperators zich in om jou terug naar Nederland te halen, ook als het reisadvies verandert. Heb jij echter een los ticket geboekt, dan is dit vaak niet het geval. Check dit dus goed van te voren!

Daarnaast zijn er de maatregelen zoals mondkapjes, wat je als hinderlijk kan ervaren. Dit verschilt per persoon en zul je dus zelf moeten afwegen. Mijn ervaring is dat het dragen van een mondkapje gaat wennen, waardoor het goed te doen is in het vliegtuig. Op plaats van bestemming zelf is het vaak minder nodig, waardoor je, zodra je op je bestemming bent aangekomen, toch het echte vakantiegevoel zult ervaren!

 

Bestemmingen

Waanzinnige Malta deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!