vaccinatiebewijs oplossing voor reisliefhebbers

Wordt het vaccinatiebewijs de oplossing voor reisliefhebbers?

De laatste ontwikkelingen over het coronapaspoort

Zorgeloos op vakantie: we kunnen er op dit moment alleen nog maar over dromen. Maar nu het vaccineren is begonnen, lijken we langzaam weer naar de toekomst te kunnen kijken. Maar hoe gaat reizen er in de toekomst uitzien? Mag je niet op pad zonder een vaccinatiebewijs? Wij zochten het voor je uit!

Europees besluit

Europese leiders zijn in discussie over de mogelijkheid om mensen die tegen COVID-19 zijn ingeënt, vrij te laten reizen in de EU. Vooral de zuidelijke vakantielanden willen een coronapaspoort invoeren. Via de website van de overheid of een app op je telefoon kun je met dit digitale vaccinatiebewijs vrij reizen, zowel in binnen- en buitenland. Ook mogen gevaccineerde reizigers zonder verplichte quarantaine het land in en het afleggen van een negatieve COVID-19-test zou geen verplichting meer zijn. Het vaccinatiebewijs wordt daarbij ook bruikbaar voor horecagelegenheden en evenementen in eigen land. Zo mogen horecagelegenheden zelfs weigeren in de toekomst, wanneer je niet gevaccineerd bent.  

EU-bronnen bevestigen dat de kwestie wordt besproken, maar het ligt nog heel gevoelig. Bezwaren zijn onder andere discriminatie, privacy en de onzekerheid over iemands besmettelijkheid na het inenten. Ook het gevaar voor dat valse vaccinatiepaspoorten zullen opduiken. De standpunten van de verschillende landen zijn dan ook erg uiteenlopend, waardoor knopen nog niet officieel zijn doorgehakt.  

Griekenland, Spanje, Zweden en Denemarken

De Griekse minister van Toerisme heeft op 9 maart bekend gemaakt dat het land vanaf midden mei zijn grenzen opent voor gevaccineerde reizigers. Dit nieuwe protocol gaat op 14 mei van start en daarmee hoopt Griekenland het toerisme weer te kunnen hervatten. Gevaccineerde reizigers, mensen die het virus recentelijk hebben gehad en mensen met een negatieve coronatest zijn welkom volgens het nieuwe protocol. Spanje heeft zich bij dit protocol aangesloten en de Spaanse minister van Toerisme heeft ook aangegeven dat zij vanaf mei het vaccinatiepaspoort willen gebruiken voor inkomende reizigers. In Polen en Roemenië wordt er al een soortgelijk systeem gehandhaafd, want daar hoeven reizigers bij aankomst niet meer in quarantaine als zij gevaccineerd zijn.

Ook Zweden en Denemarken willen graag een vaccinatiepaspoort gebruiken en hopen 1 juni al een online vaccinatiebewijs te kunnen introduceren. Dit digitaal vaccinatiepaspoort kan door inwoners gebruikt worden om naar het buitenland te reizen, maar kan ook worden ingezet voor het bezoeken van evenementen en horecagelegenheden. Via een app op je telefoon of via de website van de overheid zou dit paspoort kunnen worden gedownload.

Vaccinatiepaspoort politieke partijen

Het vaccinatiebewijs is ook ter discussie in ons eigen land. De meningen van de verschillende politieke partijen over dit onderwerp zijn echter nog erg uiteenlopend. Zo wil Sigrid Kaag, D66-lijsttrekker, graag het voorbeeld van Israël opvolgen. Kraag wil een moderne versie van het vaccinatieboekje, zodat we de huidige maatregelen weer snel kunnen inruilen voor het normale leven, waar we allemaal zo naar verlangen. De PVV en FVD zijn partijen die zich niet kunnen vinden in het inzetten van een vaccinatiepaspoort. Het kabinet is tot nu toe nog erg terughoudend over het gebruik van een vaccinatiepaspoort. Premier Mark Rutte heeft geen bezwaar tegen het vaccinatiebewijs, maar zegt dat er eerst nog een debat over moet worden gevoerd, voordat er een concrete beslissingen worden gemaakt. 

 

Of ook Nederland in de toekomst beslist om een vaccinatiepaspoort te gaan gebruiken, is dus nog even afwachten. Wat vind jij van een vaccinatiepaspoort? Denk jij dat het een oplossing kan vormen voor het heropstarten van de reisindustrie? 

 

Laatst geüpdatet: 1 april 2021

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!