Typisch Sebastiaan Labrie | Weflycheap

Typisch Sebastiaan Labrie

Het is het begin van oktober. De zomer is uitgezwaaid en met frisse tegenzin wordt de regen en de groeiende kou geaccepteerd. De ratrace bepaalt weer voor het grootste gedeelte ons dagritme en er moet van alles. Hoort bij het leven en is ok, maar, oef, wat heb ik nog een zin in vakantie. ’T liefst zou ik nu tropische hitte opzoeken en m’n dagen vullen met water, blote voeten en warme nachten. Lekker klooien met m’n meissie en kleine ventje. Een beetje zwemmen, wat lezen en de tijd nemen om leuk te eten. En dat een maand lang. Heerlijk.Maar no can do. Ben te druk, dus ik zal het van kortere tripjes moeten hebben. Ook goed. Eigenlijk heb ik gewoon behoefte aan effe iets anders. Een andere omgeving, andere gewoontes, andere geuren, maar vooral een ander tempo. Da’s hetgeen wat ik het fijnst vind aan vakanties. Wakker worden en je eerste en enige doel is vers ontbijten en daarna zie je wel.

 
Ik kijk er ook naar uit om in de computer te kruipen en een gekozen bestemming alvast wat te google. Je weet waar je naartoe gaat, wat zijn de leuke dingen om te doen? Als je bijvoorbeeld naar Boedapest gaat, is het toch handig om te weten dat ze daar zalige warmwaterbronnen in Romeins decor hebben of dat aan de Turkse riviera een dag een autootje huren niet zo duur is en enorm veel vrijheid geeft of welk restaurant het beste lokaal eten bereidt. Whatever. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar aangezien de dag open staat, kan het geen kwaad om je opties te weten. Ook omgekeerd werkt het. Waar wil je je niet door laten verrassen op een plek? Zo houd ik van Marrakech, maar als je er naartoe gaat, moet je je er wel op instellen dat mensen op straat je altijd wat willen verkopen. Da’s hun oeroude handelsgeest en cultuur, maar het kan je overdonderen. Weet je het, dan kan je s’avonds nog genieten van eten op het El Fna-plein. Of check wat gangbare prijzen zijn voor de taxi in een land, zodat je niet drie keer, maar alleen twee keer te veel betaald en je niet tijd verspilt aan onnodige irritatie.
Zo’n kleine voorbereiding of beter gezegd, dit soort voorpret vergroot mijn kans op klein avontuur. Mijn betere ik komt dan buiten spelen. Ik heb happy ontbeten, weet wat er leuk is om te doen is, niks hoeft en alles mag. En go. Ready om iets mee te maken.
Uiteindelijk is dat het doel. Iets meemaken, waar je later met veel plezier aan kan terug denken. Het hoeft niet spectaculair, als je maar weer weet dat je leeft. Een nieuwe ervaring drukt de reset-knop in. Het geeft een gevoel van rijkdom, dat je goed bezig bent. Het doorbreekt de sleur. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van mijn leven, maar voor je het weet lijkt oktober best op november en zal december ook de agenda volgen. Als ik 80 ben, wil ik niet terug kijken naar wat ik heb opgebouwd, maar kunnen nagenieten van wat ik heb meegemaakt.Man, wat heb ik een zin in vakantie. 

Mis nooit meer een topdeal!